Domov SPRÁVY News Auto za cenu 200 bytov. Rolls-Royce ho vyvíja pre 4 klientov

Auto za cenu 200 bytov. Rolls-Royce ho vyvíja pre 4 klientov

Automobilka Rolls-Royce sa rozhodla, že pre štyroch svojich klientov vyrobí štyri jedinečné automobily. Teraz predstavuje prvý solitér – La Rose Noire Droptail.

Rolls-Royce Droptail predstavuje modernú interpretáciu karosérie typu roadster, ktorá sa vôbec po prvý raz dostala do výrobného programu britskej značky v jej novodobej histórii. Je výsledkom štyri roky trvajúcej spolupráce medzi automobilkou a špeciálne vyvolenými vizionármi z radov tých najexkluzívnejších klientov. Celkovo teda vzniknú iba štyri exempláre tohto modelu, každý z nich bude jedinečným vyjadrením charakteru svojho majiteľa.

Foto: Rolls-Royce

Karoséria vozidla zaujme jedinečnými proporciami. Má nízky a asertívny postoj, plochy karosérie vyjadrujú odhodlanie a kabína dokonale “objíma” posádku. Profilu dominujú tzv. “krycie plachty“, čiže ostré, pravouhlé tvary vychádzajúce od dverí a jemne sa stáčajúce dovnútra. Zadná časť vytvára za sedadlami akúsi palubu a má aj aerodynamickú funkciu, pretože sa stará o zvýšenie prítlaku vo vysokých rýchlostiach.

Foto: Rolls-Royce
Romantika jazdy vo dvojici

Pri modeli Droptail sa dizajnéri odvážili vytvoriť novú interpretáciu jedného z najtypickejších prvkov vizuálnej identity značky: masky chladiča inšpirovanej antickým Panteonom s emblémom na vrchole. Jednotlivé lamely mriežky sú smerom k vrchnej časti jemne prehnuté, a tak vytvárajú „chrámovú rímsu“, čiže akýsi previs. Tento prvok použil Rolls-Royce po prvý raz. Aby emblém nenarúšal jednoliatosť a plynulosť povrchov karosérie, tradičný monogram tvorený „dvojitým R“ je odliaty z nehrdzavejúcej ocele.

Foto: Rolls-Royce

Odnímateľná strecha bola vytvorená tak, aby dala modelu Droptail dve odlišné povahy: bez strechy je to ľahký otvorený roadster a s namontovanou strechou sa zmení na dramatické kupé. Súčasťou strechy je elektrochromatické presklenie, ktoré stlačením tlačidla reguluje prenikanie svetla do interiéru. Jeho kabína je ako kukla, ktorá vďaka vysokej línii bokov a nízkej pozícii sedenia príjemne obklopí a ochráni posádku. Najvýraznejším prvkom interiéru je nepochybne prehnutý zadný panel tvorený neprerušovaným kusom dreveného obkladu, ktorý sa tiahne okolo vodiča aj spolujazdca.

Foto: Rolls-Royce

Vnútorný priestor je definovaný minimalizmom a dotykom analógovej éry. Na prvý pohľad v ňom zbadáte iba tri hlavné tlačidlá. Na palube však nechýbajú všetky moderné funkcie. Stredová lakťová opierka, ktorá vystupuje do priestoru medzi sedadlami, ukrýva otočný ovládač – stlačením tlačidla sa zasúva a vysúva, a tak umožňuje prístup k obsluhe zábavného systému.

Foto: Rolls-Royce
Motív ruže a tajomná rodina

Kto sa stane majiteľom tohto vozidla, automobilka, pochopiteľne, nekonkretizuje, v správe však uvádza, že ide o “medzinárodne známu rodinu s vycibreným vkusom a zmyslom pre užívanie si života”. La Rose Noire Droptail je preto inšpirovaný romantickou povahou jazdy vo dvojici a podmanivosťou ruže odrody Black Baccara, ktorú zvlášť obľubuje matka tejto rodiny.

Základom farebnej palety je tmavý farebný odtieň granátového jablka z lupeňov ruže, ktorý v tieni vyzerá ako úplne čierny a na priamom svetle tmavé plochy ožívajú perleťovými odleskami červenej. Vrchná časť karosérie je lakovaná žiarivým odtieňom červenej s hlbokým čiernym základom. Táto kombinácia dostala pomenovanie „True Love“ (Skutočná láska). Lakovanie evokuje meniace sa farby ruže Black Baccara a je výsledkom viac ako 150 nanesených vrstiev.

Foto: Rolls-Royce

Vrchnú vrstvu dôkladne leštenej karosérie tvorí tmavý povrch, pre svoju tekutosť pomenovaný ako Hydroshade, ktorý bol vyvinutý špeciálne pre tento projekt. Farebný odtieň „True Love“ bol ako kontrastný prvok nanesený na zadnú stranu prehnutých lamiel prednej mriežky, a to výlučne ručnou prácou. Neprehliadnuteľné kolesá z ľahkých zliatin sú lakované tmavým odtieňom Mystery, ktorý sa podobne ako samotný kvet zdá byť z diaľky čierny, no slnečné lúče v ňom prebúdzajú jemné červené trblietavé podtóny.

Foto: Rolls-Royce
Precízna ručná práca

Po prvý raz je na vozidle značky Rolls-Royce modelové označenie automobilu vygravírované do štíhleho kovového odliatku starostlivo začleneného do hrany strechy. Interiér vozidla zdobí najkomplexnejšie drevené obloženie, aké kedy bolo použité v automobile značky Rolls-Royce. Abstraktná podobizeň padajúcich lupeňov ruže bola vyskladaná z viac ako 1 600 kúskov čierneho platanového dreva. Každý z nich je ručne narezaný, obrúsený a zasadený do mozaiky. Spolu tak vzniklo 1 070 symetricky uložených prvkov z dreva s rozličnými vzormi, ktoré tvoria pozadie, a ďalších 533 asymetricky umiestnených ručne lakovaných červených kúskov evokujúcich lupene ruže. Vývoj špeciálneho laku, ktorého zloženie zabezpečí dlhodobú farebnú stálosť a odolnosť proti vyblednutiu, trval viac ako jeden rok.

Foto: Rolls-Royce

Vzor z obkladu interiéru pokračuje aj v zadnej časti a objavuje sa tiež na bokoch truhlice so súpravou na podávanie šampanského z programu Bespoke. Motív ruže sa nachádza aj na sedadlách, ktorých čalúnenie kombinuje kožu v tmavočervenom odtieni „Mystery“ a v svetločervenom odtieni „True Love“. Obe farby sú pokryté jemnou vrstvou medeného lesku, čím sa dotvára perleťová textúra lupienkov ruže odrody Black Baccara.

Foto: Rolls-Royce

Súčasťou obkladu palubnej dosky sú zapustené hodinky značky Audemars Piguet, vyrobené špeciálne na objednávku klienta. Sú navrhnuté tak, aby sa dali z obkladu stlačením tlačidla jemne vybrať a nosiť klasicky na ruke. Preto sú uložené v špeciálnom svorkovom mechanizme a v samostatnom koženom vrecku vo dverách je uložený remienok. Po vybratí hodiniek z panelu je ich uloženie prekryté elegantnou mincou z bieleho zlata, na ktorej je vygravírovaná ruža.

Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce Coachbuild

Na pohon vozidla slúži benzínový dvanásťvalec s objemom 6,75 litra, najvyšším výkonom 600 koní a maximálnym krútiacim momentom 840 Nm. Program výroby karosérii na mieru Coachbuild automobilky Rolls-Royce predstavuje najvyšší vrchol produkcie značky. Vznikol pre vizionárskych mecenášov a patrónov značky, ktorí si želajú viac, než dokážu ponúknuť štandardné modely značky Rolls-Royce. Program Coachbuild umožňuje klientom vytvoriť výrazné a kreatívne vyjadrenie ich osobného vkusu. Cena tohto jedinečného automobilu zatiaľ oficiálne zverejnená nebola, ale podľa našich odhadov sa môže pohybovať okolo hranice 30 miliónov eur.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.1 / 5. Počet hodnotení 11

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJRolls-Royce
Predchádzajúci článokVeľká cena Slovenskej republiky na Slovakiaringu bola horúca a vzrušujúca
Nasledujúci článokVozidlá s povolením vjazdu na pešiu zónu evidujú v exceli. IT talenty to majú zmeniť