Domov Lifestyle TOP 5 najlepších pilotov novodobej histórie F1, ktorí nikdy nezískali titul majstra...

TOP 5 najlepších pilotov novodobej histórie F1, ktorí nikdy nezískali titul majstra sveta

Foto: Clive Mason/Getty Images

Nie každému skvelému pretekárovi sa podarilo získať aj titul majstra sveta. Týchto päť, dnes už bývalých jazdcov F1, je toho krásnym príkladom.

Formula 1 je absolútnym vrcholom motoršportu. Ani jeden jazdec, ktorý sa dostal do F1, sa tam neobjavil náhodou. Všetci do jedného totiž museli v nižších sériách či motokárach preukázať svoj talent a rýchlosť. Môžeme preto bez preháňania povedať, že na štartovom rošte F1 stojí dvadsiatka jedných z najlepších pilotov sveta.

Napriek tomu, že F1 má množstvo fantastických jazdcov, nie všetkým sa podarilo dosiahnuť na pomyselný Olymp, teda získať titul majstra sveta. Nespoľahlivý monopost, zlé kariérne rozhodnutia či skrátka smola. Aj to sú dôvody, prečo sa to niektorým nepodarilo, napriek tomu, že by si titul zaslúžili. Pripravili sme preto zoznam TOP 5 pilotov F1, ktorí v 21. storočí patrili k tomu najlepšiemu, čo kráľovná motoršportu priniesla, no ten najvyšší stupienok im napriek tomu unikol.

Daniel Ricciardo

Je to len pár dní od vyhlásenia, ktoré rozosmutnilo väčšinu formulového sveta. Daniel Ricciardo končí v tíme VCARB a s najväčšou pravdepodobnosťou aj v F1. Red Bull to navyše spravil maximálne bez rešpektu a Daniela v podstate vykopli bez rozlúčky. Jazdec jeho kalibru si však rozhodne zaslúžil dôstojnejší odchod a možnosť sa s fanúšikmi, ako aj samotnou Formulou 1 poriadne rozlúčiť. Ide pritom o pilota, ktorý patril nielen medzi najpopulárnejších na gride, ale aj medzi najrýchlejších. Do histórie F1 sa však zapíše ako jeden z najlepších, ktorý nikdy nedosiahli na titul majstra sveta. Do veľkej miery sa na tom podpísali zlé kariérne rozhodnutia. Ricciardo bol skrátka tretinu svojej kariéry v zlom čase na nesprávnom mieste.

Foto: Gongora-NurPhoto/Getty Images

V F1 debutoval v roku 2011 za tím HRT. Danny bol však juniorským jazdcom Red Bullu, a tak od nasledujúcej sezóny usadol do monopostu Toro Rosso. Počas dvoch sezón svojimi výkonmi presvedčil Red Bull, že si zaslúži miesto v hlavnom tíme a od roku 2014 tak robil tímového kolegu čerstvému 4-násobnému majstrovi sveta Sebastianovi Vettelovi. Danny Ric však okamžite žiaril. Vo svojej prvej sezóne za Red Bull získal hneď tri víťazstvá, 8 pódií a na body porazil Vettela. A to červení býci zďaleka nemali najrýchlejší monopost. Počas piatich sezón v tomto tíme získal dokopy 7 víťazstiev a 29 pódiových umiestnení. Dvakrát pritom Ricciardo skončil v celkovom hodnotení šampionátu na 3. mieste.

Foto: PlanetF1

Nasledoval prestup do Renaultu, kde počas dvoch sezón jednoznačne zdolal svojich tímových kolegov a pripísal si na konto dve ďalšie pódiá. Francúzsky tím však nemal monopost schopný bojovať o víťazstvá a Daniel tak skúsil svoje šťastie v McLarene. Napriek ikonickému víťazstvu v Monze však môžeme tento prestup označiť za začiatok úpadku jeho kariéry. S papájovým monopostom sa neskutočne trápil a po dvoch sezónach ostal bez sedačky. V roku 2023 nasledoval prekvapivý comeback do tímu Alpha Tauri s vidinou sedačky v Red Bulle. Veľký návrat domov sa však napokon nekonal. Posledné sezóny Daniela Ricciarda sa síce niesli v znamení neuspokojivých výsledkov a trápenia, no napriek tomu mu nemožno odoprieť, čo v F1 dosiahol. Celkom jednoznačne patrí k najlepším jazdcom, ktorých sme od roku 2001 mohli vidieť v kráľovnej motoršportu.

POKRAČOVANIE NA ĎALŠEJ STRANE

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

1
2
3
Predchádzajúci článokIdeál do rodiny aj firmy. Na jeho adresu sa ťažko hľadajú slová kritiky
Nasledujúci článokMalá tragédia, Fiat nedokáže predať svoje najmenšie auto

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here