Domov SPRÁVY News S Fordom zvládnete prejsť 3000 km cestu bez držania volantu

S Fordom zvládnete prejsť 3000 km cestu bez držania volantu

Foto: Ford

Sieť vyhradených úsekov pre hands-free riadenie rozširuje značka Ford v mnohých krajinách západnej a strednej Európy vrátane Česka. Inovatívnu funkciu však zatiaľ využijú iba majitelia jediného modelu, čoskoro by sa však mohli pridať aj ďalšie. 

O téme informuje portál AutoRevue.cz. Použitie systému čiastočne autonómneho riadenia BlueCruise, vďaka ktorej nemusí vodič počas jazdy držať volant, teraz automobilka rozširuje na ďalšie úseky diaľnic po Európe. Ford na túto funkciu dostal schválenie od Európskej komisie. Dohromady tak môžu vodiči jazdiť po viac ako 133.000 kilometroch diaľnic bez toho, aby museli držať volant. Tieto vyhradené úseky diaľnic, na ktorých funkciu možno aktivovať, sa nazývajú Blue Zones (modré zóny).

Ford Mustang Mach-E s funkciou BlueCruise
Foto: Ford
Mapa Blue Zones

Čisto teoreticky, BlueCruise umožní podniknúť cestu zo Švédska do Talianska, naprieč šiestimi rôznymi krajinami, prejsť takmer 3000 kilometrov a stráviť viac ako 25 hodín riadením hands-free. Zoznam všetkých diaľničných úsekov Blue Zones je možné si pozrieť na interaktívnej mape. Podľa nej nechýba v schválenom pokrytí ani Česko so súčasnými úsekmi diaľnice D1 od hraníc s Poľskom až po Prahu, ďalej tiež diaľnica D11 medzi Hradcom Králové a Prahou alebo D5 situovaná okolo mesta Plzeň. Diaľničné úseky na Slovensku, v Slovinsku alebo Chorvátsku však zatiaľ na mape chýbajú.

Systém BlueCruise pri aktivácii v Blue Zones ovláda riadenie vozidla, akceleráciu, brzdenie, udržuje jazdu v pruhu aj bezpečnú vzdialenosť od vozidla idúceho vpredu na základe sledovania dopravného značenia, rýchlostných značiek a meniacich sa dopravných podmienok, a to od diaľničných rýchlostí až po úplné zastavenie v dopravnej zápche. BlueCruise je systémom autonómneho riadenia 2. úrovne, ktorú Ford popisuje ako „ruky dole, oči v pozore“. Hoci teda vodič nemusí na podporovaných úsekoch držať rukami volant, stále musí sledovať dianie pred vozidlom a byť pripravení prevziať riadenie. Jeho pozornosť stráži kamera, ktorá kontroluje pohľad očí a polohu hlavy.

Foto: Ford

Podľa údajov Fordu je na celom svete vybavených systémom BlueCruise vyše 420.000 vozidiel vrátane automobilov značky Lincoln. Zákazníci pritom mali doteraz s aktivovanou funkciou najazdiť viac než 342 miliónov hands-free kilometrov počas celkom 3,1 milióna hodín jazdy. Na európskych cestách však zatiaľ veľký počet vodičov s rukami za hlavou neuvidíte. Funkciu BlueCruise totiž Ford ponúka len v elektromobile Mustang Mach-E. Do výbavy vozidiel na jednotlivých trhoch, kde sú úseky Blue Zones novo zavedené, sa funkcia ešte len dostane. Respektíve systém je zabudovaný vo všetkých vozidlách Mustang Mach-E, avšak aktivovaný bude postupne.

Blue Zones aj na Slovensku?

Budú môcť vodiči Fordu Mustang Mach-E jazdiť hands-free aj po slovenských diaľniciach? “Spoločnosť Ford zatiaľ nezvažuje rozšírenie tejto funkcie aj na územie Slovenskej republiky,” povedala pre Startstop Pavlína Baráni zo spoločnosti Summit Motors Slovakia, ktorá je importérom značky Ford na Slovensku. Ford v Európe tento rok uvedie na trh ďalšie dve horúce novinky s elektrickým pohonom – modely Explorer a Capri. Budú ponúkať funkcie autonómneho riadenia? “Funkcia BlueCruise je zatiaľ plánovaná len pre vozidlá Mustang Mach-E,” dodala Pavlína Baráni.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutorevue.cz
Predchádzajúci článokStellantis má problémy so softvérom, lacné EV z Trnavy mešká
Nasledujúci článokNová Octavia od 260 € mesačne. Škoda zlacňuje svoj bestseller