Domov SPRÁVY Doprava Množstvo motoristov bude chodiť MHD, vodičáky chcú brať rad radom

Množstvo motoristov bude chodiť MHD, vodičáky chcú brať rad radom

Foto: Jakub Šuplata, koláž startstop.sk

V európskych inštitúciách sa aktuálne vo veľkom diskutuje o veľkej reforme vydávania a zadržiavania vodičských preukazov. Ak návrh prejde, bude platiť aj u nás.

Záujmom europoslancov a predkladateľov návrhu je znížiť počet usmrtených osôb na európskych cestách. Kým doteraz platí, že sankcia v podobe zadržania vodičského preukazu väčšinou platí len v tej krajine, v ktorej bol závažný priestupok spáchaný, po zmene by vážne dopravné priestupky, ako je nadmerná rýchlosť alebo jazda pod vplyvom alkoholu, mali znemožniť vedenie vozidiel v celej EÚ. Aby sa odobratie vodičského preukazu motoristovi, ktorý spácha vážny dopravný priestupok mimo svojej domovskej krajiny, nové pravidlá by mali vyžadovať, aby sa takéto rozhodnutie postúpilo do tej krajiny EÚ, ktorá vydala dotknutý vodičský preukaz.

Odobratie vodičáku za prekročenie rýchlosti o viac než 30 km/h

Do zoznamu závažných dopravných priestupkov navrhujú poslanci Európskeho parlamentu zaradiť jazdu bez platného vodičského preukazu alebo napríklad aj prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti. Jazda mimo mesta rýchlejšia o 50 km/h nad stanovený limit a jazda v meste rýchlejšia o 30 km/h nad stanovený limit by mohla už v blízkej budúcnosti viesť k zadržaniu vodičského preukazu. Momentálne medzi závažné dopravné priestupky zaraďujeme napríklad jazdu pod vplyvom alkoholu alebo zavinenie smrteľnej dopravnej nehody. Prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti u nás nie je klasifikované ako závažný dopravný priestupok, za ktorý by vodičom hrozil postih v podobe odobrania vodičského preukazu. Policajt zadrží páchateľovi takéhoto priestupku vodičské oprávnenie len v prípade, ak nevie na mieste zaplatiť pokutu. Po uhradení pokuty polícia vodičovi vodičák vráti.

Poslanci Európskeho parlamentu navrhujú, aby sa členským štátom EÚ stanovila lehota desiatich pracovných dní na vzájomné informovanie o rozhodnutiach o diskvalifikácii vodiča a ďalšia lehota 15 pracovných dní na rozhodnutie o tom, či sa zákaz viesť motorové vozidlo bude uplatňovať v celej EÚ. Dotknutý vodič by mal byť informovaný o konečnom rozhodnutí do siedmich pracovných dní.

V rokovaní bude pokračovať až novozvolený parlament

Parlament ukončil prvé čítanie. O návrhu bude ďalej rokovať až novozvolený parlament v júni tohto roka. Návrh je súčasťou balíka, ktorého cieľom je čo najviac sa priblížiť k nulovej úmrtnosti v cestnej doprave EÚ do roku 2050. Podľa poslancov by mali byť vodičské preukazy platné najmenej 15 rokov pre motocykle a osobné automobily a 5 rokov pre nákladné vozidlá a autobusy. Nepodporili však skracovanie platnosti vodičských preukazov pre starších ľudí, ako to pôvodne navrhla Komisia.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.1 / 5. Počet hodnotení 7

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJEurópske noviny
Predchádzajúci článokNa spaľovák už nepomyslíte. Vygumujú ich poslednú výhodu vďaka batérii s masívnym dojazdom
Nasledujúci článokPred očami ministra Šutaj Eštoka zhorel elektromobil