Domov SPRÁVY Elektromobilita Prieskum Enedis: 91 % majiteľov elektromobilov je spokojných

Prieskum Enedis: 91 % majiteľov elektromobilov je spokojných

Foto: Tesla

Francúzska energetická spoločnosť zverejnila výsledku prieskumu spokojnosti majiteľov elektromobilov. Drvivá väčšina z nich je s jazdením na elektromobile spokojná. Priemerný denný nájazd je 62 km.

Spoločnosť Enedis publikovala výsledky prieskumu o elektromobiloch, ich využívaní, nabíjaní a spokojnosti zákazníkov. Percento ľudí, ktorým elektromobil nevyhovuje, je veľmi malé. Hoci predaj elektromobilov s posledných mesiacoch v Európe stagnuje, po elektromobiloch čoraz častejšie siahajú zákazníci, ktorí ich uprednostňujú pred vozidlami so spaľovacími motormi. Tí, ktorí nad výmenou spaľovacieho vozidla za elektromobil stále váhajú, možno budú zaujímať najnovšie výsledky prieskumu spokojnosti majiteľov elektromobilov. 

V tomto behaviorálnom prieskume majiteľov elektrických vozidiel, ktorý sa konal v júni tohto roka na vzorke 1000 ľudí, sa dozvedáme, že 91 % z nich hodnotí svoje skúsenosti celkovo pozitívne. Ako dôvod uvádzajú pohodlie, finančnú úsporu a ekologický dopad. Medzi negatívne body, ktoré uvádza 8 % ľudí, patrí dojazd a riešenie nabíjania.

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

86 % ľudí nabíja elektromobil doma

V 81 % prípadoch je elektrické vozidlo hlavným vozidlom v domácnosti. Priemerný denný nájazd je 62 km za deň, pričom elektromobil sa používa v priemere 6 dní v týždni. Na 55 % sa elektromobil používa na dochádzanie do práce, ako aj cez víkendy a dovolenky. 86 % opýtaných nabíja svoj elektromobil doma. Tí opýtaní, ktorí žijú v rodinných domov, tak z nich nabíja doma 90 %. Z tých, ktorí žijú v bytoch, nabíja doma 66 %. Tu treba poznamenať, že 69 % majiteľov elektrických vozidiel, ktorí bývajú v budovách, má parkovanie v rezidencii, čo ešte zďaleka neplatí pre všetky budovy. Na verejných nabíjacích staniciach nabíja 26 % tých, ktorí bývajú v budovách, zatiaľ čo verejné nabíjacie stanice využíva na pravidelné nabíjanie 5 % ľudí, ktorí bývajú v rodinných domoch.

Okrem toho sa štúdia zaoberá aj nabíjaním na pracovisku. Každý druhý vodič, ktorý má možnosť nabíjať na pracovisku, za nabíjanie elektromobilu platí zamestnávateľ, čo je veľká výhoda a najmä úspora nákladov. Štúdia tak ukazuje, že hoci sa elektromobil javí ako plne uspokojivý na používanie ako hlavného vozidla v rodine, stále je potrebné vedieť poskytnúť optimálne podmienky bývania a prístup k nabíjačke, aby ho bolo možné naplno využívať.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJL Automobile
Predchádzajúci článokRusko, India aj Turecko na blackliste Číny. Nestavajte tu automobilové fabriky
Nasledujúci článokLucid pripravuje lacnejší elektrický crossover

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here