Domov SPRÁVY Elektromobilita Škoda si zaregistrovala nový názov, bude patriť elektromobilu?

Škoda si zaregistrovala nový názov, bude patriť elektromobilu?

Na systém, ktorý má automobilka Škoda vytvorený pre svoje crossovery, SUV a elektrické modely, sme si už zvykli a má svoje pravidlá. Určite nie je tajomstvom, že práve v týchto sférach má česká automobilka v pláne modelovú ofenzívu. Preto sa už čoskoro dočkáme nových modelov, medzi ktoré patrí aj model Elroq. No podľa všetkého nás čaká automobil s ďalším zaujímavým menom.

Automobilka Škoda aktuálne pre svoje modely typu crossover a SUV používa v názvoch písmeno Q. Aj preto poznáme modely ako Kodiaq, Karoq, Kamiq, ale aj Enyaq či v Indii veľmi populárny Kushaq. Aktívne sa hovorí aj o novom modeli s pracovným názvom Elroq, ktorý by mal mať tvar kompaktného SUV a stane sa pravdepodobne elektrickou alternatívou voči modelu Karoq.

Príde Eviatiq?

Aby sme však nehovorili iba o Q-čkach na konci, poďme na začiatok slov, kde dominuje písmeno K. Všetky konvenčné modely typu crossover a SUV od Škodovky začínajú práve na písmeno K. Elektrické modely zasa ponesú túto tradíciu so začiatočným písmenom E. Úrad EÚ pre duševné vlastníctvo spravuje práva k ochranným známkam a priemyslovým vzorom v rámci únie. A práve na pôde tohto úradu si Škoda len nedávno zaregistrovala názov „Eviatiq“.

Už spomínané pravidlá, ktoré fungujú v názvoch mladoboleslavskej automobilky, naznačujú, že pôjde o crossover, respektíve SUV s elektrickým pohonom. V roku 2025 značka plánuje predstaviť malé SUV s dĺžkou niekde na úrovni 4,2 metra. Neskôr sa na trh dostane aj už spomínaný model Elroq a v roku 2026 by mal doraziť elektrický ekvivalent obľúbenej Octavie. Nezabúdajme však ani na koncept Vision 7S, ktorý by sa tiež mal pretaviť do sériového modelu zhruba v roku 2026.

Registrácia nemusí nič znamenať

O tom, aký model Eviatiq skutočne bude, môžeme zatiaľ iba špekulovať. Hovorkyňa Škoda Auto Michaela Sklenářová sa vyjadrila nasledovne: „Škoda Auto si aktívne chráni svoje právo duševného vlastníctva, technické riešenia, názvy aj dizajny súvisiace s produktmi, projektami a službami, ktoré značka ponúka. Podávania nových prihlášok a registrácia je tak štandardný proces, ktorým si spoločnosť zaisťuje výhradné právo k jej možnému využitiu napríklad v rámci marketingu.“

Registrácia ochrannej známky však nemusí zákonite predchádzať výrobu nového modelu. Škoda si viackrát zaregistrovala rôzne názvy, ktoré doposiaľ nepoužila. Patria sem napríklad Karmiq, Peaq, Kosmiq, Elaz, Sharyaq a ďalšie. Či sa dočkáme nového modelu, ktorý ponesie názov Eviatiq, zatiaľ nevieme s určitosťou. No Škoda jednoznačne chystá modelovú ofenzívu, takže sa je na čo tešiť.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJGaraz.cz
Predchádzajúci článokNa Slovensko prišla nová automobilová značka. Aké modely ponúka a koľko stoja?
Nasledujúci článokABT zdokonalil RS7 a pridal jej na výkone