Domov SPRÁVY Citroën C4 prejde totálnou zmenou. Bude najkrajším lacným SUV-kupé na trhu?

Citroën C4 prejde totálnou zmenou. Bude najkrajším lacným SUV-kupé na trhu?

Citroën C4 prejde dramatickým faceliftom, priblíži sa k novej C3 (foto: Citroën, Kolesa)
Citroën C4 prejde dramatickým faceliftom, priblíži sa k novej C3 (foto: Citroën, Kolesa)

Francúzska spoločnosť pripravuje pre svoj crossover výraznú modernizáciu a niektoré detaily už vidieť na špionážnych fotografiách prototypov. Kompletný vzhľad ale odhaľuje, prekvapivo, grafik z Ruska.

Citroën C4 sme prvýkrát spoznali ešte v roku 2004. Išlo o konvenčný, ale dizajnovo nápaditý hatchback s tromi alebo piatimi dverami. Druhá generácia z rou 2010 pridala aj karosárske vyhotovenie sedan.

Dnes je na montážnej linke tretia generácia auta z leta 2020. Pôvodne bola v ponuke ako crossover vyvodený z hatchbacku, o tri roky neskôr ho nasledoval cross-sedan s predponou X. Teraz Citroën pripravuje facelift modelu a prototypy tohto crossovera už jazdia po cestách.

Nový dizajn, pôvodná technika

Súdiac podľa dostupných „spy shots“ fotografií sa nová C4 vzhľadovo výrazne zmení. Našťastie nie tak, ako to bolo avizované v istom virálnom videu spred troch týždňov. O dôsledné spracované vizualizácie Citroënu C4 2025 sa postaral ruský grafik Nikita Chuiko pre magazín Kolesa. Ten sa v uplynulých rokoch osvedčil ako grafik schopný v predstihu pripravovať vizualizácie budúcich áut, ktoré sa po premiére ukázali ako verné realite.

Citroen C4 facelift pre modelový rok 2025 (zdroj: Nikita Chuiko pre Kolesa.ru)
Citroën C4 facelift pre modelový rok 2025 (zdroj: Nikita Chuiko pre Kolesa.ru)

V prvom rade crossover dostane úplne novú prednú časť, ktorá bude vyrobená v novom, hranatejšom štýle spoločnosti, ktorý bol predtým použitý na mladšom hatchbacku C3.

Maskované testovacie prototypy majú totiž nové svetlomety neobvyklej konfigurácie s dvojitými horizontálnymi LED pásikmi bližšie k stredu a jednoduchými pásikmi tesne pod nárazníkom a pozdĺž jeho okrajov.

Auto s najväčšou pravdepodobnosťou dostane aj nové oválne logo spoločnosti, aké je na C3.

Citroen C4 facelift pre modelový rok 2025 (zdroj: Nikita Chuiko pre Kolesa.ru)
Citroën C4 facelift pre modelový rok 2025 (zdroj: Nikita Chuiko pre Kolesa.ru)

Facelift sa dotkne aj zadnej časti, kde vidíme črty nových svetiel. Po novom sú prísnejšie a stratia efektné „ťahy“. Tie dnes siahajú až na spojler dverí batožinového priestoru. Okrem toho má crossover zobrazený na vizualizácii modernizovaný zadný nárazník.

Premiéra aktualizovaného Citroënu C4 sa môže uskutočniť už budúci mesiac na autosalóne v Paríži (14.10.-20.10.2024).

Aktuálna generácia Citroënu C4

Aktuálna tretia generácia Citroënu C4 stojí na modulárnej platforme CMP od Groupe PSA. Rovnakú platformu využíva napríklad sesterský crossover Opel Mokka najnovšej generácie. Rozmermi je C4 (dĺžka 4360 mm, rázvor 2670 mm) veľmi blízky crossoveru Kia XCeed.

Čo sa týka technickej časti, tá sa s najväčšou pravdepodobnosťou výrazne nezmení. Model C4 ponúkne ako tradičné spaľovacie motory, tak aj čisto elektrické. Charakteristickým znakom platformy je výlučne pohon predných kolies.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.2 / 5. Počet hodnotení 39

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMáme prvé reálne zábery celkom novej škodovky. Tento raz vás ozaj poteší
Nasledujúci článokMPV, ktoré bavilo šoférovať. Zachovalý kus sa predáva za cenu…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here