Domov SPRÁVY Doprava Diaľničnú známku už nepotrebujete. Od dnes je u nás zadarmo až 200...

Diaľničnú známku už nepotrebujete. Od dnes je u nás zadarmo až 200 km z nich

Ilustračná fotografia / Foto: Národná diaľničná spoločnosť
Ilustračná fotografia / Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Novinka od rezortu dopravy ušetrí mnohým Slovákom desiatky eur ročne. Mnohé diaľničné úseky, za ktoré doteraz platili, sú od 1. augusta 2024 bezplatné.

Práve dnes nadobudla účinnosť najnovšia vyhláška z dielne rezortu dopravy. Tá upravuje zoznam úsekov diaľnic a rýchlostných ciest, ktoré nepodliehajú spoplatneniu. Diaľnice zadarmo sú realitou, hoci len sčasti.

Diaľnice zadarmo? Čiastočne

Bez spoplatnenia budú po novom aj diaľničné obchvaty Bratislavy, Nitry, Košíc, Prešova, Popradu, Čadce a Žiliny. Dokopy tak na Slovensku môžu motoristi zo Slovenska aj zahraničia využívať až 200 kilometrov diaľnic, ktoré by boli za bežných okolností spoplatnené.

Ilustračná fotografia: Dopravná značka označujúca začiatok diaľnice
Ilustračná fotografia: Dopravná značka označujúca začiatok diaľnice
Ako zistím, ktoré diaľnice sú bezplatné?

Začiatok aj koniec vymedzeného úseku, ktorý možno užívať bez úhrady diaľničnej známky, je označený štandardnými dopravnými značkami.

Ide o ústretový krok k motoristom, ktorí diaľničné mestské obchvaty používali predovšetkým pri jazde z a do práce. Pre tento účel si museli zadovážiť celonárodnú diaľničnú známku, hoci ju nikde inde počas roka nevyužívali.

Jednodňová známka za 5,40 €

Dnešným dňom tiež v ponuke diaľničných známok nefiguruje doteraz často kritizovaná celoročná známka. Od dnes sú v ponuke už iba nová 1-dňová, 10-dňová, 30-dňová a 365-dňová.

Aktuálne ceny diaľničných známok:

1-dňová (platná do polnoci) 5,40 €
10-dňová 12,00 €
30-dňová 17,00 €
365-dňová 60,00 €

Zrušenie celoročnej známky je verejnosťou prijímané pozitívne.

Ministerstvo dopravy sa pre tento krok rozhodlo kvôli častej chybovosti, kedysi si vodiči tieto dve známky zamieňali, uvádza rezort vo svojej tlačovej správe. Tým, ktorí si túto známku už kúpili, bude štandardne platiť do 31.1.2025.

Pokuty za použitie diaľnice bez známky

Pokuta za použitie diaľnice bez platnej diaľničnej známky, hovorovo pokuta za diaľnicu, sa pohybuje v rozpätí od 100 eur do 500 eur. V prípade blokového konania zaplatíte medzi 50 eurami až 200 eurami. Dá sa však pokute vyhnúť, a to účinne a jednoducho.

Vyšiel som na diaľnicu omylom – čo teraz?

Ak nedopatrením vyjdete na diaľnicu, nie je to dôvod na paniku. Zapamätajte si, že v žiadnom prípade nesmiete na diaľnici cúvať alebo otáčať sa úmyslom vrátiť sa späť.

Necúvajte a neotáčajte sa ani v prípade, že k vozidlu nemáte zakúpenú diaľničnú známku. Toto vyriešite o niekoľko minút neskôr, keď zaparkujete na najbližšom odpočívadle či čerpacej stanici.

Na Slovensku si môžete uplatniť nákup diaľničnej známky do polnoci daného dňa, pričom sa vzťahuje celý tento deň. Ak použijete spoplatnený úsek cesty neoprávnene, teda bez predchádzajúcej kúpy známky, môžete to spraviť aj dodatočne.

Stačí, keď si cez mobil otvoríte oficiálnu webstránku na kúpu diaľničnej známky eZnamka.sk a tam si vyberiete jednu z možností.

Aktualizované: Vyhnúť sa pokute z diaľnice môžete aj vy, umožňuje to diera v systéme

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŠtedrá odmena pre tých, ktorí vymenia spaľovák za elektromobil
Nasledujúci článokAudi skopírovalo dizajn BMW, toto je nová generácia A6