startstop

Dvojitá prerušovaná čiara na ceste: Čo znamená a je tu dovolené predchádzať?

Vidno ju len zriedka, ale dôvodom na zvláštnu opatrnosť. Čo presne znamená dvojitá prerušovaná stredová čiara?

Asi každý motorista vie, pretože musí vedieť, že neprerušovaná súvislá stredová čiara znamená, že je zakázané predchádzanie. Prerušovaná čiara predbiehanie umožňuje, ak to dopravná situácia dovoľuje a ak to iná dopravná značka nezakazuje. Ale čo dve prerušované stredové čiary?

Na Slovensku už dvojité prerušované čiary často na cestách nenájdete, skôr kombináciu plnej a prerušovanej alebo dvoch plných čiar. Ak je na jednej strane súvislá čiara a z druhej prerušovaná, znamená to, že vodič, čo má po ľavici plnú čiaru, nesmie predchádzať. Ten, ktorý má po ľavici prerušovanú čiaru, predchádzať môže, ak to situácia dovoľuje.

V zmysle § 30 vyhlášky č. 30/2020 platí na Slovensku až do 31. marca 2029 prechodné ustanovenie o tom, čo vlastne znamená súvislá čiara na ceste:

pozdĺžnu súvislú čiaru možno prechádzať alebo nákladom presahovať aj vtedy, ak je to potrebné na odbočovanie na pozemok ležiaci vedľa cesty, do areálu s obmedzeným prístupom, oploteného objektu, garáže, na parkovisko, do obratiska električiek a podobných miest, na odbočovanie na poľnú cestu, lesnú cestu, cestičku pre cyklistov alebo na vchádzanie na cestu.

Až do roku 2020, teda kým nadobudla účinnosť vyhláška č. 30/2020, bola vyhláškou 342/2002 zmieňovaná aj dopravná značka Dvojitá pozdĺžna prerušovaná čiara (č. V 2c). Vyznačovala jazdný pruh používaný striedavo pre jeden aj druhý smer jazdy. V aktuálnej prílohe vyhlášky č. 30/2020 však už nefiguruje.

Odlišný význam v zahraničí

Dve prerušované čiary vedľa seba častejšie zbadáte pri jazde v zahraničí, napríklad v Rakúsku či Nemecku.

Ako uvádza nemecký denník t-online.de, dvojitá stredová čiara môže byť začiatkom rozdeľovania sa cesty na viac pruhov. Napríklad z jedného pruhu vzniknú po pár metroch dva, z ktorých bude jeden odbočovací.

Nachádzame však aj druhý význam dvojitej prerušovanej čiary. Znamená, že máte dovolené predbiehať, ak to dopravná situácia dovoľuje. Je to však aj príznak toho, že jedna z čiar sa čoskoro stane plnou čiarou bez možnosti predchádzania.

Pre vodičov to znamená, že keď sa objaví dvojitá prerušovaná čiara, mali by rýchlo dokončiť proces predchádzania alebo vôbec nezačínať – bez ohľadu na to, na ktorej strane sú.

Telefonovanie počas šoférovania na hlasný odposluch, je to dovolené?

36 pokút denne. Kamery na semaforoch od prvého dňa posielajú pokuty ako na páse

Exit mobile version