Domov SPRÁVY Elektromobilita Slovensko potrebuje na cestách viac elektromobilov. Stúpne registračná daň na spaľováky?

Slovensko potrebuje na cestách viac elektromobilov. Stúpne registračná daň na spaľováky?

Foto: Ford

Aká bude konečná verzia veľkého konsolidačného balíčka, zatiaľ stále nie je známe. Médiami prebehla informácia, že vláda uvažuje nad zdanením bankových prevodov, no pripraviť sa treba aj na potencionálne zvýšenie registračných daní na motorové vozidlá.

Slovenská republika potrebuje konsolidovať verejné financie. Vláda pripravuje balík opatrení za jeden a pol miliardy eur. Minister financií Ladislav Kamenický to ešte v marci uviedol pre agentúru Bloomberg. Opatrenia z balíka mali byť pôvodne známe ešte v prvej polovici tohto roka, avšak ministerstvo financií veľké úsporné opatrenia do konca júna nezverejnilo. Stať by sa tak mohlo krátko po prázdninách.

Slovensko je na chvoste EÚ

Podľa údajov Slovenskej asociácie pre elektromobilitu (SEVA) ku koncu prvého polroka 2024 bolo na Slovensku registrovaných celkovo 12 893 batériových elektrických vozidiel (BEV) v kategóriách M1 a N1. To v absolútnych číslach predstavuje medziročný nárast o takmer 60 %. Zrýchlilo sa aj tempo, akým pribúdajú nové registrácie: v prvom polroku bolo registrovaných o 45 % viac nových BEV ako rok predtým. V rámci Európskej únie však Slovensko zostáva na chvoste.

Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata

Vo februári tohto roka vláda na výjazdovom rokovaní v Košiciach verejne sľúbila podporu rozvoja elektromobility a poverila príslušných ministrov, aby konali. Viaceré úlohy zamerané aj na rozvoj elektromobility na cestách mali byť splnené do 30. júna tohto roka. Či sa tak naozaj stalo, ministerstvo hospodárstva pod vedením Denisy Sakovej verejne nekomunikovalo.

Čo bude s dotáciami?

Motoristická verejnosť stále čaká, či Slovensko pristúpi k dotáciám na kúpu elektromobilov. Peniaze na tento účel by mohli byť využité z Plánu obnovy. Ak sa tak naozaj stane, nebude to však skôr než v roku 2025. V rámci konsolidačného balíka však potrebuje štát zvýšiť príjem finančných prostriedkov. Okrem ďalších opatrení by opäť mohli byť zvýšené poplatky za registráciu motorového vozidla, známe ako registračná daň. Ak by podstatným spôsobom narástla registračná daň na spaľovacie automobily a elektromobily by boli od tejto dane oslobodené, záujem slovenskej motoristickej verejnosti o batériové vozidlá by sa mohol zvýšiť.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 2 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMimoriadne: Dnes začína úplná uzávera diaľnice D1. Info o termínoch a obchádzke
Nasledujúci článokTesla v maléroch, Musk vzhliada k prezidentským voľbám v USA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here