Domov SPRÁVY News Na Slovensko prišla nová automobilová značka. Aké modely ponúka a koľko stoja?

Na Slovensko prišla nová automobilová značka. Aké modely ponúka a koľko stoja?

Oživuje ducha pôvodného Defendera. Zaujme teda nadšencov veľkých terénnych vozidiel, ktorým sa pozdáva myšlienka kombinácie originálneho a nestarnúceho dizajnu s modernými technológiami.

V roku 2015 britský Land Rover oznámil koniec výroby jednej z najväčších legiend off-roadu, aké kedy vznikli – pôvodného modelu Defender. Moderný nástupca, ktorý sa vyrába v Nitre, mal plne nahradiť odkaz histórie, ktorý si so sebou nesie pôvodný model. Automobilka bola okamžite zahltená ponukami na odkúpenie licencie na výrobu pôvodného modelu, no Briti sa rozhodli žiadnu neakceptovať. Jedným z predkladateľov ponúk bol aj Sir Jim Ratcliffe, skúsený podnikateľ a automobilový nadšenec. Slovo nie od Land Roveru ho nakoniec nezastavilo, pretože ho motivovalo k založeniu vlastnej automobilky, ktorá bude kráčať v stopách pôvodného Defendera.

Ineos Grenadier

Výroba pod patronátom Magna Steyr

Prvé vozidlo značky Ineos nesie názov Grenadier. Toto pomenovanie odkazuje na podnik nachádzajúci sa na okraji Londýna. Práve tu totiž Ratcliffe viedol s kamarátmi prvé debaty o svojej off-roadovej vízii. Projektom stavby a výroby nového auta bola poverená rakúska spoločnosť Magna Steyr. Pre výrobu modelu Grenadier sa novovznikajúcej automobilke podarilo kúpiť bývalú fabriku Mercedesu vo francúzskom Hambachu, kde prebiehala produkcia elektrického Smartu.

Ineos Grenadier

Dizajn off-roadu Grenadier je striktne funkčný. Je postavený na rebrinovom ráme, používa tuhé nápravy vpredu aj vzadu s vinutými pružinami a pohon všetkých kolies s uzamykateľným medzinápravovým diferenciálom. To je však iba základ. Fanúšikovia expedícií môžu siahnuť aj po variante s uzávierkami predného a zadného diferenciálu, zvýšeným nasávaním vzduchu, sekundárnou batériou či terénnymi pneumatikami BF Goodrich.

Dva druhy pohonu

Na pohon slúžia dva motory – jeden trojlitrový benzínový radový šesťvalec s výkonom 288 koní a krútiacim momentom 450 Nm a jeden takisto trojlitrový radový šesťvalec spaľujúci naftu s výkonom 252 koní a krútiacim momentom 550 Nm. Ako asi už tušíte, oba agregáty pochádzajú od BMW. Sekunduje im osemstupňová automatická prevodovka ZF. Tlmiče pre Grenadier dodáva Bilstein, nápravy zase Carraro.

Ineos Grenadier

Grenadier sa na Slovensku ponúka s tromi konfiguráciami – jednou dvojmiestnou a dvomi päťmiestnymi Utility Wagon a Station Wagon, pričom Utility Wagon je certifikovaný ako úžitkové vozidlo. Toto dvojmiestne prevedenie poskytuje úložný priestor na uloženie štandardnej europalety. V prípade záujmu si ešte musíte vybrať jednu z dvoch edícií – Trialmaster alebo Fieldmaster.

Slovenské ceny

Cenovo najdostupnejším modelom je práve dvojmiestna úžitková verzia, ktorá sa na Slovensku predáva od 67.560 €. Nezáleží pritom, či zvolíte benzínový alebo naftový motor, táto základná cena bude vždy rovnaká. Do nákladového priestoru sa zmestí 2088 litrov nákladu (5-miestna úžitková verzia za 69.075 € ponúkne priestor s objemom 1255 litrov). Osobná verzia Station Wagon stojí od 76.980 €, pričom je jedno, či zvolíte edíciu Trailmaster alebo Fieldmaster. Edícia Trialmaster už v štandarde disponuje paketom Rought s uzávierkami predného i zadného diferenciálu a terénnymi pneumatikami BF Goodrich. Takisto je v štandarde aj šnorchel.

Technické údaje Ineos Grenadier
D x Š x V (mm) 4895 x 1930 x 2050
Rázvor (mm) 2922
Svetlá výška (mm) 264
Predný nájazdový uhol (°) 35,5
Prechodový uhol (°) 28,2
Zadný odjazdový uhol (°) 36,1
Stúpavosť (°) 45
Hĺbka brodenia (mm) 800
Pohotovostná hmotnosť (kg) 2644
Ineos Grenadier Quartermaster

Automobilka len nedávno predstavila aj verziu pick-up s názvom Grenadier Quartermaster. Ten je dlhší o 305 mm a ponúka korbu s rozmermi 1 619 mm na šírku (1280 mm medzi blatníkmi) a 1 564 mm na dĺžku. Do konca tohto roka by sa mala objaviť aj na našom trhu, jej cena zatiaľ nebola zverejnená. Na Festivale rýchlosti v Goodwoode sa predstavil dokonca aj prototyp Grenadieru s pohonom na vodík.

INEOS Grenadier: US & Canada Pre-Orders Now Open

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 116

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokLance Camper splní sen každého off-road kempera
Nasledujúci článokŠkoda si zaregistrovala nový názov, bude patriť elektromobilu?