Domov SPRÁVY News Radosť cez slzy. Tento F-Type je posledným benzínovým Jaguarom

Radosť cez slzy. Tento F-Type je posledným benzínovým Jaguarom

Britská automobilka Jaguar sa pomaly ale isto lúči s poslednými športovými spaľovacími modelmi. Jaguar F-Type ZP Edition bude k dispozícii ako kupé aj ako kabrio. 

Automobilka s mačkovitou šelmou v znaku už dávnejšie avizovala ukončenie produkcie športových automobilov s klasickým, spaľovacím agregátom pod kapotou. Tak, ako množstvo automobiliek, aj britský Jaguar čaká čisto elektrická budúcnosť. Na konci svojho životného cyklu prichádza limitovaná, len 150-kusová edícia Jaguaru F-Type ZP Edition, dostupná v oboch karosárskych prevedeniach.

Jaguar F-Type ZP Edition
Foto: Jaguar
Kultová klasika

Táto limitovaná edícia vzdáva hold ikonickému modelu E-Type. Ten sa krátko po predstavení v roku 1961 objavoval aj na pretekárskych tratiach, a tak aj nová limitovaná edícia disponuje ručne maľovaným kruhom na dverách pre umiestnenie pretekárskeho čísla. Všetky exempláre Jaguaru F-Type ZP Edition budú postavené na exkluzívnych 20-palcových diskoch kolies s kontrastným lakovaním a čiernymi doplnkami karosérie. Okrem týchto detailov rozoznáte túto špeciálnu edíciu od klasického modelu podľa emblémov na blatníkoch a prahoch dverí. Samozrejme, emblém nesmie chýbať v interiéri na palubnej doske, bez toho by to nešlo. Navyše ako pri takýchto limitkách býva zvykom, každý kus bude poctivo očíslovaný od 1 do čísla 150. Zákazník bude mať na výber len z dvoch klasických farieb, a to Oulton Blue Gloss alebo Crystal Grey Gloss.

Foto: Jaguar
Farba ovplyvní interiér

V drvivej väčšine konfigurátorov si zvolíte farebné prevedenie exteriéru a potom si vyberáte farbu a materiály interiéru. Tu to však tak nefunguje. Britská automobilka presne zadefinovala, že exempláre s modrým lakovaním budú mať interiér v kombinácii čiernej a červenej kože. V prípade, ak zvolíte strieborný variant, váš interiér bude kombinovať čierne a modré čalúnenie. Automobilka navyše dodáva, že klasický model F-Type nebol nikdy dostupný v týchto farebných prevedeniach, a tak táto limitovaná edícia môže oveľa viac lákať naozajstných fajnšmekrov.

Foto: Jaguar

 

Najsilnejší motor pre najsilnejší F-Type 

Štandardným motorom pre všetky exempláre Jaguar F-Type ZP Edition je veľmi dobre známy osemvalec s objemom piatich litrov, ktorý navyše prepĺňa kompresor. Tento motor už poznáme z  modelu F-Type R P575. Výkon 575 koní bude v limitovanej edícii prenášaný na cestu prostredníctvom všetkých štyroch kolies cez 8-stupňovú automatickú prevodovku. Vďaka tomu novinka zrýchľuje z 0 na 100 km/h už za 3,7 sekundy. Oficiálne ceny zatiaľ automobilka nezverejnila, avšak základný model R75 začína na hranici 135.000 eur. S objednávkou sa však treba poponáhľať, pretože automobilka má pláne od roku 2025 prejsť čisto na elektrické modely.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokCez týždeň do práce, v nedeľu na okresky. Lúčime sa s manuálom v GTI
Nasledujúci článokDefender od Mansory sa s terénom nekamaráti