Domov SPRÁVY News Jeep zvoláva do servisov státisíce áut, hrozí im riziko požiaru

Jeep zvoláva do servisov státisíce áut, hrozí im riziko požiaru

2024 Jeep® Grand Cherokee Summit Reserve 4xe

Viac ako 190 000 hybridných Jeepov bude musieť zamieriť do servisu z dôvodu nebezpečného rizika. Zvolávacia akcia sa týka aj zlomku európskych vozidiel. 

Materská spoločnosť Stellantis oznámila zvolávaciu akciu pre 194 000 plug-in hybridných Jeepov po 13 hlásených požiaroch, keď boli vozidlá zaparkované a vypnuté. Ide o poruchu vnútorného oddeľovača batérií.

Foto: Jeep
Týka sa to hlavne USA

Zvolávacia akcia sa týka modelov Jeep Wrangler 4xe modelových rokov 2020 až 2024 a modelov Jeep Grand Cherokee 4xe z rokov 2022 až 2024. Z postihnutých vozidiel sa 154 000 nachádza v Spojených štátoch, 14 000 v Kanade, 700 v Mexiku a takmer 26 000 mimo Severnej Ameriky. Stellantis odhaduje, že iba 5 % stiahnutých vozidiel – približne 9 700 kusov – môže mať poruchu, ktorá zahŕňa poškodenie separátora článkov batérie. Na našom trhu by malo ísť len o pár kusov, ktorých majitelia budú určite informovaní.

Foto: Jeep
Jeep chce zabrániť ďalším požiarom

Problém bol objavený po rutinnej kontrole údajov o zákazníkoch, ktorá viedla k internému vyšetrovaniu nahlásených požiarov. V reakcii na to spoločnosť odporučila majiteľom, aby sa vyhli nabíjaniu svojich džípov a parkovali mimo stavieb alebo obývaných oblastí. Náprava bude zahŕňať aktualizáciu vysokonapäťového softvéru batérie a v prípade potreby výmenu zostavy batérie. Majitelia by mali očakávať, že v priebehu októbra 2024 dostanú oznámenie poštou.

Foto: Jeep
Nestalo sa to prvýkrát

Nie je to prvýkrát, čo hybridný Jeep čelil riziku požiaru. V novembri 2023 bola vydaná zvolávacia akcia pre 32 125 hybridov Jeep Wrangler z modelových rokov 2021 až 2023 z dôvodu možných vnútorných porúch ich vysokonapäťových batérií. Približne 1 % z týchto vozidiel – asi 321 kusov – malo podozrenie, že majú poruchu. Ak bol v tom čase stiahnutý aj váš Jeep, budete ho musieť priniesť späť do predajne na novú zvolávaciu akciu.

Foto: Jeep
Problém zatopených áut

Ďalšie požiare batérií súvisiace s autami sa nedávno dostali na titulky novín. Keďže hurikány pustošia pravidelne Floridu a ďalšie časti východného pobrežia, elektrické a hybridné autá sú vystavené slanej vode. Slaná voda a lítium-iónové batérie sa zle znášajú, čo vedie ku skratovým požiarom, ktoré hasiči ťažko hasia. Jednoduchším riešením je počkať, kým nevyhorí všetok horľavý materiál batérie.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokChcete zarábať viac? Požiadajte zamestnávateľa o elektromobil
Nasledujúci článokVeľká novinka na Slovensku: Štát mení vydávanie EČV aj iné úkony

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here