Domov SPRÁVY News Pri hladkaní plynu papá 15 litrov. Na tento V12 si pripravte poriadny...

Pri hladkaní plynu papá 15 litrov. Na tento V12 si pripravte poriadny balík

Foto: Rolls-Royce

12-valcové motory postupne opúšťajú automobilový priemysel, ale v tých najluxusnejších autách sveta stále zostávajú. Rolls-Royce predstavuje modernizáciu modelu Ghost, ktorý tento klenot pod kapotou poháňa naďalej.

Ghost je jedným z najdôležitejších automobilov v modernej histórii značky Rolls-Royce. Jeho história sa datuje do roku 2009, kedy automobilka z Goodwoodu predstavila nový typ automobilu s cieľom vyjsť v ústrety požiadavkám mladšej skupiny klientely, ktorej Phantom príliš nevoňal. Títo zákazníci hľadali dostupnejší a všestrannejší automobil, no stále s možnosťou individuálnych úprav, pričom Ghost bol zameraný viac na vodiča ako na bezkonkurenčný luxus na zadných sedadlách.

Foto: Rolls-Royce

Druhá generácia prišla na trh v roku 2020 a výrazne posunula tieto základné princípy na vyššiu úroveň. V čase predstavenia išlo o technicky najpokročilejší Rolls-Royce s motorom V12 v histórii. Jeho výnimočnosť spočívala najmä v systéme odpruženia Planar, ktorého vývoj a perfektné vyladenie trvalo inžinierom 10 rokov. Motor V12 s objemom 6,75 litra, preplňovaný dvoma turbodúchadlami, pohon všetkých kolies a natáčanie kolies zadnej nápravy urobili z modelu Ghost najdynamickejší a najviac na vodiča zameraný Rolls-Royce v portfóliu. Aj keď by sa zdalo, že na takomto vozidle už nie je viac čo zlepšovať, klienti predsa len zahrnuli Rolls-Royce nejakými pripomienkami a nápadmi. V rámci modernizácie sa ich snažili do vozidla zapracovať.

Foto: Rolls-Royce

Karoséria

Dizajn modelu Ghost Series II teraz viac zapadá do štylistickej línie značky Rolls-Royce s dôrazom na majestátnosť. Predná časť má podsvietenú mriežku chladiča i prepracované svetlá s modernou grafikou denného svietenia. Predný nárazník zvýrazňujú nové chrómové ozdobné prvky, ktoré vizuálne pôsobia ako „vznášajúci sa“ podstavec pre sošku Spirit of Ecstasy. Pri pohľade zozadu nemožno nezbadať inšpiráciu modelom Spectre. Klienti si môžu vybrať z dvoch nových vyhotovení deväťlúčových diskov kolies s priemerom 22 palcov.

Foto: Rolls-Royce

Nové vyjadrenie moderných remesiel

Interiér je už tradične oslavou remeselných zručností – tých tradičných aj digitálnych. Celú palubnú dosku prekrýva sklenený panel, pod ktorým je umiestnený centrálny informačný displej využívajúci inovovaný operačný systém a rozhranie SPIRIT. Farebná schéma digitálneho prístrojového panelu sa v procese objednávky dá zvoliť tak, aby ladila s farebným spracovaním interiéru alebo exteriéru. Pred spolujazdcom sa nachádza vitrínka Spirit of Ecstasy Clock Cabinet. V nej sú uložené ručičkové hodinky a špeciálne osvetlená soška Spirit of Ecstasy z nerezovej ocele s povrchom vylešteným do zrkadlového lesku. Pri nástupe do vozidla sa najprv rozsvieti svetlo na spodku a postupne jej celkové nasvietenie prejde do jemnej tlmenej žiary.

Foto: Rolls-Royce

Dekoračný panel Illuminated Fascia je pokročilý remeselný prvok, ktorý sa po prvý raz v modeli Ghost predstavil v roku 2020. Ghost Series II prináša jeho modernizovanú podobu s motívom inšpirovaným hviezdami, ktorý zachytáva ich pohyb na nočnej oblohe. Samozrejme, klienti si môžu v spolupráci s dizajnérmi oddelenia Bespoke zvoliť individuálny motív.

Foto: Rolls-Royce

Ghost Series II tiež pokračuje v snahe značky Rolls-Royce objavovať a prinášať nové povrchové textílie. Keprová látka Duality Twill je utkaná z bambusových vlákien a zdobí ju umelecká grafická výšivka Duality, ktorá vychádza z abstraktnej interpretácie dvoch prepojených R. Kompletné čalúnenie interiéru Duality Twill si vyžaduje 2,2 milióna stehov, takmer 18 kilometrov nite a 20 pracovných hodín. Na dokonalé zladenie vzoru je každý čalúnený panel individuálne vyrobený a následne precízne zarovnaný s ostatnými, aby vznikol efekt jednoliateho povrchu. Na sedadlách je vyobrazený motív inšpirovaný neustále sa meniacimi tvarmi oblakov nad sídlom značky Roll-Royce v Goodwoode a ich tieňmi. Tvorí ho 107 000 perforácii s priemerom 0,8 či 1,2 milimetra.

Foto: Rolls-Royce

Lepší zvukový zážitok

Vylepšením prešiel aj audiosystém s 18 reproduktormi. Výkon zosilňovača sa zvýšil na 1 400 Wattov, Dutiny v hliníkových prahoch vozidla sa využívajú ako rezonančné komory pre basové frekvencie, čom menia celú spodnú časť vozidla na veľkorysú stĺpovú reprosústavu bokom položenú na podlahu. Ozvučenie Bespoke Audio prináša rozšírenie o dva „bezreproduktorové“ meniče, ktoré nemajú klasické kónické membrány a sú priamo uchytené o čalúnenie stropu. Pri kombinácii podsvieteného stropu Starlight Headliner s ozvučením Bespoke Audio sú optické vlákna, ktoré vytvárajú efekt hviezdneho neba, zalisované do špeciálnej akustickej membrány. Toto riešenie zabraňuje neželaným rezonanciám od voľne vedených káblov a pomáha smerovať zvuk smerom do priestoru pre posádku. Dva aktívne mikrofóny v kabíne neustále monitorujú správne vyváženie jednotlivých frekvenčných spektier a automaticky upravujú úroveň zosilnenia pre optimálny zvukový prejav.

POKRAČOVANIE NA ĎALŠEJ STRANE

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

1
2
ZDROJTS Rolls-Royce
Predchádzajúci článokTEST Volkswagen Passat Variant 2,0 TDI – kombi GT
Nasledujúci článokDacia Bigster ponúkne dojazd 1450 km a 667-litrový kufor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here