Domov SPRÁVY Elektromobilita TEST Fiat 500e 3+1 – ideálne auto pre maminy

TEST Fiat 500e 3+1 – ideálne auto pre maminy

Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška

Fiat 500 sa vo svojej modernej podobe vyrába už dlhých 17 rokov, no stále patrí medzi najpredávanejšie autá v Európe. Na trhu však nájdete aj druhú generáciu tohto modelu, no tú poháňa výhradne elektromotor.

Okrem klasického trojdverového prevedenia v ponuke nájdete aj verziu Fiat 500e 3+1, ktorá má na pravej strane ďalšie malé zadné dvere otvárajúce sa do protismeru jazdy. Keďže sa nepredpokladá, že by na zadných sedadlách trávili veľa času dospelí ľudia či tínedžeri, takéto riešenie je ideálne špeciálne pre maminy s malými deťmi.

Splnený sen každej ženy? TEST Fiat 500 3+1

Aj keď je druhá generácia tohto modelu vo všetkých ohľadom väčšia, stále ide o mimoriadne kompaktné auto, s ktorým sa veľmi ľahko parkuje a ešte jednoduchšie jazdí po meste, pretože vďaka silnému elektromotoru má autíčko výbornú dynamiku a nízku spotrebu energie.

Fiat 500e
Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška
Karoséria mení farbu

Vizuálne zaujme Fiat 500e už na prvý pohľad, špeciálne v tomto dvojfarebnom vyhotovení karosérie, ktoré pod rôznymi uhlami dopadania slnečných lúčov mení farbu od zelenej až po modrú. Toto auto si jednoducho kúpite vtedy, ak sa vám páči taliansky štýl a dokážete využiť a oceniť praktické vlastnosti, ktoré tento malý Fiat ponúka.

Fiat 500e
Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška

Dizajn sa nesie v znamení evolúcie, charakteristické črty “päťstovky” zostali zachované. Celkovému vyžarovaniu a cene vozidla sekundujú prémiovo pôsobiace detaily, ako napríklad full-LED predné svetlá, vyčnievajúce smerové svetlá, zapustené kľučky dverí, chrómové bočné linky či zliatinové disky kolies.

Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška

Aj vnútri sa nájdu prekvapivé riešenia. Veľmi rýchlo sme si napríklad zvykli na otváranie dverí tlačidlom a rodičov detí poteší napríklad UV lampa v stredovej lakťovej opierke slúžiaca na dezinfekciu predmetov. Za trochu menej praktické riešenie považujeme ovládanie smeru jazdy prostredníctvom tlačidiel na palubnej doske. Talianske autá zvyknú obsahovať skryté odkazy na svoju minulosť alebo na miesto, kde sa vyrábajú. Aj Fiat 500e preto obsahuje napríklad panorámu mesta Turín zakomponovanú do podložky indukčnej nabíjačky na mobilné zariadenia.

Fiat 500e
Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška
Horší výhľad

Automobil je stavaný skôr pre vzrastom nižšie osoby. Vyšší jedinci si musia zvyknúť na obmedzený výhľad šikmo vpravo vpred skrz vnútorné spätné zrkadlo. Na semafory budú častokrát pozerať cez malé strešné okno. A ak uložíte na pravé zadné sedadlo detskú sedačku, šikmo vzad aj kvôli masívnemu C-stĺpiku neuvidíte takmer nič. Toto sú ale jediné negatíva, ktoré sa dajú skonštatovať, jazda je totiž inak komfortná, dynamická a úsporná.

Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška

Ako sa sedí na zadných sedadlách, aký veľký nákup sa zmestí do batožinového priestoru, ako komfortne sa montuje detská sedačka a s akou spotrebou jazdí Fiat 500e 3+1 sa dozviete vo videu.

Splnený sen každej ženy? TEST Fiat 500 3+1

Test rekuperácie

Jednou z nesporných výhod elektrifikovaných vozidiel je, že energiu, ktorá vzniká pri brzdení, dokážu premeniť na ďalší pohyb auta, čím znižujú spotrebu. V prípade elektromobilov často nachádzame funkciu tzv. jazdy s jedným pedálom, ktorá je veľmi pohodlná, ale je aj skutočne úspornejšia?

Najprv si priblížme, ako funguje brzdenie v autách so spaľovacími motormi, vo vozidlách s hybridným pohonom a v elektromobiloch. Klasické brzdenie (teda znižovanie rýchlosti, spomaľovanie) mechanickými súčasťami brzdového systému funguje na základe trenia. Po stlačení brzdového pedálu brzdové strmene zovrú brzdové kotúče. V tom momente vzniká trenie, ktoré spomaľuje valivý pohyb kolies. Zároveň pri tomto procese vzniká kinetická energia, ktorá sa premieňa na energiu tepelnú. To môžete ľahko zistiť dotykom rúk na brzdové kotúče, ktoré budú, v závislosti od intenzity brzdenia, teplé alebo priam horúce.

Fiat 500e
Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška

Konštruktéri hybridných a elektrických vozidiel využívajú tento fyzikálny jav na to, aby teplo vznikajúce pri brzdení, ktoré v normálnych autách predstavuje nevyužitú energiu, premenili na energiu, ktorá sa potom neskôr využije na ďalší pohyb automobilu. Tento jav sa zjednodušene označuje ako rekuperačné alebo regeneratívne brzdenie. Obe tieto slová majú rovnaký význam, ide o synonymá. Pri rekuperačnom brzdení sa nevyužitá energia uvoľnená pri brzdení “recykluje” a využíva sa na dobíjanie akumulátora, to znamená, že vznikajúca kinetická energia pri spomaľovaní vozidla sa premení na elektrickú energiu, ktorá sa vráti naspäť do akumulátora.

Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška
Elektromotor ako generátor

V procese premieňania energií hrá ešte významnú úlohu elektromotor. Ten je kľúčovou súčasťou tohto procesu, pretože v hybridných aj v elektrických automobiloch pracuje oboma smermi – spotrebúva aj generuje elektrickú energiu. Režim, v akom pracuje elektromotor ovláda vodič pedálmi – pri stlačení plynového pedálu alebo pedálu akcelerátoru elektromotor čerpá energiu z akumulátoru a poháňa vozidlo. Naopak, po stlačení brzdového pedálu sa elektromotor prepne do režimu generátora a vyrába elektrinu. Výhodou regeneratívneho brzdenia je, že sa šetria mechanické časti brzdového systému ako strmene, doštičky a kotúče, pretože sa používajú oveľa menej často, čo môže viesť k úspore servisných nákladov na tieto komponenty.

Fiat 500e
Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška

 

Rôzne stupne rekuperácie

Miera intenzity rekuperácie sa v prípade plug-in hybridov či elektromobilov dá nastavovať. Slúžia na to napríklad režimy jazdy alebo pádla pod volantom, ktoré nie sú určené na manuálne radenie prevodových stupňov, ale práve na nastavovanie úrovne sily rekuperácie. Mnoho elektromobilov vrátane vozidla Fiat 500e má aj tzv. funkciu jazdy s jedným pedálom. Tá funguje tak, že po stlačení pedálu akcelerátora sa vozidlo poháňa vpred, no stačí mierne povoliť tlak na pedál a vozidlo začne spomaľovať. Častokrát pritom vôbec nie je potrebné prekladať nohu na brzdový pedál, pretože intenzita spomaľovania po uvoľnení pedálu akcelerátora je taká silná, že zrýchľovanie a spomaľovanie auta skutočne ovládate len jednou nohou. Ak si ako vodič na takýto štýl jazdy zvyknete, pôjde o nesmierne plynulú a komfortnú jazdu.

Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška

Naopak, rekuperácia môže byť aj absolútne minimálna. Po uvoľnení pedálu akcelerátora sa vozidlo ďalej pohybuje na svoju zotrvačnosť. Keďže batériové vozidlá sú väčšinou ťažšie a majú obuté pneumatiky so zníženým valivým odporom, na zotrvačnosť vedia prejsť dlhšiu vzdialenosť ako spaľovacie autá so zaradeným neutrálom alebo ako v prípade automatických prevodoviek, keď auto prirodzene spomaľuje tzv. brzdením motorom.

Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška

Testovacia trasa mala presne 34,2 km a viedla ulicami Bratislavy. Začali sme v Ružinove pri Štrkoveckom jazere, prešli sme na Zlaté piesky, odtiaľ sme sa po Vajnorskej a Šancovej okolo Hlavnej železničnej stanice dostali až do Dúbravky, vystúpali sme na najvyšší kopec Dlhých dielov a cez Staré mesto sme jazdu ukončili tam, kde sme ju začali.

Prvá jazda – maximálna rekuperácia (jazda s jedným pedálom)

Prvú jazdu sme absolvovali s maximálnou mierou rekuperácie, teda štýlom jazdy s jedným pedálom, ktorý sa vo Fiate ukrýva pod režimom Sherpa. Mimochodom, v tomto režime ukazuje palubný počítač dojazd po 100 % nabití batérie 300 km, čo sa ukazovalo ako veľmi reálny údaj. V tomto aute sme ani na chvíľu nemali pocit úzkosti z dojazdu. Palubný počítač ukazuje zostávajúcu vzdialenosť, ktorú je možné prejsť s aktuálnou mierou nabitia batérie, veľmi presne. Späť ale k nášmu testu.

Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška

Jazda s jedným pedálom vyzerá v praxi tak, že pedál akcelerátora musíte mať stlačený aj pri jazde z kopca, pretože v inom prípade by vozidlo zastavilo. No v tejto situácii sa batéria nabíja. Situácia pred križovatkou vyzerá tak, že spomaľujete prakticky na poslednú chvíľu, ale o to intenzívnejšie. Prvú jazdu sme absolvovali rýchlejšie a teda aj plynulejšie. Za necelých 52 minút s priemernou rýchlosťou 40 km/h a s priemernou spotrebou energie 12,4 kWh/100 km.

Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška
Druhá jazda – jazda s minimálnou rekuperáciou

Pri druhom pokuse o deň neskôr, v podobnom čase a za podobných poveternostných podmienok, sme Fiat 500e prepli do režimu Normal. V ňom rekuperácia po uvoľnení akcelerátora zasahuje do jazdy iba minimálne. Vždy, keď sme videli, že na svetelnej križovatke pred nami naskočila červená, uvoľnili sme akcelerátor a ku križovatke prišli zotrvačnosťou. Pri takomto štýle jazdy väčšinou siahate po brzdovom pedáli v rýchlostiach okolo 30 – 35 km/h. Aj pri tomto brzdení systém dokáže premeniť kinetickú energiu na tú elektrickú.

Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška

Cesta nám trvala o čosi pomalšie, na jej prejdenie sme potrebovali o takmer 2 minúty viac. To môže zodpovedať zastaveniu na 2-3 svetelných križovatkách navyše oproti prvej jazde. Jazda tak nebola taká plynulá ako tá predchádzajúca. S vozidlom sme sa museli častejšie rozbiehať, čo je náročnejšie na spotrebu energie. No napriek týmto faktom sme zaznamenali nižšiu priemernú spotrebu – 11,8 kWh/100 km.

Jazda Jazda č. 1 (maximálna rekuperácia) Jazda č. 2 (minimálna rekuperácia)
Vzdialenosť 34,2 km 34,2 km
Čas 51 m 54 s 53 m 55 s
Priemerná rýchlosť 40 km/h 38 km/h
Priemerná spotreba 12,4 kWh/100 km 11,8 kWh/100 km

Celkový rozdiel je teda nižší ako 10 %. Môžeme tak konštatovať, že úroveň rekuperácie má na spotrebu jazdy zanedbateľný vplyv. Ide skôr o to, aký jazdný štýl vodič preferuje. Ak jazdíte na elektrickom aute, podeľte sa s vašimi skúsenosťami v komentároch.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 8

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTestovali sme jeden z najlepších elektromobilov. Štvala nás iba jedna vec
Nasledujúci článokBriti aj Nemci ospevujú čínske auto. Onedlho príde aj k nám