Domov PREMIUM+ Cestovanie Cesta za slnkom: So SsangYong Rexton do Chorvátska na ostrov Rab

Cesta za slnkom: So SsangYong Rexton do Chorvátska na ostrov Rab

Foto: Matúš Bende

Ostrov Rab, prezývaný aj ako ostrov slnka, je deviatym najväčším ostrovom Chorvátska. Pri prejazde autom z jedného cípu na druhý má dĺžku 26 kilometrov. Povrch ostrova je hornatý. Najvyšší bod má síce výšku len 408 metrov nad morom, no k peknému výhľadu to stačí. 

Z Bratislavy na Rab volíme trasu vedúcu naprieč Maďarskom s dĺžkou 590 kilometrov. Po prejazde maďarskej hranice so Slovenskom sa pripájame na diaľnicu M1 smerujúcu na Budapešť. Po približne 50 kilometroch odbáčame na rýchlostnú cestu M85, neskôr M86. Cez územie Maďarska prejdeme dokopy 240 kilometrov. Je nutné kúpiť si diaľničnú známku, za ktorú sme zaplatili pri kúpe online 16,40 . Bez zdržania a kontroly prechádzame chorvátskym hraničný prechodom Goričan. Zakrátko nás zastaví prvá platobná brána slúžiaca na úhradu poplatku za prejazd diaľnicou. Chorvátsko, podobne ako Taliansko, nepoužíva diaľničné známky, ale systém jednotlivého výberu poplatku za každý prejazd diaľnicou. Po ceste na Rab sme za prejazd diaľnicami dokopy uhradili sumu 17

Samozrejme, treba počítať s úhradou rovnakej sumy aj po ceste späť na Slovensko. Posledných 60 kilometrov jazdy na pevnine tvoria pekné kľukaté cesty rozdelené v polovičnom pomere medzi jazdou v kopcovitých serpentínach vnútrozemia a po romantických cestách pobrežia. Cesty sú pre ľudské oko veľmi atraktívne. Taktiež sú atraktívne šoférsky. Žiaľ, veľkú časť dňa počas letnej sezóny sú silno vyťažené, a tak sa ako aj v našom prípade môže stať, že namiesto príjemnej technickej pasáže pôjdete 30 kilometrov za karavanom, ktorý nedokážete predbehnúť. Keby sa vám tento manéver aj úspešne podaril, za pár metrov dobehnete ďalší. Ostrov je od pevniny vzdialený zhruba 10 kilometrov. Túto vzdialenosť je nutné prekonať s pravidelnou linkou trajektu. Na trajekte strávite 20 minút. Poplatok za cestu je vo výške 18,20 € za automobil a 4,20 € za každú osobu.

SsangYong Rexton na ostrove Rab
Foto: Matúš Bende

Nekonečný deň

Rab je pre svojich priemerných 2500 hodín slnečného svitu za rok (v prepočte 6,8 hodiny slnečného svitu denne) prezývaný aj ako ostrov slnka. V porovnaní s najslnečnejším miestom na území Slovenskej republiky, mestom Hurbanovo s hodnotou 2190 hodín slnečného svitu za rok, má Rab ročne o približne 300 slnečných hodín viac. Druhou prezývkou ostrova je vďaka jeho vegetácii „zelený ostrov“. Pri plavbe trajektom k východnej strane ostrova vám toto pomenovanie bude znieť neuveriteľne. Už z lode zazriete vypriahnutý pustý ostrov bez náznaku akýchkoľvek stromov a rastlín.

jedna z pláží na ostrove Rab
Foto: Matúš Bende

Kontrast nádhernej modrej vody, oblohy a svetlej skalnatej pevniny je krásny pre oči, ale žeby zelený ostrov? Východná časť ostrova je vystavovaná pravidelnému veľmi nárazovému vetru, častokrát so silou orkánu nazývaným Bora. Vďaka tomuto vetru vďačí východná časť ostrova za svoj pustý vzhľad. Toto pusté územie je rozlohou malé. Zvyšok ostrova chráni pred vetrom už spomínaný najvyšší bod ostrova, hora Kamenjak.

Kam sa vybrať? 

Sever ostrova tvorí Loparský záliv. Záliv je mimoriadne členitý s veľkým množstvom pieskových pláži. Najznámejšia Rajská pláž ma dĺžku 2 kilometre. Ide o veľmi obľúbenú pláž, čo má za následok, že je aj veľmi preplnená a komerčná. Pre dobrodruhov túto pláž rozhodne neodporúčame. Na druhú stranu môžeme odporučiť veľmi príjemne zoskupenie malých prírodných pieskových zátok nachádzajúcich sa len niekoľko kilometrov severovýchodne od mesta Lopar. Prístup k plážam nie je pre neznalého turistu jednoduchý, čo má za následok komplikovaný a zdĺhavý prístup k moru. Veľa ľudí preto žije v omyle, že tieto pláže sú dostupné len z lodí. Tým pádom sú pláže veľmi riedko obsadené a pokojné.

Foto: Matúš Bende

Pri správnom zaparkovaní auta vás čaká približne 15 až 20-minútová mierne náročnejšia prechádzka dole kopcom naprieč prírodnou lesnou rezerváciou Dundo. Po zostúpení nájdete pokoj a miesto na prijeme strávený deň pri mori. Vstup so psom nikto nezakazuje, veď napokon pre veľký počet malých zátok, na ktorých ste často sami, pes nebude nikomu prekážať. Na týchto plážach sa nenachádzajú žiadne bufety, preto si treba so sebou vziať chladiaci batoh, v ktorom máte možnosť si zobrať na pláž vlastné občerstvenie a nápoje. Treba mať na pamäti, že všetok odpad, ktorý na pláži vyprodukujete, treba odniesť, aby boli pláže naďalej čisté. 

žena so psom na ostrove Rab
Foto: Matúš Bende

Prispôsobené cestovnému ruchu

Voda má vďaka nízkej hĺbke prijemnú teplotu. Breh sa zvažuje veľmi mierne. Približne 100 metrov od brehu voda dosiahne hĺbku necelých dvoch metrov. Pre niekoho nevýhoda. Pre návštevu s malými deťmi ideálne miesto. 

Foto: Matúš Bende

Ostrov Rab má 9300 domácich obyvateľov. Hlavný význam pre hospodárstvo ostrova má cestovný ruch. Vo vnútrozemí sa venuje malá skupina obyvateľstva pestovaniu olív a na pobreží profesionálnemu rybolovu. Ostrov je kapacitne vybudovaný pre návštevy turistov. Veľké množstvo apartmánov na prenájom je samozrejmosťou. V posledných rokoch na ostrove pribudli veľké supermarkety. Ceny v potravinách sú porovnateľné s cenami u nás.

mesto Rab
Foto: Matúš Bende

Na ostrove sa nachádza 8 miest. Najväčším mestom ostrova s pekným historickým centrom je Rab. Toto mesto sa nachádza na západe ostrova a má 600 stálych obyvateľov. V centre sa dá najesť a absolvovať príjemnú prechádzku historickou časťou. 

Toto musíte zažiť!

Teraz jeden tip na dobrodružný celodenný výlet, ktorý nás zaujal: Rybolov na lodi Kordika pre maximálny počet 20 osôb, ktorý organizuje kapitán Kordič. Krátko po vyplávaní nahadzujeme sieť. Pod hladinou bude približne hodinu. Sieť je ponorená v stometrovej hĺbke vo vzdialenosti 500 metrov za loďou. Loď ide počas lovu po vytipovanej trase plynulou rýchlosťou približne 5 km/h. Po hodine vyťahuje kapitán s posádkou úlovok. Ryby následne so sprievodom veľkého množstva čajok lietajúcich v okolí pitvú a čistia priamo na palube. 

Foto: Matúš Bende

Čerstvosť rybieho mäsa je tak bezkonkurenčná. Úlovok za malú chvíľu putuje na gril umiestnený priamo na palube lode. Výborný obed, veľmi jednoduchý. Kapitán podáva ryby a plody mora s čerstvým chlebom, kapustovým šalátom a olivovým olejom. Pri love rýb sú pre návštevníkov atrakciou častokrát objavujúce sa delfíny, ktoré sa pravidelne nadychujú majestátnym výskokom nad hladinu. Pre návštevníkov zábava, pre rybárov na lodi starosť. Rybárom počas lovu delfíny organizovane v svorke žerú nazbierané ryby zo siete. Pri vyžieraní hrozí poškodenie siete. Aj túto rybačku sme absolvovali s našim psom Bučim.

pes vo vode
Foto: Matúš Bende

Destináciu sa oplatí navštíviť ako celotýždennú dovolenku, ale taktiež aj ako výlet v rámci predĺženého víkendu. Ostrov Rab sme navštívili už viackrát, teraz sme cestu absolvovali so SsangYong Rexton. Auto na cestu nám zapožičala spoločnosť Fancar, autorizovaný predajca a servis značky Ssangyong v Bratislave.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMercedes-AMG verí, že ich zákazníci vymenia V8 za EV
Nasledujúci článokTEST Mercedes EQV 300 Long, konkurencia ho prekonáva takmer…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here