Domov SPRÁVY Elektromobilita Na 40. narodeniny Nismo dostane Európa nový “športiak”

Na 40. narodeniny Nismo dostane Európa nový “športiak”

Foto: Nissan

Pri príležitosti osláv Svetového dňa elektromobilov sme sa dozvedeli ďalšie nové informácie o elektromobile Nissan Ariya NISMO. Vybavený bude pohonom e-4ORCE s výkonom 320 kW a krútiacim momentom 600 Nm.

Nissan Ariya sa stane prvým plne elektrickým modelom s označením NISMO. To bolo doteraz vyhradené pre tie najvýkonnejšie benzínové športovo orientované vozidlá ako 370 Z alebo GT-R. Vďaka šípovému tvaru, predĺženému spodnému nárazníku a zadnému spojleru typu ducktail sa súčiniteľ vztlaku modelu Ariya NISMO zlepšil o pôsobivých 40 % a dosiahol hodnotu CL 0,11 v porovnaní s CL 0,18 štandardného modelu Ariya. Športový nádych majú aj ďalšie doplnky na karosérii, no prepracovaná bola najmä aerodynamika.

Široká a nízka predná časť a nízke ťažisko spolu s dvojitým zadným difúzorom usmerňujú prúdenie vetra, aby sa zvýšil prítlak. Okrem toho spojlery a vzduchové clony inšpirované Formulou E znižujú odpor vzduchu vďaka jedinečnej konštrukcii aerodynamických plôch a vzduchových prúdov, čím vytvárajú plynulé prúdenie vetra pozdĺž karosérie vozidla a narovnávajú prúd vzduchu pred zadnými pneumatikami. Ariya NISMO má v porovnaní so štandardnými modelmi Ariya aj širšie lišty dverí, ktoré zabezpečuje zvýšenie prítlaku vozidla a pneumatikám poskytuje dodatočnú podporu. Automobil používa pneumatiky Michelin Pilot Sport EV.

Nissan Ariya Nismo
Foto: Nissan
Zmeny v nastavení podvozka

Ariya Nismo má modifikované pružiny, stabilizátory aj tlmiče. Energiu ukladá do 87 kWh batérie. Systémový výkon pohonu je 435 koní a 600 Nm. Vďaka tomu Nissan Ariya NISMO zrýchli z 0 na 100 km/h za 5 sekúnd. Očarí aj v prípade pružného zrýchlenia – z 80 na 120 km/h zrýchli len za 2,4 sekundy. Elektromobil bude možné nabíjať striedavým prúdom s výkonom až 22 kW. Maximálny nabíjací výkon jednosmerným prúdom zatiaľ Nissan nešpecifikuje.

ssangyong-torres-evx
Nissan Ariya Nismo
Foto: Nissan

Vzrušujúci prírastok do modelového radu Ariya bude k dispozícii v štyroch farbách vrátane úplne novej farby – sivej Stealth so zatmavenou strechou.  Farby budú ďalej doplnené červeným akcentom okolo spodného okraja. Sedadlá, čalúnené materiálom pripomínajúcim semiš, sú špeciálne navrhnuté pre športovú jazdu a ponúkajú zvýšenú oporu a držanie tela pre vynikajúci zážitok. Predaj vozidla sa očakáva v januári 2025.

TEST Nissan Ariya - Vybili sme ho na NULU! Čo sa stalo?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS Nissan
Predchádzajúci článokTOTO že je nová Škoda? Prvé skice elektromobilu Elroq
Nasledujúci článokNeznáme kombi sa vie otáčať na mieste, v hľadáčiku má Porsche