Domov SPRÁVY Elektromobilita VW oživuje 40 rokov zabudnutú značku a odhaľuje svoje prvé terénne SUV

VW oživuje 40 rokov zabudnutú značku a odhaľuje svoje prvé terénne SUV

Bude vyzerať prvý model značky SCOUT MOTORS práve takto? To netušíme, ale odhalené tvary karosérie tomu nasvedčujú (foto: redakcia)
Bude vyzerať prvý model značky SCOUT MOTORS práve takto? To netušíme, ale odhalené tvary karosérie tomu nasvedčujú (foto: redakcia)

Automobilka Scout Motors odhaľuje svoj prvý model po niekoľkých rokoch od oznámenia znovuzrodenia.

Koncern Volkswagen je v automobilovom sektore kolos a najnovšie správy, že automobilke hrozí krach, musíme vnímať s nadhľadom. O tom, že až tak zlé to nebude, svedčia aj správy o automobilke Scout Motors.

Ako výrobca má Volkswagen Group vo svojich „službách“ také významné a silné značky ako Lamborghini či Bentley, ale aj našu populárnu Škodu. Početné trhy má vyslovene pod palcom. Napriek tomu všetkému sú krajiny a regióny, kde ich pôsobenie nie je také silné, ako by v koncerne chceli. USA sú jednou z krajín, ktorá to rok čo rok robí ťažším, keďže ani Audi, ani Volkswagen nedokážu dosť dôrazne vystúpiť z radu zo svojich súperov. A to je dôvod, prečo sa Volkswagen oživuje značku Scout Motors.

Scout nie je na americkom trhu novinkou, ale skôr legendou. Značka Scout vyrábala off-road automobily v rokoch 1961 až 1980 a bola príznačná práve terénnymi automobilmi. Vlastníkom značky Scout sa stal práve Volkswagen prostredníctvom ním vlastnej firmy Navistar International.

To, že sa pripravuje oživenie off-roadovej značky, vieme už od 11. mája 2022, kedy sa novým generálnym riaditeľom automobilky Scout stal Scott Keogh, predtým CEO Volkswagen USA.

V marci 2023 sa Scout Motors nechal počuť, že v meste Blythewood v Južnej Karolíne vybuduje továreň na 200-tisíc elektromobilov za dve miliardy amerických dolárov. Presne tak, Scout Motors bude čisto elektrická značka.

Zverejnená silueta prvého modelu značky Scout Motors (foto: Scout Motors)
Zverejnená silueta prvého modelu značky Scout Motors (foto: Scout Motors)

Majstrovský ťah zo strany VW

Lenže, sú tu dve kuriozity – Volkswagen prenechal Scout Motors značnú finančnú aj technickú nezávislosť. Cieľom je, aby neboli automobily Scout považované iba za rebrandované Volkswageny ID.

Druhou kuriozitou je, že Scout Motors bude automobily vyrábať spoločne s firmou Magna Steyr. Má ísť o majstrovský ťah Volkswagenu. Vývoj elektrického vozidla od nuly je veľmi významnou investíciou, ak sa vykonáva vo vlastnej réžii. Ale ak sa to realizuje s partnerom, ktorý je odborníkom v danej oblasti, je to ekonomickejšie. Navyše, v Magne majú dostatočné know-how pre off-roady, dôkazom čo je, že majú na starosti výrobu Mercedesu Triedy G.

Naviac, v prípade veľkého fiaska by sa dal celý projekt uzavrieť podstatne jednoduchšie, tvrdí španielsky denník Actualidadmotor.

Kompas umiestnený priamo v interiéri má byť príznačným prvkom interiéru nových off-roadov (foto: Scout Motors)
Kompas umiestnený priamo v interiéri má byť príznačným prvkom interiéru nových off-roadov (foto: Scout Motors)

Ceny a dostupnosť

Celkovo sa zdá, že práce sú na dobrej ceste a debut Scout Motors sa blíži. Vlastne už tu máme prvé teaser video a vieme, kedy sa akcia uskutoční.

Ak pre značku pôjde všetko podľa plánu, prvé vozidlo Scout Motors bude debutovať už 24. októbra 2024. V súčasnosti nepoznáme cenové relácie, v ktorých sa budú modely značky predávať, očakávame však vyššie ceny, teda minimálne 100-tisíc eur.

Scout Motors

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNemáte peniaze na Multivan? Dá sa to aj inak, vyskúšali sme najlepšiu rodinnú dodávku na Slovensku
Nasledujúci článokMá dynamiku hothatchu a 25 000 km prejde bezplatne. Kia uvádza na trh nové auto

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here