Domov SPRÁVY News Vieme, aký bude prvý elektrický VW GTI. Rýchlosť v priamke nebude prioritou

Vieme, aký bude prvý elektrický VW GTI. Rýchlosť v priamke nebude prioritou

Foto: Volkswagen

Prvý elektrický VW GTI sa nezadržateľne blíži, a tak technický šéf značky prezradil prvé detaily. Podľa jeho slov prioritou novinky nebude rýchlosť v priamke, ale niečo úplne iné.

Nielen bežné modely, ale aj tie športové začínajú pomaly vymieňať spaľovací motor za elektrický. Týka sa to tiež značky Volkswagen, ktorá sa pripravuje na predstavenie prvého elektrického GTI. To bude vychádzať z konceptu ID GTI a malo by ísť o športový variant pripravovaného modelu ID.2all. Jeho produkcia by mala odštartovať v roku 2026 a bude tak prvým elektromobilom s označením VW GTI, rozhodne však nie posledným. Nasledovať by totiž mal aj elektrický Golf GTI, čo pred pár mesiacmi potvrdil samotný šéf značky Thomas Schäfer.

Foto: Volkswagen
Prioritou nebude výkon

Na nedávnom podujatí GTI Fanfest vo Wolfsburgu, ktoré sa konalo pri príležitosti 50. výročia modelu Golf a 48. narodenín vozidiel GTI, prezradil pre Autocar technický šéf Volkswagenu Kai Grünitz zopár informácií o prvom elektrickom GTI. Novinka podľa jeho slov nebude zameraná výlučne na zrýchlenie a výkon, ktoré sa dajú s elektrickým pohonom dosiahnuť pomerne jednoducho.

Jazdné vlastnosti ako motokára

„Pri elektromobile je pridanie veľkého výkonu naozaj jednoduché, ale potrebujeme 300 alebo 350 koní? Pri modeli GTI sú dôležitejšie ako výkon jeho jazdné vlastnosti. Bude to skutočná motokára. Jazdil som s prototypom a je naozaj úžasný,“ povedal Kai Grünitz. Ďalej dodal, že značku GTI chcú udržať nažive aj v budúcnosti. „GTI je o vášni, a keď sme sa začali zaoberať nápadmi na elektrické GTI, vedeli sme, že ide o viac než len o výkon.“

ssangyong-torres-evx
VW Golf GTI
Foto: Volkswagen

Prvé elektrické GTI by malo byť postavené na platforme MEB, ktorú bude zdieľať aj s niektorými vozidlami značiek Cupra či Škoda. Zároveň bude aj predobrazom úplne novej generácie elektrického Golfu, ktorý sa taktiež dočká športového variantu GTI. Debut by si mal podľa predbežných informácií odbiť v roku 2027. Elektrické GTI-čka by navyše mali dostať nové logo. Už pred niekoľkými mesiacmi si naň VW zabezpečil ochrannú známku. Zmena je pritom len v písmene „I“, ktoré nahradil blesk a odkazuje tak práve na elektrický pohon.

Foto: Volkswagen

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutocar
Predchádzajúci článokNová skupina U oprávňuje riadiť autá snov, robí sa bez praktickej skúšky
Nasledujúci článokJe to celkom nový typ auta. Automobilky sa púšťajú do GT-UV, novej generácie áut pre náročných