startstop

Častý zvyk vodičov bude pokutovaný. PAAS opäť v centre pozornosti

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Mestská časť Bratislavy – Karlova Ves – upozorňuje obyvateľov zóny Líščie údolie na zmeny v parkovacej politike, ktoré prinesie PAAS. 

V bratislavskej Karlovej Vsi bude od 2. októbra spustená úplne nová zóna regulovaného parkovania. Do bratislavskej parkovacej politiky PAAS pribudne nová zóna KV2, teda Líščie údolie. Mestská časť v tejto súvislosti varuje obyvateľov na obmedzenie, ktoré sa dotkne najmä tých, ktorí doteraz zvykli parkovať pred svojou garážou. Podľa už zverejnených informácií bude parkovanie v zóne Líščie údolie spoplatnené pre návštevníkov v pracovných dňoch od 14:00 do 24:00 h sumou 1 €. Parkovať sa však bude smieť už len na riadne označených a vyhradených parkovacích miestach.

Majitelia osobných automobilov, ktorí vlastnia alebo si prenajímajú garáž, zvyknú v tejto oblasti parkovať pred garážou. “Podľa nových pravidiel mestskej parkovacej politiky už nebude možné ponechať auto zaparkované pred garážou. Mestskí policajti môžu vyhodnotiť takéto parkovanie ako nezákonné, v rozpore so zákonom o cestnej premávke. Ten umožňuje parkovanie len na vyznačených miestach,” uvádza mestská časť na sociálnej sieti. „Miesto pred garážou taktiež nie je legálne miesto vyznačené na parkovanie a v rámci regulovaných zón PAAS je povolené parkovať iba na miestach vyznačených na parkovanie. Zákon neumožňuje vyznačiť parkovacie miesto v priestore vjazdu do garáže,“ informuje vo svojom vyjadrení hlavné mesto.

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos
Čoskoro pribudnú ďalšie zóny PAAS

Porušenia pravidiel na úseku parkovania v PAAS zónach je riešené cez objektívnu zodpovednosť. To znamená, že pokuta je adresovaná majiteľovi vozidla. Registrácie a nákup parkovacích kariet pre zónu KV2 – Líščie údolie boli otvorené 4. septembra. Tento rok plánuje magistrát spustiť regulovanú zónu PAAS aj v Lamači (lokalitu LA1 ohraničená ulicami Vrančovičova, Hodonínska, Havelkova, Podháj a Studenohorská). Ceny parkovania pre návštevníkov zóny zatiaľ neboli zverejnené. Do Dúbravky dorazí PAAS v roku 2025, jednou z prvých bude zóna DU1, ktorá bude zahŕňať časti Dúbravky Podvornice východ a Záluhy východ.

Magistrát spolu s mestskou časťou plánuje rozšíriť systém regulovaného parkovania PAAS aj do ďalšej časti Starého Mesta. Stať by sa tak mohlo ešte tento rok. Ide o lokalitu SM2 Hrad – Sokolovňa, ktorú ohraničujú ulice Palisády, Štefánikova, Pražská, Na Slavíne, Stará vinárska a Mudroňova. Lokalita SM2 bude spoplatnená pre návštevníkov v čase od 8:00 do 24:00 hod cez pracovné dni hodinovou sadzbou od 1,50 eur/hod do 2 eur/hod. Víkendová regulácia parkovania je ešte predmetom rokovaní magistrátu s Mestskou časťou Staré Mesto.

Exit mobile version