Domov SPRÁVY News Kráľ Nürburgringu. Mercedes-AMG One vylepšil svoj vlastný rekord

Kráľ Nürburgringu. Mercedes-AMG One vylepšil svoj vlastný rekord

Foto: Mercedes

Najrýchlejšie sériové auto, aké kedy jazdilo na Nürburgringu. To je Mercedes-AMG One, ktorý pokoril svoj vlastný rekord a dostal sa pod magickú hranicu.

Rekordný čas medzi produkčnými vozidlami sa v posledných rokoch stal predmetom súboja značiek Porsche, Mercedes a Lamborghini. V roku 2018 vytvorili nový rekord práve Taliani s modelom Aventador SVJ LP770-4 a časom 6:44,97. O dva roky neskôr však na Nordschleife prišiel Mercedes so superšportom AMG GT Black Series a čas Lamborghini pokorili o 1,3 sekundy. V roku 2021 sa do hry zapojilo aj Porsche a rekord bol opäť pokorený, a to výrazným spôsobom. S 911 GT2 RS Manthey Performance Kit totiž zajazdili čas 6:38,835.

Mercedes ale chcel svoj rekord späť, a tak v októbri 2022 priviezli na Nürburgring dlho očakávaný hyperšport s motorom z F1, AMG One. Rekordný čas Porsche bol pokorený a Mercedes sa stal opäť kráľom Zeleného pekla. Nemci však cítili, že čas 6 minút a 35,18 sekundy nie je dosť dobrý a videli priestor na jeho zlepšenie.

Mercedes-AMG One na okruhu Nordschleife
Foto: Mercedes
Prvé produkčné auto s časom pod 6:30 min

Nedávno sa preto vrátili na miesto činu s cieľom pokoriť svoj vlastný čas. Za volantom hyperšportu sedel opäť továrenský jazdec a ambasádor Mercedesu-AMG Maro Engel. Svoj predchádzajúci čas doslova rozdrvil a vytvoril nový rekord s hodnotou 6:29,09. Mercedes-AMG One sa tak stal vôbec prvým produkčným autom, ktoré zdolalo hranicu 6 minút a 30 sekúnd. Svoj vlastný rekord vylepšil počas tretieho meraného kola. Panovali pritom priam ideálne podmienky s teplotou vzduchu 15°C a teplotou asfaltu 20°C.

Mercedes-AMG ONE | 6:29.090 minutes official laptime | Nordschleife

„Pred dvoma rokmi neboli ideálne podmienky a niektoré úseky trate boli ešte trochu vlhké. Vedeli sme, že máme na viac, a chceli sme to ukázať. Dnes sme mohli demonštrovať maximálny potenciál vozidla AMG One. Ďakujem celému tímu z Affalterbachu za dôveru, ktorú do mňa vložili. Bolo mi veľkým potešením a cťou, že som mohol zajazdiť toto rekordné kolo s takýmto jedinečným vozidlom,“ povedal Maro Engel.

Či sa v blízkej budúcnosti podarí tento čas prekonať, je otázne. Veľa áut s potenciálom vyzvať AMG One totiž nie je. Jedným z nich je jednoznačne Aston Martin Valkyrie a možno aj pripravovaný nástupca Ferrari LaFerrari či McLaren W1, ktorý bude mať svetovú premiéru už o pár dní.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS Mercedes
Predchádzajúci článokŠoféroval som astronomicky výkonné AMG. Pre hejterov má jasný odkaz

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here