Domov SPRÁVY News Padne kľúčové rozhodnutie, zmierni sa emisná norma Euro 7?

Padne kľúčové rozhodnutie, zmierni sa emisná norma Euro 7?

emisie

Emisná norma Euro 7 bude pravdepodobne zmiernená. Zvíťazí zdravý rozum, alebo je to len odklad konca cenovo dostupných vozidiel?

Emisná norma Euro 7 by mala prejsť zmenami a súčasťou kompromisného rozhodnutia by mali byť úpravy, ktoré nesprísnia emisné limity pre osobné a nákladné vozidlá v porovnaní s normou Euro 6. Stále však nepoznáme termíny pre prijatie týchto noriem v rámci Európskej únie. Pondelok, 25. septembra by mala Rada ministrov EÚ zodpovedných za konkurencieschopnosť odvetvia rokovať o tejto norme.

To sa predsa nedá stihnúť

Európska komisia pôvodne plánovala vstup platnosti normy Euro 7 pre osobné a úžitkové vozidlá už v roku 2025. Nákladné vozidlá sa mali dočkať sprísnenej normy ešte o 2 roky neskôr. Tieto lehoty sa však ukázali ako nereálne a nesplniteľné. Za nereálne sa považuje aj kompromisné opatrenie zaviesť povinnosť rešpektovať normu 24 mesiacov po začiatku jej platnosti v prípade nových vozidiel. Už existujúce modely by museli spĺňať túto normu 36 mesiacov od začiatku jej platnosti.

Nákladné vozidlá by mali tieto lehoty 48, respektíve 60 mesiacov. Cieľom však zostáva zachovať cenovo dostupné autá pre verejnosť v rámci EÚ. Pôvodne navrhovaná norma Euro 7 by však ukončila existenciu takmer všetkých cenovo dostupných modelov. Aktuálne sa tak návrh nachádza v kľúčovej fáze. Európsky parlament, následne výbory a plenárne zasadnutie by malo v prvej polovici novembra rozhodnúť.

Foto: startstop.sk
Peniaze von komínom

Upravený návrh emisných limitov v rámci normy Euro 7 podporuje viacero štátov. Zmeny by sa mali týkať aj iných faktov. Je potrebné zmeniť aj proces emisného testovania vozidiel a používanie palubného monitorovania emisií. Faktom zostáva, že Európska únia už skôr rozhodla o ukončení výroby automobilov so spaľovacím motorom v roku 2035. Viaceré automobilky preto považujú pôvodnú normu Euro 7 za kontraproduktívnu.

Znamenala by v podstate vynaložené investície, ktoré by uberali možnosť rozvoja elektromobility a zároveň by v roku 2035 skončili v koši. Rovnako tak spochybňujú aj prínos novej normy pre životné prostredie. Nedostatočná obnova vozového parku a pomerne malé množstvo „ekologických“ automobilov na cestách stoja proti. Finálne rozhodnutie sa snáď dozvieme do konca novembra.

emisie
Foto: startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJstartstop.sk
Predchádzajúci článokTEST JAZDENKY: Hyundai i20 po 120 000 km, zaujímavý pomer ceny a hodnoty
Nasledujúci článokKonečne dobrá správa? Ceny pohonných hmôt by mohli klesnúť