startstop

Pamätáte si ešte, ako poskytnúť prvú pomoc? Návod a ďalšie dôležité informácie

Poskytnutie prvej pomoci, ilustračná fotografia (foto: Michel E. @unsplash.com)

Poskytnutie prvej pomoci, ilustračná fotografia (foto: Michel E. @unsplash.com)

„Najhoršie, čo môže laik pri prvej pomoci urobiť, je neurobiť nič,“ hovorí známy záchranár a doktor Viliam Dobiáš. Je dobré brať citát doslova a pri krízovej situácii naň myslieť. Každá sekunda môže zachrániť ľudské životy a preto vždy robme maximum, čo môžeme a nebojme sa poskytnúť prvú pomoc.

Kurz prvej pomoci je už niekoľko rokov súčasťou výučby nových vodičov počas ich prípravy v autoškole. Je potrebné kurz prvej pomoci absolvovať, no užitočnejšie je si z neho aj niečo zapamätať. Pre tých, ktorí si na to najdôležitejšie už nepamätajú, ale aj pre tých, ktorí vedia, ako podať prvú pomoc, je predsa opakovanie matkou múdrosti. Poďme si spoločne prejsť kroky, ktoré môžu pomôcť zachrániť ľudský život.

Keď ide o život

Na začiatok je potrebné uviesť, že podanie prvej pomoci je našou povinnosťou. Platia tu isté zásady, ktoré však treba dodržiavať. V prípade prvej pomoci existujú jednoznačné priority. V prvom rade by sme mali byť ochotní pomôcť iným a neohroziť pritom aj svoju bezpečnosť. Dôležité je správne vyhodnotiť situáciu a rozvážne a zrozumiteľne komunikovať so všetkými záchrannými zložkami.

Dopravná nehoda, zdroj: MINV SK

Ochota pomôcť nepozostáva iba zo zatelefonovania na tiesňovú linku 112, prípadne na jednotlivé linky záchranných jednotiek. Situácia si niekedy pýta aktívny prístup a aktívnu pomoc.

Na to nadväzuje druhý bod, a tým je vaša vlastná bezpečnosť. Ten človek, ktorý je bezprostredným svedkom nehody je v tom momente najdôležitejšou osobou pri poskytnutí prvej pomoci. Je preto potrebné, aby pri zásahu dbal aj na svoju bezpečnosť.

Je dôležité v prípade autonehody zastaviť v bezpečnej vzdialenosti, skontrolovať či nebolo poškodené napríklad plynové potrubie, elektrické vedenie a podobne. Ak je to možné, zhodnotiť príznaky úrazu, poskytnúť KPR (kardiopulmonálna resuscitácia). Ak nám to situácia nedovoľuje, je lepšie počkať na príjazd záchranných zložiek a neohroziť tak aj svoju bezpečnosť.

Správne vyhodnotiť situáciu

Všetko má svoju postupnosť, rovnako aj prvá pomoc. Je dobré vedieť, že pri úrazoch a nie len pri autonehodách má prvá pomoc svoju postupnosť.

Ako prvé kontrolujeme zastavené dýchanie a funkčnosť krvného obehu. Druhým v poradí je veľké vonkajšie krvácanie. Ako tretie kontrolujeme stav vedomia a následne možnosť šoku, v ktorom sa môže obeť nachádzať. Piaty bod sú iné poranenia ako napríklad popáleniny, zlomeniny a iné rany.

Dopravná nehoda, zdroj: MINV SK

V neposlednom rade je dôležitá komunikácia so záchrannými zložkami. Ich úlohou je vždy na miesto nehody prísť v čo najkratšom čase. V dôsledku rôznych vplyvov akými sú hustota premávky, poveternostné podmienky, ale aj ohľaduplnosť vodičov, sa môže stať, že práve vy budete pre obete nehody tou najväčšou šancou na záchranu.

Každá pomoc sa počíta

Keď si neviete rady a riziko ísť priamo k obetiam nehôd je vysoké, urobte potrebné úkony. Medzi ne patrí neodkladne privolať záchrannú zdravotnú službu prostredníctvom linky 112.

Veľmi môžete pomôcť, ak zabezpečíte miesto nehody. Určite si oblečte reflexnú vestu a umiestnite výstražný trojuholník v dostatočnej vzdialenosti od miesta nehody.

Ak sa dostanete k obeti a nejaví známky života a neviete jej nahmatať pulz, môžete prejsť k masáži srdca.

Masáž srdca, ilustračná fotografia (foto: Martin Splitt @unshplash.com)

Pamätajte si metódu 30/2, teda 30 stlačení hrudníka a 2 vdychy. Ak si nie ste istý a nechcete riskovať napríklad prenos nejakej choroby od obete, pomôže aj neustále stláčanie hrudníka. Najlepšie vo frekvencii 100 stlačení za minútu. Záchranárov po príjazde určite informujte o poskytnutej pomoci. Každá pomoc môže zachrániť ľudský život.

Karta prvej pomoci
Exit mobile version