Domov SPRÁVY News Najdrahšie auto so štvorvalcom stojí viac ako Porsche 911 GT3 RS

Najdrahšie auto so štvorvalcom stojí viac ako Porsche 911 GT3 RS

Foto: Alpine

Alpine na parížskom autosalóne popri koncepte A390 a vodíkovom športiaku Alpenglow so šesťvalcovým motorom predstavuje aj doteraz najrýchlejšiu a najvýkonnejšiu verziu svojho ľahkonohého športového kupé A110. Prívlastok Ultime skrýva špičkové technológie orientované na rýchlosť a jazdný zážitok a vyšpičkovanú cenovku.

Ide totiž o limitovanú edíciu, ktorá bude vyrobená v počte 110 kusov. Výkon motora bol zvýšený až na 345 koní pri 6000 ot./min. V porovnaní s vozidlom Alpine A110 R Turini vzrástol aj krútiaci moment. A to o 80 Nm na konečných 420 Nm pri 3200 ot./min. Verzia Ultime je vybavená systémom riadeného štartu, vďaka ktorému Alpine A110 R zrýchli z 0 na 100 km/h za 3,8 sekundy. Mimochodom, pomer hmotnosti a výkonu je v prípade Ultime len 3,2 kg/1 k.

Alpine A110 R Ultime
Foto: Alpine

O komplexný jazdný zážitok na cestách aj okruhoch sa stará prepracované turbo, nová 6-stupňová prevodovka, titánový výfukový systém od Akrapoviča, nastaviteľné tlmiče Ohlins či AP Racing brzdový systém s 330 mm brzdovými kotúčmi. Pochopiteľne, so zvýšeným výkonom museli prísť k úprave aerodynamiky. V porovnaní s verziou Turini generuje Ultime o 160 kg vyšší prítlak pri maximálnej rýchlosti. Kupé obúva 18-palcové pneumatiky Michelin PS2 CUP vpredu a 19-palcové vzadu. Základná cenovka je stanovená na sumu 265-tisíc eur. Základný model pritom stojí od 65-tisíc, verzia A110 R sa predáva od 112-tisíc €.

Alpine A110 R Ultime
Foto: Alpine

Keďže ide o drahú limitovanú edíciu, úpravami vzhľadu prešiel exteriér aj interiér. Súčasťou edície bude aj 15-kusová séria La Bleue s ešte výnimočnejšími úpravami, za tú si však v Alpine vypýtajú až 330-tisíc eur.

Blízka budúcnosť

Predstavitelia značky Alpine na autosalóne v Paríži potvrdili aj plány uviesť na trh v najbližších rokoch 5 nových elektrických modelov. Elektrifikáciou prejde aj model A110, stať by sa tak malo v roku 2026. Jasné je, že prvým elektromobilom s logom Alpine bude A290, čo je vlastne športový variant modelu Renault 5. Ten bol predstavený v júni tohto roka. Motor má dva výkonové stupne: 180 koní vo verzii GT a GT Premium a 220 k vo verziách GT Performance a GTS. Pre tento automobil vyvíjali v Micheline špeciálne pneumatiky. Dva roky výskumu a testovania priniesli ovocie v podobe troch špecifických 19-palcových pneumatík: dvoch letných a jednej zimnej gumy. Všetky spĺňajú náročné špecifikácie energetickej účinnosti, aby maximalizovali dojazd a priľnavosť. Apline A290 sa začne vyrábať vo Francúzsku v druhej polovici roka 2025.

Alpine A110 R Ultime
Foto: Alpine

Budúci rok uvidíme aj sériovú verziu Alpine A390, ktorého koncept sa takisto predstavuje na parížskom autosalóne. Pôjde o športový fastback s 3 elektromotormi so zatiaľ nešpecifikovaným výkonom, ktorý pôjde po krku Porsche Macan. Očakáva sa, že výkon pohonnej sústavy sa bude pohybovať okolo hranice 650 až 700 koní. Čo sa týka dizajnu, predstavitelia automobilky hovoria, že koncept predstavuje 85 % dizajnu sériového auta.

Foto: Alpine

Nástupca spaľovacieho modelu A110 príde v roku 2026. S ním sa Alpine vydá na nové trhy do USA a Číny. Zatiaľ sa zdá, že Alpine nepôjde cestou, ktorou sa vybral napríklad Hyundai, elektrické Alpine by teda nemali napodobňovať zvuky a správanie spaľovacích áut. V roku 2028 Alpine pravdepodobne uvedie na trh cestovné GT s usporiadaním sedadiel 2+2, ktoré bude stáť na platforme A110. Malo by niesť označenie A310.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMeria čas, ako dlho sa producírujete hore bez. Nový Cooper Cabrio
Nasledujúci článokNajluxusnejší Citroën si ponechá spaľovacie motory

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here