Domov SPRÁVY Doprava Tvrdý trest u susedov: Zhabanie auta za vysokú rýchlosť

Tvrdý trest u susedov: Zhabanie auta za vysokú rýchlosť

Foto ilustračné. Zdroj: 123rf.com

Pokuty do výšky až 5000 eur, trest zhabania vozidla či tvrdé sankcie pre účastníkov nelegálnych automobilových pretekov. Rakúsko sa rozhodlo sprísniť tresty pre nedisciplinovaných vodičov.

V Rakúsku budú od 1. marca 2024 platiť ešte prísnejšie pravidlá pre vodičov, ktorí prekračujú rýchlosť. V obzvlášť závažných prípadoch bezohľadného a nebezpečného prekročenia rýchlosti môžu byť vozidlá zabavené na mieste. Platí to pre prípady vysokého prekročenia rýchlosti o viac ako 60 km/h v mestských oblastiach alebo viac ako 70 km/h mimo nich. Súčasne bude vodičovi na mieste odobratý vodičský preukaz. Príslušné okresné správne úrady následne do dvoch týždňov preveria, či nejde o opakovaný priestupok. Ak už v minulosti došlo k extrémnemu prekročeniu rýchlosti, vozidlo bude odobraté a vydražené. V prípade prekročenia rýchlosti v meste o viac ako 80 km/h alebo mimo mesta o 90 km/h nad maximálne povoleným limitom, vodič okamžite natrvalo príde o svoje auto.

Vláda očakáva, že ročne takto zabavia a vydražia približne 400 až 450 vozidiel. Tieto opatrenia sa pritom týkajú aj zahraničných vodičov, teda aj Slovákov. Okrem odobratia vodičského preukazu zákon po novom stanovuje, že v prípade prekročenia rýchlosti nad 40 km/h v intraviláne alebo 50 km/h mimo obce musí byť vodičský preukaz v každom prípade dočasne zadržaný.

Tresty v Rakúsku sa viac ako zdvojnásobili

Tresty pre cestných pirátov Rakúšania sprísnili ešte v roku 2021. Napríklad každý, kto jazdí o 30 km/h rýchlejšie ako by mal, musí zaplatiť pokutu minimálne 150 eur namiesto 70 eur. Pokuty sa pritom môžu stupňovať až do sumy 5000 eur. To už sa ale, samozrejme, rozprávame o veľmi závažných prípadoch či nepoučiteľných recidivistoch.

Rakúsko po novom zaviedlo aj trestný čin „nelegálnych pretekov“. Každý, kto sa takýchto pretekov zúčastní, musí počítať s odobratím vodičského preukazu najmenej na šesť mesiacov a absolvovaním dopravno-psychologických sedení.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.2 / 5. Počet hodnotení 21

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJADAC
Predchádzajúci článokTEST Škoda Kodiaq 2.0 TSI 4×4 – rozlúčka vo veľkom štýle
Nasledujúci článokTECH TEST Samsung Galaxy S24 Ultra – dotiahnutý do extrému