Domov Lifestyle Vývoj farby Lunaflair trval 1 rok. Postavia jediný exemplár

Vývoj farby Lunaflair trval 1 rok. Postavia jediný exemplár

Foto: Rolls-Royce

Značka Rolls-Royce priniesla bližšie informácie o jedinečnom modeli Spectre, ktorý bol v rámci programu Bespoke vyrobený na individuálnu objednávku významného zákazníka z USA.

Najvýraznejším a najvýnimočnejším prvkom automobilu je pozoruhodné holografické lakovanie, ktoré vytvára „dúhový“ efekt. Inšpiráciou pre toto vozidlo s pomenovaním Spectre Lunaflair sa stal optický fenomén – mesačný halový jav. Ten sa prejavuje ako svietiaci farebný prstenec okolo Mesiaca. Vytvára ho lom a rozklad mesačného svetla na kryštálikoch ľadu v riasovitých oblakoch vo vysokých vrstvách atmosféry. Tieto pôsobia ako mikroskopické optické hranoly spôsobujúce refrakciu a disperziu svetelného vlnenia, výsledkom čoho je farebný svetelný prstenec podobajúci sa prechodu svetla cez diamant.

Tento úkaz zachytáva lakovanie z programu Bespoke, ktoré si vyžiadalo viac ako jeden rok vývoja a experimentov. Chemické zloženie farby, načasovanie nanášania jednotlivých vrstiev ako aj úprava podkladu prešli dôkladným skúšaním, aby výsledok plne vyhovel myšlienke a zadaniu od klienta. Výsledok predstavuje sedem vrstiev laku vrátane perleťového so špeciálnym zložením, v ktorom sú zamiešané jemné vločky fluoridu horečnatého a hliníka. Takto vzniká pri slabom svetle hlboký metalický efekt, ktorý sa na jasnom slnku premení na plnofarebnú dúhu.

Rolls-Royce Spectre Lunaflair
Foto: Rolls-Royce

Inšpirácia

Koncepciu modelu Spectre Lunaflair výrazne ovplyvnil Phantom Syntopia z roku 2023. Jeho karoséria je lakovaná tmavým perleťovým lakom Liquid Noir, ktorý obsahuje zrkadlové pigmenty spôsobujúce posun farebného spektra. Objednávateľa uchvátila vizuálna prezentácia modelu Phantom Syntopia, preto požiadal tím zamestnancov oddelenia Bespoke, aby vytvoril svetlé a žiarivé vyjadrenie tohto konceptu, ktoré bude odrážať úkaz mesačného halo.

Takéto prepojenie myšlienok, keď jedno z predchádzajúcich zadaní priamo inšpiruje úplne nový príbeh, hovorí veľa o sile programu Bespoke. Pre kolektív dizajnérov, konštruktérov a remeselníkov z oddelenia Bespoke predstavuje tento tvorivý kruh a vzájomné prepojenie nápadov stále nové príležitosti ďalej cibriť ich majstrovstvo.

Rolls-Royce Spectre Lunaflair
Foto: Rolls-Royce

Spracovanie karosérie Spectre Lunaflair dopĺňa na mieru spracovaný interiér. Definujú ho odtiene modrej Navy, bielej a ružovej Peony, ktoré odkazujú na farebné spektrum pozorovateľné počas mesačného halového javu. Kombinácia týchto farieb zdobí sedadlá, obklady dverí aj podsvietený strop Starlight Headliner. Tento motív pokračuje aj na dvojfarebnom volante s vonkajšou stranou venca. Z modelu Spectre Lunaflair vznikol jeden jediný exemplár. Lakovanie karosérie Lunaflair tak zostane vyhradené len pre zadávateľa tejto objednávky.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVW na Slovensku zlacňuje elektromobily. Padla magická hranica 30.000 €?
Nasledujúci článokToto má byť vaša prvá elektrická motorka. Bude aj posledná? Test BMW CE 02

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here