Domov Poradňa Aktualizované: Vyhnúť sa pokute z diaľnice môžete aj vy, umožňuje to diera...

Aktualizované: Vyhnúť sa pokute z diaľnice môžete aj vy, umožňuje to diera v systéme

Nespoplatnený úsek diaľnice v Bratislave - tu môžete jazdiť aj bez diaľničnej známky
Nespoplatnený úsek diaľnice v Bratislave - tu môžete jazdiť aj bez diaľničnej známky

Vyšli ste na diaľnicu omylom? Na konci príspevku vám poradíme, ako sa vyhnete pokute, aj keď ste nemali zaplatenú diaľničnú známku.

Aktualizácia 26.7.2024 9:00 hod: Medzičasom Národná diaľničná spoločnosť uviedla do predpredaja aj jednodňovú diaľničnú známku. Na stránke eZnamka.sk už figuruje aj možnosť 1-DŇOVÁ 2024 za 5,40 € s detailom 1 dní od začiatku platnosti. Dá sa zakúpiť až s platnosťou najskôr 1.8.2024. Povodná téma pokuta za diaľnicu pokračuje pod fotografiou.

Ponuka jednodňovej diaľničnej známky na Slovensku je už na stránke eZnamka.sk

Pokuty za použitie diaľnice bez známky

Pokuta za použitie diaľnice bez platnej diaľničnej známky, hovorovo pokuta za diaľnicu, sa pohybuje v rozpätí od 100 eur do 500 eur. V prípade blokového konania zaplatíte medzi 50 eurami až 200 eurami. Dá sa však pokute vyhnúť, a to účinne a jednoducho.

Vyšiel som na diaľnicu omylom – čo teraz?

Ak nedopatrením vyjdete na diaľnicu, nie je to dôvod na paniku. Zapamätajte si, že v žiadnom prípade nesmiete na diaľnici cúvať alebo otáčať sa úmyslom vrátiť sa späť.

Necúvajte a neotáčajte sa ani v prípade, že k vozidlu nemáte zakúpenú diaľničnú známku. Toto vyriešite o niekoľko minút neskôr, keď zaparkujete na najbližšom odpočívadle či čerpacej stanici.

<yoastmark class=

Kedy mi príde pokuta?

Pokuta za použitie diaľnice bez známky je často predmetom kritiky za to, že prichádza veľmi neskoro. Až do dvoch rokov od zaznamenania udalosti. Častokrát sa stane, že medzičasom sa zmenil majiteľ daného vozidla alebo už mohlo byť jednoducho vyradené z evidencie.

Pokuta z Francúzska, ilustračná fotografia
Pokuta z Francúzska, ilustračná fotografia

Napriek tomu má motorista povinnosť za svoj starší delikt zaplatiť, pričom pri splatení pokuty do stanoveného termínu (15 kalendárnych dní) si môže uplatniť „zľavu“ vo výške jednej tretiny z celkovej ceny pokuty. Namiesto 150 € tak stačí, že zaplatí iba 100 €.

Upozorňujeme, že motoristom, ktorí používajú svoju poštovú schránku na Slovensko.sk, príde pokuta práve tam. Je preto nanajvýš dôležité priebežne schránku kontrolovať a ideálne si nastaviť automatické preposielanie správ na svoj súkromný e-mail.

Elektronické schránky už niekoľko rokov slúžia ako oficiálny komunikačný prostriedok medzi občanmi a štátnymi úradmi.

Pokutu môžete dostať aj okamžite, ak vás pri takejto jazde pristihne policajná hliadka. Vtedy dostanete takzvanú pokutu ukladanú v blokovom konaní.

PREČÍTAJTE SI AJ: Tip: Čo robiť s pokutou zo zahraničia, ak nemá slovenský preklad

Všetky diaľnice na Slovensku nie sú spoplatnené

Mapu spoplatnených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest nájdete priamo na webstránke Národnej diaľničnej spoločnosti.

Na Slovensku však máme početné nespoplatnené úseky diaľnic a rýchlostných ciest, na ktorých nepotrebujete mať kúpenú diaľničnú známku. Sú uvedené na vyššie priloženej mape a ide o tieto úseky:

Ako si kúpiť diaľničnú známku so spätnou platnosťou?

Na Slovensku si môžete uplatniť nákup diaľničnej známky do polnoci daného dňa, pričom sa vzťahuje celý tento deň. Ak použijete spoplatnený úsek cesty neoprávnene, teda bez predchádzajúcej kúpy známky, môžete to spraviť aj dodatočne.

Stačí, keď si cez mobil otvoríte oficiálnu webstránku na kúpu diaľničnej známky eZnamka.sk a tam si vyberiete jednu z možností. K 24. júlu 2024 sú na výber tieto možnosti:

  • 10-dňová známka za 12 €,
  • 30-dňová známka za 17 €,
  • 365-dňová za 60 €
  • ročná na rok 2024 za 60 €
  • a 1-dňová s platnosťou do polnoci vybraného dňa.

Nezabudnite si ako deň začiatku platnosti nastaviť práve dnešok!

Čoskoro bude v predaji aj jednodňová diaľničná známka, tá bude platiť však iba do polnoci vybraného dňa.

Dodajme, že v zahraničí nie je pravidlom, že by novokúpená diaľničná známka platila aj spätne, a tak sa pred cestou do zahraničia dôsledne ubezpečte, že po spoplatnených úsekoch ciest budete jazdiť legálne – teda s platnou známkou. V niektorých krajinách môžete naraziť na mýtny systém za prejazd, ktorý platíte vopred alebo po prejdení úseku.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.8 / 5. Počet hodnotení 6

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPalivo vyrobené z vody a vzduchu absolvuje posledné skúšky. Má fungovať aj v bežných autách, vlakoch a lietadlách
Nasledujúci článokŠoférsky raj – jedna z najzábavnejších okresiek má nový asfalt, otvoria ju…