Domov SPRÁVY Kúpil jazdený Aston Martin s 500-tisíc kilometrami za cenu Dacie: „Moja posledná...

Kúpil jazdený Aston Martin s 500-tisíc kilometrami za cenu Dacie: „Moja posledná investičná chyba“

Jazdený Aston Martin V8 Vantage z roku 2006
Jazdený Aston Martin V8 Vantage z roku 2006 (foto: Vince Marchefort @Facebook)

Francúzsky automobilový nadšenec sa na sociálnych sieťach pochválil svojím najnovším nákupom. Práve si kúpil Aston Martin V8 Vantage s 515 309 km na odometri. Ľutuje to? Zatiaľ nie, ale predpokladá, že bude.

Aston Martin s nájazdom pol milióna kilometrov

Je to dilema. Drahé autá časom a nájazdom tiež strácajú na hodnote, rovnako ako tie cenovo dostupné. Lenže dôvod ich vyššej ceny nespočíva iba v imidže značky, ale aj v kvalite výroby. Má sa za to, že drahšie autá aj dlhšie vydržia, a tak polmiliónový nájazd na odometri by nemusel byť dôvodom na odmietnutie kúpy. Zvlášť v prípade, že sa majitelia o toto konkrétne vozidlo riadne starali.

S týmto očakávaním vstupoval do kúpy Aston Martin V8 Vantage aj Francúz Vince Marchefort. Svojím novým autom sa pochválil v komunite nadšencov Mileage Impossible. Už samotný názov skupiny poukazuje na to, čo sa v tejto komunite rieši – vozidlá s mimoriadnymi nájazdmi.

Ku kúpe ho viedla, samozrejme, cena. Aston Martin kúpil za cenu novej Dacie Duster v plnej výbave s príplatkovými položkami; teda za 24-tisíc eur. V roku 2006 stál model 104-tisíc eur.

Aj v najlacnejšej verzii je na Aston Martin V8 Vantage vzácny pohľad

Oranžový Aston Martin V8 Vantage Vincea Marcheforta vyzerá na fotkách krásne aj napriek tomu, že má najazdených viac ako pol milióna kilometrov. Hoci nárazníky evokujú dojem, že ide o model V8 Vantage S, v skutočnosti ide o základnú verziu tohto modelu z roku 2006.

Označovať tento konkrétny Aston Martin za základný však nie je celkom na mieste. Tento základ je totiž vybavený motorom V8 so zdvihovým objemom valcov 4,3 litra. Ručne vyrobený motor v Kolíne nad Rýnom sa spočiatku dodával s max. výkonom 385 koní. Od roku 2008 sa objem zvýšil na 4,7 l a max. výkon na 420 koní.

Motor sa konfiguroval so šesťstupňovou prevodovkou Graziano, ktorá umožňuje akcelerovať z nuly na 100 km/h za 4,8 sekundy. Rýchlostný strop Aston Martin V8 Vantage 2006 je 282 km/h.

Aston Martin V8 Vantage 2007
Aston Martin V8 Vantage 2007
Nadčasový automobilový dizajn 

Keď sa na športiak pozrie nezainteresovaný, iba sotva by mu tipoval 18 rokov. Aj v tomto spočíva sila vozidiel značky Aston Martin, že jeho nové vozidlá zachovávajú určitú kontinuitu s predchádzajúcimi modelmi a tak ich neznehodnocujú.

Podobný prístup pozorujeme aj u značky Porsche, pričom model V8 Vantage mal byť konkurentom práve pre Porsche 911. V porovnaní s nemeckým rivalom však boli predaje britského vozidla zanedbateľné.

Aston Martin V8 Vantage 2009
Aston Martin V8 Vantage 2009
Skryté vady na Aston Martine? Zabudnite

Odlišný ako sériovo dodávaný nárazník na jazdenom vozidle je zvyčajne dôkazom, že bolo búrané. Lenže v tomto prípade predajca vehementne odmietal, že by bolo auto búrané a takto opravované. Možno to bolo len želanie pôvodného majiteľa.

V každom prípade nový kupujúci nenašiel žiadne ďalšie dôkazy, že by bolo vozidlo v minulosti havarované alebo opravované mimo autorizovaných servisov.

Moja posledná investičná chyba

Nový majiteľ jazdeného Aston Martin vo svojom príspevku uvádza, že prvých tisíc kilometrov prešiel s autom bez problémov. Priznáva však, že očakáva budúce vysoké investície. Nový majiteľ sa v prvom rade obáva možných nákladov na servis. Dokonca tvrdí, že je to jeho posledná investičná chyba.

Podobne tomu veria aj ďalší členovia komunity Mileage Impossible, ktorí tvrdia, že náklady na údržbu môžu rýchlo prevýšiť hodnotu auta. Vince Marchefort zdieľa ich pochybnosti, no zároveň odpovedá, že jeho doterajší život bol príliš nudný, a tak sa rozhodol pridať doň nejaké emócie a farbu.

Vzácna spoločnosť
Vzácna spoločnosť

Čo dodať? Vozidlá Aston Martin patria k tým, ktorých prítomnosť na cestách nie je bežná. A tak vlastniť takéto vozidlo znamená patriť k elite spoločnosti bez ohľadu na to, čo reálne robíte. Pokiaľ ide o pozitívne emócie vyplývajúce z pozornosti okolia, o tie má nový majiteľ postarané.

Rozbil vzácne Ferrari, likvidátorovi v poisťovni sa zatmelo pred očami

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAudi skopírovalo dizajn BMW, toto je nová generácia A6
Nasledujúci článokdm štartuje v Bratislave expresné doručovanie elektromobilmi