Domov PREMIUM+ Cestovanie Ciao Italia alebo 3200 kilometrov Talianskom so Škodou Superb

Ciao Italia alebo 3200 kilometrov Talianskom so Škodou Superb

Foto: Matúš Bende

Krásnymi horskými priesmykmi k malebnému miestu, kde načerpáte stratenú energiu, objavíte krásu prírody a s pohárikom dobrého vína ochutnáte výbornú kuchyňu.

Vydajte sa s nami na taliansky road-trip, pri ktorom vás prevedieme majestátnymi talianskymi Dolomitmi a oblasťou, v ktorej objavíte v harmonickom spojení krásu zelenej krajiny, milých domácich obyvateľov zaoberajúcich sa poctivým remeslom, výbornú gastronómiu, krásne ubytovania a architektúru. Vitajte v krajine nekonečného vinohradu a olivových plání. Vitajte v slnkom zaliatom Toskánsku. Z okraja nazrieme aj do Ríma, odkiaľ naše cesty povedú späť do Toskánska.

Foto: Matúš Bende

Pred výletom spolu s Eliškou a Bučim sedíme pri obede s jasným cieľom. Vymyslieť taliansky road-trip. Myšlienka nám v hlavách putuje už dlhší čas. Skompletizujeme všetky ciele, nápady a rezervácie ubytovaní. Na návštevu Talianska sme si vybrali mesiac máj. V horách budete mať možnosť vidieť sneh a dolu vo vnútrozemí v nižších nadmorských výškach si užijete teplo pri objavovaní krajiny v letnom outfite. Po veľmi dlhom obede máme vymyslený plán.

8 dní a 3200 kilometrov.

Deň 1.

Dolomity a šoférsky zaujímavé prejazdy s krásnymi výhľadmi. Patria medzi žiadanú lyžiarsku a turistickú destináciu. Navštíviť sa ich rozhodne oplatí aj mimo lyžiarskej sezóny. Na svoje si tu prídu milovníci cyklistiky, milovníci krásnych ciest, psičkári, ale taktiež gurmáni.

Škoda Superb
Foto: Matúš Bende

Na návštevu Dolomitov jednoznačne odporúčame počasie s dobrou viditeľnosťou. Je tu veľké množstvo výhľadov, ktoré tento faktor potrebujú. Odporúčame si cestu do Toskánska rozdeliť na dve časti s jednou zastávkou v spomínaných Dolomitoch. Dolomity sú od Bratislavy vzdialené približne 6 hodín cesty. Druhé ráno objavíte pekné miesta a môžete pokračovať ďalej smerom na juh.

Foto: Matúš Bende

V našom zozname sa nachádza viacero zaujímavých vysokohorských ciest s veľkým množstvom zákrut a pekných výhľadov. Z nášho pohľadu stojí za to si privstať a vychutnať skoré ráno v zajatí krásneho prostredia horských priesmykov. Len vy a prázdna krajina. Niektoré z vysokohorských priesmykov stúpajú do výšky nad 2000 metrov nad morom.

Foto: Matúš Bende

Na vrchole priesmykov sa nachádzajú reštaurácie. Človek môže vystúpiť z auta a užiť si vysokohorskú prechádzku. Aj napriek májovej návšteve Dolomitov odporúčame pribaliť zimné oblečenie. Za slnečného počasia ostane zrejme v kufri auta. V prípade toho zlého sa môže objaviť situácia, keď vám teplomer ukáže nízke teploty mimo komfortnej zóny a zimné oblečenie oceníte. Ak sa sem vydáte, za pozretie rozhodne stoja nasledovné miesta: Sella di Razzo (vysokohorská cesta), Passo Giau (vysokohorská cesta), Pesariis (dedinka hodín), Passo falzarego a La Val (vysokohorská dedinka).

Foto: Matúš Bende
Deň 2.-3.

Ráno vstávame zavčasu, aby sme si mohli vychutnať neprebudenú rozmanitú krajinu s pekným kontrastom medzi modrým nebom, zasneženými horskými štítmi a naozaj sýto zelenou trávou. Prechádzame cieľmi spomenutými vyššie. Užívame si cesty, ktoré vzhľadom na povolené maximálne rýchlosti mimo obce (90 km/h) môžete bez porušenia predpisov prejsť v svižnom tempe. Vzhľadom na veľké množstvo zákrut je táto rýchlosť dostatočná na svižné tempo jazdy. Každú chvíľu zastavujeme, aby sme si vychutnali krásne výhľady.

Škoda Superb
Foto: Matúš Bende

Neskôr opúšťame oblasť Dolomitov a smerujeme do Toskánska. Pokračujeme diaľnicou smerom na Padovu, Bolognu a následne Florenciu. Pri prechode do Talianska nemusíte myslieť na kúpu diaľničnej známky. V Taliansku funguje mýtny úsekový systém. Po chvíli jazdy po talianskej diaľnici vás zastaví mýtna brána, v ktorej vám automat vydá lístok. Po zjazde z diaľnice vás čaká opäť mýtna brána. Vložíte lístok a automat vám zobrazí sumu, ktorú je nutné uhradiť za prejazd úsekom diaľnice. Platba je možná platobnou kartou aj v hotovosti. Pri neúspešnej platbe platobnou kartou automat rampu otvorí a zároveň vydá potvrdenie s postupom na vykonanie dodatočnej platby prostredníctvom internet bankingu. 

Foto: Matúš Bende

Už na prvý pohľad po zídení z diaľnice je nám jasné, tento kraj má čo ponúknuť. Odporúčame prejsť do vnútrozemia Toskánska. Pár slov, ktoré jednoducho vystihujú túto oblasť už na prvý pohľad: Pekné zelené scenérie, milí ľudia, skvelá kuchyňa a rozprávkové ubytovania. Nerobte si úsudok, kým ste na diaľnici. Krajina z diaľnice pôsobí industriálnym, nie práve dovolenkovým nádychom. Prejdite pár kilometrov do vnútrozemia a privíta vás krajina, ktorú máte v predstavách. Druhú a tretiu noc sme strávili v peknom ubytovaní Borgo Bucciano v dedinke San Lorenzo. Ubytovanie nás vyšlo na 225 €. Miesta na návštevu, ktoré ponúka oblasť v blízkosti ubytovania: prístav Livorno a Pisa s budovou šikmej veže.

Foto: Matúš Bende
Deň 4.

Opúšťame Toskánsko a smerujeme do Ríma. Cesta z dedinky San Lorenzo do hlavného mesta Talianska bola dlhá 330 kilometrov a trvala nám takmer štyri hodiny. Po ceste máte možnosť stretnúť rýchlovlak spájajúci Rím a Miláno. Vlak na koľajovej trati rovnobežnou s diaľnicou okolo nás presvišťal rýchlosťou 300 km/h. Mestské uličky v Ríme majú svoje čaro. V meste je potrebné určite stráviť dlhší čas ako jeden deň. Pamiatok je totiž veľké množstvo. Treba sa pripraviť na zopár prejdených kilometrov v nohách. My sme ich prešli 16, mesto sme ale videli iba veľmi okrajovo. Ďalšiu noc sme prenocovali v centre Ríma. Za ubytovanie sme zaplatili 110 aj s poplatkom za psa a parkovacie miesto, ktoré je v meste jednoznačne nevyhnutné.

Foto: Matúš Bende
Deň 4.-8.

Nasledujúce a zároveň naše posledné 4 noci strávime v AGRITURISMO BACCOLENO. Nielen, že tu National Geographic označil bod, kde je možné vidieť najkrajší západ slnka Talianska, ale prostredie, v ktorom sa toto ubytovanie nachádza, je priam rozprávkové a čarovné. V Toskánsku majú domy obrovské pozemky. Súkromná príjazdová cesta lemovaná typickými cyprusovými alejami mala dĺžku 1,1 kilometra. Obrovská rozloha pozemku, na ktorom je vybudované ubytovacie zariadenie dávajú možnosť si užiť pocit súkromia a pokoja. Ubytovanie vzorne obhospodaruje Francesca s rodinou.

Škoda Superb
Foto: Matúš Bende

Toskánsko sa od 14. storočia stalo lídrom v oblasti pestovania olív a výrobe olivového oleja. Toto je len zlomok zaujímavých miest, ktoré tu môžete nájsť a spoznať.

Montepulciano

Stredoveké mesto vybudované na kopci vo výške 600 m.n.m. Je obklopené vinicami a olivovníkmi. Naprieč mestom vedie 1,5 kilometra dlhá pešia ulica známa pod názvom Corso, na ktorej objavíte výnimočné štýlové obchody s ručne vyrábanými produktmi z kože, kovu a keramiky. V meste sa vynikajúco najete. Je významným producentom vína a syrov.

Škoda Superb
Foto: Matúš Bende
Siena

Mesto je od roku 1995 zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Má približne 50 000 obyvateľov. Uličky sú plné. Nájdete v nich obchody známych talianskych a svetových značiek. Odporúčame 30-kilometrovú krásnu cestu plnú výhľadov spájajúcu Asciano a Sienu s označením Strada Provincile 438.

Foto: Matúš Bende
San Gimignano

Mesto známe svojimi 15 kamennými vežami, ale taktiež oficiálne najlepšou zmrzlinárňou na svete – Dondoli San Gimignanno. Stará časť mesta je taktiež na zozname UNESCO. Okolie mesta je posiate vinicami. V meste sa kvalitne najete a pre tých, ktorí obľubujú domáce talianske produkty, je mesto na návštevu ako stvorené.

Foto: Matúš Bende
Kláštor Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

návšteva kláštora s prechádzkou. V kláštore sa nachádza malý obchodík, v ktorom vás obslúži mních. Kláštor nie je príliš známy a preto tu nestretnete veľa turistov. V celom areáli vládne pokoj a ticho. Po návšteve kláštora odporúčame večeru v skvelej reštaurácii Locanda Paradiso s výbornou domácou kuchyňou v peknej, veľmi malej dedinke vzdialenej 3 kilometre.

Škoda Superb
Foto: Matúš Bende
Ideálne auto na rodinné výlety

Tento rok sme road-trip absolvovali veľmi komfortne. Na cestu sme dostali ideálne vozidlo na dlhé trasy. Škoda Superb Combi s motorizáciou 2.0 TDI 110 kW. Vozidlo disponovalo obrovským batožinovým priestorom, skvelou priemernou spotrebou 5,8 litra počas celého road-tripu (naložené vozidlo, mesto, svižné stúpania v Dolomitoch a diaľnica so zapnutým tempomatom nastaveným na tachometrových 135 km/h). Pocit spoľahlivosti nového auta je na nezaplatenie.

Foto: Matúš Bende

Pre tých, ktorí rozmýšľajú, či sa vydať na cestu so starším vozidlom, neváhajte. Dajte si vozidlo pred jazdou skontrolovať v servise. My sme sa minulý rok vydali na totožnú cestu s 24-ročným Audi A6 2.8 V6 quattro, ktoré potvrdilo svoje kvality a 3 200 kilometrov dlhú trasu zvládlo bez zaváhania s bicyklami a strešným boxom na streche. Koho by cestovanie so starším vozidlom predsa odradilo, máte možnosť prenájmu vozidla s poistením proti poruche.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPrečo na to ešte nikto neprišiel? Grande Panda ukrýva geniálne riešenie

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here