Domov SPRÁVY News Fiat má novinky, každý rok príde nový model

Fiat má novinky, každý rok príde nový model

Foto: Fiat

Fiat oznámil päť nových koncepčných áut. Pôjde o pick-up, obytný automobil, fastback a dve kreácie inšpirované Pandou. Dá sa tak očakávať mestský crossover a trošku väčšie SUV.

Fiat má novinky na najbližšie roky. Očakáva sa, že prvý model pripravený na výrobu odvodený z novej koncepčnej kolekcie bude predstavený v júli 2024 v rámci osláv 125. výročia spoločnosti Fiat. Následne značka plánuje nový model každý rok až do roku 2027. Každý z konceptov Fiatu má základ na spoločnej architektúre materskej spoločnosti Stellantis. Očakávame, že pôjde o rovnakú platformu „Smart Car“, na akej stojí aj nový Citroën e-C3.

Fiat Panda Concept
Foto: Fiat
Autá nesmie obmedzovať pohon

Po odhalení piatich konceptov značka poskytla vyhlásenie: „Nové autá majú základ v spoločnej filozofii – funkčnosť by nikdy nemala existovať bez zábavy. Dostanú aj rovnakú technológiu, jedinú globálnu platformu, na ktorej sa môžu vyrábať nové modely na lokálnej báze.“ Autá sa nesmú obmedzovať ani na čisto elektrický pohon. Značka tvrdí, že „unikátna multienergetická platforma” umožní aj ďalším modelom Fiat, aby boli vybavené všetkými typmi pohonných jednotiek (elektrické, hybridné a spaľovacie).

Očakáva sa, že prvé auto sa dočká premiéry toto leto. Svoj základ nájde v koncepte mestského automobilu, ktorý jasne ovplyvňuje hranatý dizajn pôvodnej Pandy. Fiat hovorí, že nové auto bude väčšie ako súčasná Panda a označuje ho ako „Mega-Panda“. Veľkosťou sa priblíži najbližšie k novému Citroënu e-C3. Predpokladá sa použitie rovnakej 44 kWh batérie. Dojazd na čisto elektrický pohon by mal dosiahnuť zhruba 320 kilometrov na jedno nabitie.

Fiat Mega Panda Concept
Foto: Fiat
Nadviaže na úspech v Južnej Amerike?

Nová „Mega-Panda“ sa dizajnom líši od konceptu Centoventi z roku 2019, ktorý bol tiež inšpirovaný pôvodnou Pandou. Tento nový koncept sedí oveľa vyššie a podľa Fiatu „ponúka priestrannosť a všestrannosť pre rodinné víkendové výlety a dovolenky“. Fiat by sa mal pohybovať v rovnakej cenovej hladine ako francúzsky koncernový súrodenec s cenou okolo 26 tisíc eur. Benzínové modely by mali byť ešte lacnejšie.

Foto: Fiat

Poradie, v akom automobilka predstaví svoje nové plánované modely, zatiaľ nepoznáme. Avšak pick-up Strada sa stal najpredávanejším vozidlom v Brazílii. Automobilka tvrdí, že dokáže zopakovať svoj úspech v Európe. Stále sa ale špekuluje, aký pohon dostane tento model práve na starom kontinente.

Pozor, príde aj Giga Panda

Ďalší vplyv z iných kontinentov prichádza v podobe ‘Fastback’. Ide o model nesúci odkaz modelov Fastback a Tipo. Modelu sa darí v Južnej Amerike, na Strednom východe a v Afrike. Fiat deklaruje, že „Fastback je dôkazom toho, že FIAT môže zlepšiť svoj udržateľný záväzok bez toho, aby sa vzdal výkonu“. Očakáva sa aj príchod SUV, označovaného ako „Giga-Panda“. Ide o väčšiu alternatívu ku konceptu Mega-Panda s dôrazom na „rodinnú dopravu“.

Fiat Giga Panda Concept
Foto: Fiat

Tento model dostane základ v podobe rovnakej platformy Smart Car ako menšia Panda. Mal by súperiť s pripravovaným modelom Citroën C3 Aircross. Posledným konceptom zostáva obytný automobil, ktorý automobilka označuje ako „do-it-all“ vozidlo. Talianska značka chce vytvoriť konkurenciu napríklad pre model VW ID. Buzz v sektore plne elektrických obytných automobilov. Dizajn konceptu však naznačuje, že tento model príde aj s nejakými extra terénnymi chúťkami. Ako sa vám pozdávajú novinky od značky Fiat?

Foto: Fiat

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 13

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS Fiat
Predchádzajúci článokJazdenkám sa v novom roku darí, pomáha tomu umelá inteligencia
Nasledujúci článokKolaps dopravy v Bratislave? Premávku na D1 obmedzia už o niekoľko dní