Domov SPRÁVY News Ako zistiť majiteľa auta podľa značky EČV? Overené tipy z praxe

Ako zistiť majiteľa auta podľa značky EČV? Overené tipy z praxe

Blokuje je vám niekto výjazd, ale nechcete hneď volať na políciu? Máte niekoľko možností, ako zistiť majiteľa auta (foto: redakcia)
Blokuje je vám niekto výjazd, ale nechcete hneď volať na políciu? Máte niekoľko možností, ako zistiť majiteľa auta (foto: redakcia)

Určite ste niekedy zažili situáciu, kedy ste potrebovali kontaktovať majiteľa vozidla, hoci ste ho nepoznali. Ako zistiť majiteľa auta podľa EČV? Je to vôbec možné a aké legálne možnosti máte?

Predstavte si typickú situáciu z našich ciest a parkovísk. Pri parkovacom manévri poškodíte cudzie vozidlo a nechcete odísť z miesta škodovej udalosti. Hoci v uplynulých rokoch už slovenská legislatíva rozlišuje medzi odídením z miesta škodovej udalosti a útekom z miesta nehody, obe konania sú protizákonné. Pozrite sa s nami na to, ako zistiť majiteľa auta, aké máte v takomto prípade možnosti a či sa vôbec dá vypátrať podľa evidenčného čísla vozidla.

Potrebujem kontakt na majiteľa auta – čo teraz?

Zle zaparkované vozidlo, poškodenie pri parkovaní, potreba dohodnúť si s majiteľom vozidla láskavosť. Dôvodov, prečo by ste potrebovali kontaktovať majiteľa neznámeho vozidla, môže byť neúrekom. Každý z nás niekedy takúto potrebu mal, ale iba zlomok motoristov vie, čo v takých situáciách naozaj robiť.

Ak niekomu poškodíte vozidlo napríklad pri parkovaní, určite by ste z miesta škodovej udalosti nemali odísť. Uškodíte sebe, ak vás následne vypátra polícia, čo sa v praxi deje na dennom poriadku. Takisto zákon vylučuje, že by ste z miesta odišli s tým, že ste predsa nechali papierik za stieračom s vysvetlením a kontaktom. Mnohí to tak robia a sú ochotní prijať zodpovednosť za škody, lenže tento postup sa dá ľahko napadnúť. Papier s kontaktom sa môže vplyvom počasia poškodiť alebo stratiť.

Preto najlepším spôsobom je buď vyvolať majiteľa v rozhlase nákupného centra, ak sa incident odohral tam, v prípade verejnej komunikácie zasa zavolať na políciu. Operátor vám to nebude zaznávať, pretože aj toto je účel linky. Stačí, keď poviete, čo sa stalo a že potrebujete kontaktovať majiteľa. V tomto prípade ale musíte počítať s účasťou policajnej hliadky, ktorá vám môže uložiť blokovú pokutu, ak to okolnosti vyžadujú.

Ďalšou možnosťou je jednoducho opýtať sa ľudí v okolí, napríklad obyvateľov a návštevníkov blízkych nehnuteľností. Majiteľ vozidla síce nemusí v danej lokalite bývať, lenže mohol tam navštíviť reštauráciu či inú prevádzku.

Zistiť majiteľa auta sa dá, ale verejný register majiteľov podľa EČV na Slovensku nie je (foto: Erik Stríž)
Zistiť majiteľa auta sa dá, ale verejný register majiteľov podľa EČV na Slovensku nie je (ilustračné foto: Erik Stríž)

Dá sa zistiť majiteľ podľa evidenčného čísla? Nepriamo áno

Ak chcete obísť políciu, rozhlas či obyvateľov nehnuteľností v blízkosti, budete chcieť zistiť majiteľa vozidla z neho samotného. Evidenčné číslo vozidla nie je osobný údaj, ale verejne dostupný register majiteľov vozidiel podľa EČV na Slovensku nemáme. Je tu však možnosť zistiť aspoň poisťovňu, v ktorej je na vozidlo uzatvorené PZP.

Centrálny register dostupný verejnosti prevádzkuje Slovenská kancelária poisťovateľov na svojej webstránke.

Stačí poznať evidenčné číslo druhého vozidla, nič ďalšie sa nevyžaduje. Podľa zobrazenej informácie následne kontaktujete poisťovňu a poisťovňa vás bude viesť v postupe.

Záznam k evidenčnému číslu vozidla obsahuje výrobcu vozidla, model, prípadne farbu, číslo poistnej zmluvy a názov poisťovne.
Záznam k evidenčnému číslu vozidla obsahuje výrobcu vozidla, model, prípadne farbu, číslo poistnej zmluvy a názov poisťovne.
Prečítajte si ďalšie z príspevky z našej poradne:
SLOVNÍK POJMOV
EČV Evidenčné číslo vozidla, napríklad BA123AB. Jedno vozidlo má jedno EČV
ŠPZ Dnes už nepoužívaný názov, štátna poznávacia značka, dnes sa používa EČV
TEČ Tabuľka s evidenčným číslom; napríklad motocykle majú 1 TEČ, automobily 2 TEČ
PZP Povinné zmluvné poistenie: Moje PZP slúži na zaplatenie škody na cudzom majetku, ak som bol vinníkom nehody.
KASKO Havarijné poistenie vozidla je nepovinné. Moje KASKO slúži na preplatenie škôd na mojom vozidle, keď bol bol vinníkom nehody ja, ale kryje aj škody spôsobené vandalizmom či prírodnými živlami.
SKP Slovenská kancelária poisťovateľov spravuje fond, z ktorého sa vyplácajú škody na majetku a zdraví poškodených, ak vinník nemal PZP. Peniaze vymáha od neho až následne.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokJe to najvýkonnejšie benzínové Audi v histórii: Úplne nové AUDI RS Q8 položilo všetkých konkurentov

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here