startstop

Výstave Legendy 2024 dominoval Mercedes, priviezol aj exkluzívne koncepty

Foto: Erik Stríž

Návštevníci prišli pre historické vozidlá, napokon obdivovali najmodernejšie koncepty od Mercedesu.

V areáli výstaviska v pražských Holešovicích sa počas piatka a víkendu konala výstava Legendy, na ktorú nás so svojou expozíciou pozvala automobilka Mercedes-Benz. Napriek nepriaznivému počasiu a väčšinou exteriérovým expozíciám areál uvítal tisíce návštevníkov všetkých vekových skupín, pričom značnú pozornosť verejnosti pútala práve časť venovaná značke Mercedes-Benz.

Okrem historických vozidiel automobilka predviedla aj aktuálne modely, vrátane značky Maybach a koncepčných vozidiel EQXX, Concept CLA a tiež štúdiu Vision One-Eleven. Práve tieto vozidlá boli najčastejšie fotené a obdivované pre svoju jedinečnosť a vysokú hodnotu.

Koncepčný automobil Vision EQXX, ktorý prešiel 1000 km na jedno nabitie. Ešte stále mal na skle nalepenú aj diaľničnú známku. Foto: Erik Stríž
Koncept Mercedes-Benz Vision One-Eleven, LEGENDY 2024. Foto: Erik Stríž
To najlepšie z Mercedesu

Na Výstavisku, ako sa areál volá, Mercedes-Benz ďalej verejnosti odprezentoval kompletné modelové portfólio rodiny EQ, vrátane faceliftových a modernizovaných modelov. Českú premiéru tu mali Maybach EQS SUV 680, G 580, EQV, AMG E 53 plug-in hybrid či AMG CLE 53 s radovým šesťvalcom. Mnohí návštevníci mohli prvýkrát vidieť aj nové AMG GT. 

Dominantou expozície Mercedesu bol model EQS Maybach. Foto: Erik Stríž

Veľkú pozornosť si tiež vyslúžila expozícia vysokovýkonných modelov z dielne AMG, pričom špecialitou bol výkonnostný plug-in hybrid E53, ktorý automobilka doviezla pre tento účel z Affalterbachu.

Expozícia AMG. Foto: Erik Stríž
Mercedes-AMG E 53 HYBRID 4MATIC+ na výstave LEGENDY 2024. Foto: Erik Stríž

Stuttgartskej značke sa podarilo zaujať aj kreatívnym vyobrazením najnovšej generácie Triedy G, ktorá v minimalistickom prevedení poukazovala na nevšedné off-roadové vlastnosti. Návštevníci si mohli pozrieť vozidlo s portálovými nápravami aj zospodu.

Nová Trieda G na výstave LEGENDY 2024. Foto: Erik Stríž
Vysoko individuálne možnosti úprav

Počas prezentácie pre novinárov predstavitelia automobilky poukázali na program individualizácie Manufaktur a vyšší stupeň Manufaktur Kundenwunsch. Zatiaľ čo v prípade programu Manufaktur má zákazník na výber z rozsiahlej palety materiálov a farieb, pri vyššom programe si všetko určuje sám a ide o vysoko zákazkovú výrobu. Nacenenie úprav je v tomto prípade individuálne a uplatňuje sa na modelové triedy S, GLS, EQS, SL Roadster, G a AMG GT štvordverové.

Veterány, tuningy aj Rolls-Royce Spectre

Hlavnou myšlienkou Legendy je odprezentovať verejnosti automobily s významnou historickou hodnotou, ktoré sa podpísali pod vývoj autopriemyslu v uplynulých vyše sto rokoch. Najstarší Benz Patent-Motorwagen sme síce na výstavisku v Holešovicích nevideli, rovnako ani prvý sériovo vyrábaný automobil Ford Model T, za to sme ako návštevníci mohli obdivovať vozidlá rôznych značiek, typov a rokov výroby. Prekvapením bola prítomnosť horúcej novinky medzi luxusnými elektromobilmi, Rolls-Royce Spectre.

Vybrané z nich nájdete v priloženej fotogalérii:

 

Exit mobile version