Domov SPRÁVY Elektromobilita Ďalšia automobilka má problém s odbytom elektromobilov. O prácu môžu prísť tisíce...

Ďalšia automobilka má problém s odbytom elektromobilov. O prácu môžu prísť tisíce ľudí

Foto: Audi

Ešte ani poriadne nezačali s ofenzívou elektromobilov a už musia riešiť nepríjemné problémy. V hlavnom meste Belgicka môžu kvôli slabému odbytu elektromobilov prísť o prácu tisíce ľudí.

Značka Audi je podľa vlastnej tlačovej správy svedkom celosvetového poklesu objednávok zákazníkov v segmente luxusných elektromobilov. Týka sa to predovšetkým modelov Q8 e-tron a Q8 Sportback e-tron, ktoré schádzajú z výrobnej linky v Bruseli. Audi preto zvažuje skorý koniec výroby v tomto závode.

Výrobný závod v Bruseli. Foto: Audi

Predstavenstvo Audi Brusel informovalo vedenie spoločnosti o svojom zámere uskutočniť reštrukturalizáciu závodu. Vyjadrením tohto zámeru sa začína proces informovania a konzultácie v súlade s belgickým právom. V tomto procese vedenie závodu diskutuje o riešeniach pre dotknutú lokalitu spolu so zodpovednými sociálnymi partnermi. Ak sa nenájde alternatíva, Audi pristúpi k zastaveniu výroby.

Foto: Audi
Q8 e-tron v ohrození

Modelový rad Audi Q8 e-tron znamenal začiatok elektrickej mobility pre značku Audi ešte v roku 2018, keď sa tento model predával pod názvom e-tron. Dlhé roky nemala automobilka s odbytom tohto modelu problém, avšak s nástupom nových modelov postavených na Premium Platform Electric spoločnosť v poslednom období zaznamenáva pokles dopytu po Q8 e-tron. To malo za následok prudký pokles prichádzajúcich objednávok.

Situácii nepomáha ani samotná lokalita, v ktorej sa bruselský závod nachádza. Usporiadanie závodu sa totiž ťažko mení kvôli konkrétnej polohe blízko centra mesta. Audi sa tu musí pasovať s vysokými nákladmi na logistiku, čo vedie k oveľa vyšším výrobným nákladom v porovnaní s inými zariadeniami. Audi tak vydalo oficiálnu správu, že po intenzívnom skúmaní situácie na trhu a všeobecných podmienok v bruselskom závode zvažuje skoré ukončenie výroby modelového radu Q8 e-tron.

Foto: Audi
Nájde Audi riešenie?

„Oznámenie zámeru neznamená, že bolo prijaté rozhodnutie. Napriek tomu túto správu veľmi hlboko pocítili zamestnanci v Bruseli a ja tiež. V procese, ktorý bude nasledovať, je dôležitý transparentný a konštruktívny dialóg, ktorý zohľadní všetky perspektívy,“ povedal Volker Germann, generálny riaditeľ Audi Brusel.

Rita Beck, hovorkyňa výboru Audi v Európskej podnikovej rade koncernu VW, vysvetľuje: „Zástupcovia zamestnancov AUDI AG požadujú dlhodobé vyhliadky pre závod a našich kolegov v Bruseli. Vedenie Audi musí prevziať zodpovednosť. Dúfame, že v priebehu konzultačného procesu, ktorý sa práve začal, sa dosiahne životaschopné a udržateľné riešenie.

Foto: Audi

Rozhodnutie začať informačný a konzultačný proces v bruselskej lokalite bolo prijaté po intenzívnej kontrole a podporuje ho AUDI AG. Úlohou teraz je tento proces konštruktívne a transparentne formovať spolu so všetkými zainteresovanými a diskutovať o realizovateľných riešeniach v záujme všetkých. Pretože si jednoznačne stojíme za zodpovednosťou, ktorú nesieme za našich zamestnancov na všetkých miestach po celom svete,“ povedal Gerd Walker, člen predstavenstva AUDI AG pre výrobu a logistiku.

Podľa správy ČTK je v bruselskom závode zamestnaných zhruba 3000 ľudí. Vlani závod vyprodukoval 50-tisíc vozidiel.

Audi Q8 e-tron predvádza, čo dokázali Nemci 4-ročným vývojom elektrických SUV

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS Audi
Predchádzajúci článokDošli bohatým peniaze? Predaj Porsche klesol
Nasledujúci článokGoogle už testuje virtuálne billboardy, ľudia sú zásadne proti