startstop

Odpojiť cudzie auto z nabíjačky sa mu nakoniec vypomstilo

Iniciatívny samaritán odpojil elektrický Volkswagen ID.4 z elektrickej zásuvky. Majiteľ vozidla mal kradnúť elektrinu na verejnom priestranstve.

Stránka AutoTech na Facebooku pred niekoľkými dňami zverejnila príspevok istého používateľa sociálnej siete, ktorý odpojil cudzí elektromobil od nabíjačky.

Tým, že odpojil nabíjací adaptér Volkswagenu ID.4 z elektrickej zásuvky, sa dokonca pochválil na internete. Samozrejme, tento príspevok vzbudil vášnivú diskusiu o elektromobiloch a používaní elektriny zadarmo.

Autor príspevku píše:

Toto auto dostáva zadarmo elektrinu na verejnom priestranstve, tak som ho odpojil, lebo je KRÁDEŽ!!! Ak nedostanem benzín zadarmo, nedostanete „bezplatnú elektrinu! Všetky vaše postrehy sú vítané!

Dodajme, že údajný incident sa mal odohrať v americkom Denveri. O tom, že by sa tak skutočne stalo, nemáme dôkazy, ale internetom sa dve fotografie vozidla, najprv nabíjaného a potom odpojeného, šíria aj medzi priaznivcami, tak odporcami elektromobility.

Reakcie verejnosti

Reakcie ľudí pod príspevkom sa rôznia. Zatiaľ čo niektorí sa zastávajú majiteľa vozidla a poukazujú na nevhodnosť konania autora fotiek, iní kritizujú elektromobilitu ako takú.

Nedotýkam sa cudzích áut. Majiteľ môže mať povolenie a môže dokonca platiť príplatok za prenájom, aby si mohol nabiť svoje vozidlo, píše člen komunity Jim Randall.

Dal by som vedieť majiteľovi nehnuteľnosti. Ak je vlastníkom nehnuteľnosti, dajte ľuďom vedieť. Ja by som to tiež odpojila, reaguje Shirley Schumacher.

Veľa ľudí sa sťažuje, že ide o krádež. Ale stavím sa s vami, že títo istí ľudia zapájajú svoje mobilné telefóny alebo batérie v práci alebo na iných miestach a považujú to za v poriadku. Rovnaký koncept. Len jeden ťahá viac energie. Tak to bolo malicherné pre toho, kto použil zástrčku. Povedal by som, že áno. Človek robí to, čo potrebuje, aby prežil. Nesúďte, kým nebudete vedieť, o akú nepríjemnú situáciu tu išlo, konštatuje ďalší člen komunity AutoTech, A Gilbert Orozco.

Informujte správcu budovy a nechajte ho to riešiť. Môže to byť ich auto, rozumne odporúča ďalší, Wal Thomas.

Nabíjanie elektromobilov v domácom prostredí

Môže čerpať energiu zo zásuvky v garáži?

Otázka, či návštevník garáže môže používať elektrické zásuvky, ktoré v nej verejne dostupné, má pomerne jednoduchú odpoveď.

Ak prevádzkovateľ garáže tieto zásuvky sprístupňuje verejnosti, očakáva, že ich bude verejnosť používať. A to ako na nabíjanie mobilných telefónov, tak na nabíjanie elektrických motocyklov a automobilov. Z tohto hľadiska je nabíjanie vozidla v poriadku.

V druhom rade je tu iniciatíva anonymného používateľa sociálnych sietí, ktorý sa rozhodol konať v mene vyššej spravodlivosti. Sám tvrdí, že pokiaľ on nedostane benzín zadarmo, nebudú iní dostávať energiu zadarmo. Napriek tomu, že k tomuto rozhodnutiu nepochybne dospel po triezvom a hlboko intelektuálnom vnútornom rozhovore, rozhodnutie správne nebolo.

Ak nie dostatočne informovaný a unikajú mu dôležité skutočnosti, nemá právo vandalizovať cudzí majetok tým, že znehodnotí nabíjanie elektrického vozidla.

Službou pre verejnosť by bolo odpojenie vozidla v prípade, že by adaptér pripojený k elektrickej sieti vykazoval poruchu alebo hrozil vznietením.

Prípadne aj vtedy, keby odber výraznejšie obmedzoval ostatných obyvateľov nehnuteľnosti. V takom prípade by však bolo oveľa vhodnejšie informovať správcu budovy alebo priamo majiteľa vozidla.

Univerzálne odporúčanie pre verejnosť v tomto prípade je, aby sa vyhli vandalizácii cudzieho majetku a elektromobilov pripojených k nabíjačke sa nedotýkali. Ak by manipuláciou s adaptérom došlo k poškodeniu alebo dokonca k vznieteniu, zodpovednosť by niesol práve tento vandal.

Aktualizácia 12.8.2024: Odpojiť cudzie auto z nabíjačky sa mu vypomstilo

V pôvodnom príspevku sme informovali, že používateľ sociálnej siete sa pochválil odpojením cudzieho elektromobilu z nabíjačky. Spravil to tak, že pripojený adaptér na 230 V sieť jednoducho odpojil zo zásuvky. Nedotkol sa samotného vozidla a do neho pripojeného konektora. V takomto prípade nehrozí poškodenie vozidla.

Medzičasom sa správa o tomto incidente rozšírila po svetovom internete a zvlášť v komunite majiteľov elektrických automobilov. Tí nešetria kritikou a, samozrejme, ani urážkami. Pripomínajú aj ďalšie prípady, kedy podobné osoby konali v mene vyššej spravodlivosti, hoci nemali dostatok informácií a vedomostí.

Vlna kritiky nepochybne neunikla ani páchateľovi, ktorý odpojil cudzie vozidlo z nabíjačky a svojvoľne tak nabíjanie prerušil. Ten sa však k veci ďalej nevyjadruje.

Exit mobile version