Domov SPRÁVY Doprava Doprava aj automobilky v SR potrebujú ľudí z Indie, vláda reaguje

Doprava aj automobilky v SR potrebujú ľudí z Indie, vláda reaguje

Foto ilustračné. Zdroj: 123rf.com

Nedostatok pracovnej sily na Slovensku začína byť skutočne vážny. Pociťujú to automobilky aj doprava. O profesie ako vodič autobusu alebo vodič ťažkého nákladného vozidla je minimálny záujem. Vláda chce preto pre firmy zjednodušiť získanie pracovnej sily zo zahraničia. Rozšíri tak možnosť udeliť národné víza pracovníkom z krajín ako sú India, Indonézia, Nepál alebo Filipíny.

O tejto problematike diskutovala vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Košiciach. Ministri vo štvrtok schválili príslušné nariadenie s cieľom rozšíriť udeľovanie národných víz vybraným skupinám štátnych príslušníkov tretích krajín. Návrhom nariadenia sa navrhuje zvýšiť počet národných víz v profesii vodič autobusu z najviac 200 na najviac 2 000 ročne, v profesii vodič ťažkého nákladného vozidla, kamiónu (vnútroštátna a medzinárodná doprava) z 2 000 na najviac 5 000 ročne a rozšíriť zdrojové krajiny o Indiu, Indonéziu, Nepál a Filipíny.

Vláda chce zefektívniť proces prijímania štátnych príslušníkov vybraných tretích krajín v uvedených profesiách. Pre zamestnania s nedostatkom pracovnej sily by tak mala byť nová pracovná sila z tretín krajín dostupná oveľa rýchlejšie.

Foto: Arriva

Vláda však neriešila iba nepriaznivú situáciu na pracovnom trhu v oblasti dopravy. Na programe štvrtkového rokovania vlády v Košiciach bolo totiž aj druhé nariadenie, ktorým sa zvyšujú kvóty pre udelenie národných víz pre pracovníkov z tretích krajín v priemysle. A to až päťnásobne. Kým doteraz ich mohlo byť udelených 2000, po novom to bude až 10 000 ročne.

Zároveň sa rozširuje zoznam krajín, z ktorých môžu pracovníci na národné víza v priemysle na Slovensku pracovať, o Indiu. Ide o opatrenie, ktoré vychádza v ústrety najmä automobilkám, ktorých predstavitelia boli na rokovaní vlády takisto prítomní.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.4 / 5. Počet hodnotení 7

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBiele BMW mení farbu, čaká sa na sériovú výrobu
Nasledujúci článokČesi a Slováci spojili sily – postavili unikátnu motorku