startstop

Na 40. narodeniny Nismo dostane Európa nový “športiak”

Foto: Nissan

Pri príležitosti osláv Svetového dňa elektromobilov sme sa dozvedeli ďalšie nové informácie o elektromobile Nissan Ariya NISMO. Vybavený bude pohonom e-4ORCE s výkonom 320 kW a krútiacim momentom 600 Nm.

Nissan Ariya sa stane prvým plne elektrickým modelom s označením NISMO. To bolo doteraz vyhradené pre tie najvýkonnejšie benzínové športovo orientované vozidlá ako 370 Z alebo GT-R. Vďaka šípovému tvaru, predĺženému spodnému nárazníku a zadnému spojleru typu ducktail sa súčiniteľ vztlaku modelu Ariya NISMO zlepšil o pôsobivých 40 % a dosiahol hodnotu CL 0,11 v porovnaní s CL 0,18 štandardného modelu Ariya. Športový nádych majú aj ďalšie doplnky na karosérii, no prepracovaná bola najmä aerodynamika.

Široká a nízka predná časť a nízke ťažisko spolu s dvojitým zadným difúzorom usmerňujú prúdenie vetra, aby sa zvýšil prítlak. Okrem toho spojlery a vzduchové clony inšpirované Formulou E znižujú odpor vzduchu vďaka jedinečnej konštrukcii aerodynamických plôch a vzduchových prúdov, čím vytvárajú plynulé prúdenie vetra pozdĺž karosérie vozidla a narovnávajú prúd vzduchu pred zadnými pneumatikami. Ariya NISMO má v porovnaní so štandardnými modelmi Ariya aj širšie lišty dverí, ktoré zabezpečuje zvýšenie prítlaku vozidla a pneumatikám poskytuje dodatočnú podporu. Automobil používa pneumatiky Michelin Pilot Sport EV.

Foto: Nissan
Zmeny v nastavení podvozka

Ariya Nismo má modifikované pružiny, stabilizátory aj tlmiče. Energiu ukladá do 87 kWh batérie. Systémový výkon pohonu je 435 koní a 600 Nm. Vďaka tomu Nissan Ariya NISMO zrýchli z 0 na 100 km/h za 5 sekúnd. Očarí aj v prípade pružného zrýchlenia – z 80 na 120 km/h zrýchli len za 2,4 sekundy. Elektromobil bude možné nabíjať striedavým prúdom s výkonom až 22 kW. Maximálny nabíjací výkon jednosmerným prúdom zatiaľ Nissan nešpecifikuje.

Foto: Nissan

Vzrušujúci prírastok do modelového radu Ariya bude k dispozícii v štyroch farbách vrátane úplne novej farby – sivej Stealth so zatmavenou strechou.  Farby budú ďalej doplnené červeným akcentom okolo spodného okraja. Sedadlá, čalúnené materiálom pripomínajúcim semiš, sú špeciálne navrhnuté pre športovú jazdu a ponúkajú zvýšenú oporu a držanie tela pre vynikajúci zážitok. Predaj vozidla sa očakáva v januári 2025.

Exit mobile version