Domov SPRÁVY News TEST Ford Tourneo Courier – cenovo dostupný rodinný van

TEST Ford Tourneo Courier – cenovo dostupný rodinný van

Nová generácia prináša radikálne zmeny, sympatický dizajn, bohatý vnútorný priestor a bezkonkurenčnú cenu. Pokojne by sme toto vozidlo mohli označiť ako najdostupnejší rodinný van. Jednoducho auto, s ktorým zvládnete víkendový výlet s rodinou a v pondelok roznesiete tovar zo skladu.

Dostupných áut na našom trhu nie je veľa. Zabehnuté modely prichádzajú v nových generáciách s bohatou výbavou a podstate vyššou cenou. Jednotlivé autá sa posúvajú ďalej a segment dostupných vozidiel je čoraz užší. Nehovoriac vo všeobecnosti o úžitkových autách s prívlastkom MPV či malých rodinných vanoch. Ford však prináša na trh novú generáciu modelu Tourneo Courier. Z kedysi škaredého káčatka sa dnes stalo dospelé auto pripomínajúce SUV. Predchodcu by ste si ako rodinné auto asi nevybrali. Jeho vzhľad reflektoval jeho názov a evokoval skôr úžitkové auto. To je ale minulosť. Ostrejšie tvary, maskulentné proporcie aj samotné rozmery cielia na úplne iný typ zákazníka.

Nekupujte si Daciu - Ford Tourneo Courier - TEST

Mimoriadne atraktívny

Osobne sa mi Courier naozaj páči, obzvlášť vo verzii Active s prenikavým zeleným lakovaním, čiernym oplastovaním a bielou strechou. Kombinácia, ktorá pripomína legendárne off-roadové modely britskej automobilky. Pohon oboch náprav však nečakajte, pod kapotou sa totiž ukrýva benzínový litrový trojvalec. Neskôr dorazí aj plne elektrická verzia a pre čisto úžitkovú karosériu je pripravená aj naftová motorizácia.

Ford Tourneo Courier
Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Jazdný prejav je naozaj solídny. Trojvalec zásadným spôsobom nepreniká do kabíny a počuť ho je len vo vyšších otáčkach, prípadne v niektorých špecifických situáciách na križovatke. Podvozok je naladený na výbornú. Ford to jednoducho vie a je jedno, či sedíte vo Fieste alebo v dosluhujúcom Mondeu. Keď je reč o Fieste, nedá mi nespomenúť, že tento malý veľký zázrak stojí na jej podvozkovej platforme. O to viac ma zarazilo, s akou gráciou jazdí masívnejší Tourneo Courier.

Ford Tourneo Courier
Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos
Mimoriadne praktický

Dvojicu posuvných dverí oceníte, najmä ak máte malé deti. Aj v úzkych priestoroch je manipulácia s detskou sedačkou naozaj jednoduchá. Na zadných miestach nájdete dvojicu ISO-FIX bodov, pričom ale treba počítať so skutočne úzkym miestom v strede. Pokiaľ do druhého radu umiestnite dve detské sedačky, medzi ne si už nikto nesadne.

Ford Tourneo Courier
Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Batožinový priestor je kapitola sama o sebe. Jeho objem je 570 litrov, no reálne sa nedá porovnať so žiadnym iným autom s podobným údajom. Vďaka masívnemu veku doň naložíte prakticky čokoľvek. Bez zaváhania sa tam zmestí aj práčka či sušička na výšku a ešte vám ostane miesto na pár krabíc. Pravidelný tvar umožňuje nevídanú variabilitu a úžitková verzia sa môže pochváliť priestorom pre dve europalety.

Ford Tourneo Courier
Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Tretí rad sedadiel tu nečakajte. Miesto neho sú k dispozícii sklápateľné sedáky druhého radu, čo prináša ďalší priestor na transport nadrozmerného nákladu.

Mimoriadne bohatý

Ford Tourneo Courier sa aj napriek svojej nízkej cene nenechá zahanbiť a palubná doska vôbec nepôsobí lacno, práve naopak. Pred vodičom sa nachádza digitálny prístrojový štít s príjemnou grafikou a intuitívnym ovládaním na volante. Panel klimatizácie by ste tu hľadali márne, ukryl sa do displeja infotaimentu. Jeho odozva je rýchla, no uspokojiť sa budete musieť len s 1-zónovou klimatizáciou.

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Palubná doska je prešpikovaná odkladacími priestormi, ktorých je v tomto aute neúrekom. Jeden obrovský je hneď nad vašou hlavou, zmestíte sem celý kartografický úrad. Po úvodnom nadšení však prichádza menšie vytriezvenie v podobe jednoduchých halogénových svetlometov. Veď LED má dnes v základe už aj Dacia…

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Na druhú stranu, nechýba množstvo asistenčných systémov či komfortných prvkov výbavy. Za zmienku rozhodne stojí vyhrievanie čelného skla, centrálny airbag či systém udržiavania vozidla v jazdnom pruhu alebo bezkontaktná nabíjačka na mobilný telefón.

Nekupujte si Daciu - Ford Tourneo Courier - TEST

TECHNICKÉ ÚDAJE                                  
Usporiadanie a počet valcov R3
Zdvihový objem 997 cm3
Max. výkon 92 kW/125 k
Max. krútiaci moment 200 Nm
Palivo benzín
Pohon predná náprava
Prevodovka 7-stupňová automatická
ROZMERY, HMOTNOSTI A OBJEMY
Dĺžka 4 343 mm
Šírka 1 813 mm
Výška 1 836 mm
Rázvor náprav 2 692 mm
Pohotovostná hmotnosť 1 400 kg
Rozmer kolies R17
Objem batožinového priestoru 570 l
Zrýchlenie 0-100 km/h 11 s
SPOTREBA
Mesto 8,2 l/100 km
Diaľnica 8,1 l/100 km
Okresky 6,9 l/100 km
Priemer 7,5 l/100 km
CENA
Základná cena modelu od 23 748 €
Cena testovanej verzie 27 420 €

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 2.3 / 5. Počet hodnotení 21

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokFantázia, nový motor od Lamborghini bude točiť 10 000 ot./min.
Nasledujúci článokMegazákazka ozbrojených vozidiel pre armádu za 1,7 miliardy eur dostáva reálne kontúry