Domov SPRÁVY News V dražbe je Octavia, ktorá superšportom ukáže zadné svetlá

V dražbe je Octavia, ktorá superšportom ukáže zadné svetlá

Foto: Collecting Cars

Raz za čas sa naskytne v predaji vozidlo, ktoré zdvihne zo sedadla každého fanúšika motoršportu. Tá chvíľa nastala práve teraz, keď prebieha dražba súťažného špeciálu Škoda Octavia v špecifikácii WRC v pôvodných farbách.

Na predaj je práve prostredníctvom aukčného portálu Collecting Cars profesionálne pripravené súťažné vozidlo Škoda Octavia WRC, ktoré v rokoch 2001 a 2002 súťažilo na majstrovstvách sveta v rely. Poháňa ho preplňovaný 2,0-litrový radový štvorvalec (300 k, 500 Nm) s náhonom na všetky štyri kolesá a šesťstupňovou sekvenčnou prevodovkou. Za jeho volantom mali kanceláriu pretekári Armin Schwarz a Keneth Eriksson. Dražba vozidla končí v nedeľu 25. augusta o 19:20.

Škoda Octavia WRC
Foto: Collecting Cars

Octavia je na predaj tak, ako keby práve teraz vyšla z padoku súťažnej rely. Teda v bielej farbe so zelenými odleskami a sponzorskými nálepkami. Jazdí na 18-palcových diskoch Braid Rallycross, ktoré sú obuté do pneumatík značky Michelin. Výbava ďalej zahŕňa volant Sparco, čierne sedadlá od OMP so šesťbodovými bezpečnostnými pásmi Sabelt, tachometer Stack, hasiaci prístroj a panel z uhlíkových vlákien, na ktorých sa nachádza nevyhnutná kopa rôznych prepínačov a ističmi. V roku 2001 s ním Schwarz pretekal na rely Portugalsko, Argentína, Akropolis, Fínsko a Veľká Británia. V roku 2002 doň nasadol Eriksson, ktorý s ním absolvoval rýchlostné skúšky na rely Švédska, Cyprus a Safari. Súčasťou predaja je, samozrejme, technický pas FIA potvrdzujúci všetky účasti vo WRC, registračný dokument, rôzne servisné faktúry a záznamy o štartoch pretekov WRC.

Škoda Octavia WRC
Foto: Collecting Cars

Vozidlo, pochopiteľne, nie je úplne bez predchádzajúceho poškodenia. Kto však preteká, vie ako to chodí. V súčasnosti je však v tip-top stave. Posledná technická kontrola bola vykonaná v septembri 2023. Auto bolo naposledy servisované v apríli 2022. Oproti sériovej špecifikácii má upravené turbodúchadlo. Na štart posledných pretekov sa vozidlo postavilo v roku 2012.

Škoda Octavia WRC
Foto: Collecting Cars
Z histórie

Pohotovostná hmotnosť auta je 1 230 kg, čo bolo vtedy minimum stanovené v predpisoch. V kombinácii s pohonom všetkých kolies sa Octavia WRC stala dovtedy najdynamickejším pretekárskym vozidlom v histórii motoristického športu značky Škoda. Prvé exempláre sa na cestách začali testovať v roku 1998. Jazdcom číslo jeden továrenského tímu Škoda sa stal práve spomínaný Armin Schwarz. V tom čase bol považovaný za najlepšieho testovacieho jazdca vo svete rely. Pozíciu druhého jazdca si podelil českí jazdci Pavel Sibera alebo Emil Triner, podľa toho, na ktorej trati sa daná súťaž konala.

Foto: Collecting Cars

Škoda Octavia WRC debutovala na Rely Monte Carlo v roku 1999. V priebehu rokov Octaviu WRC pilotovali aj Bruno Thiry, Luis Climent, Roman Kresta, Jan Kopecký, Gabriel Pozzo, Toni Gardemeister, Didier Auriol, Mattias Kahle či Stig Blomqvist. Octavia WRC má pevné miesto v histórii Škoda Motorsport. Jej najväčším úspechom je 3. miesto práve na Safari Rally v roku 2001.

Viezol som sa v skutočnom rely aute. Škoda Fabia RS Rally2 ma rozplakala

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJCollecting Cars
Predchádzajúci článokPorsche pre dvojicu Winnetou a Old Shatterhand sa dočká sériovej výroby
Nasledujúci článokDoživotný zákaz šoférovania je protiústavný, vyhlásil Ústavný tribunál