Domov SPRÁVY Elektromobilita Elektrický Volkswagen Golf GTI príde v roku 2026

Elektrický Volkswagen Golf GTI príde v roku 2026

Foto: Volkswagen

Zmena, ktorej sa drvivá väčšina petrolheadov obáva, pomaly prichádza. Nielen klasické modely, ale aj tie športové začínajú postupne vymieňať spaľovací motor za elektrický. Výnimkou nebudú ani varianty VW GTI.

To, či je masívny prechod na elektrický pohon správnym krokom, nebudem dopodrobna v tomto článku rozoberať. Dovolím si však tvrdiť, že športové modely strácajú s elektrickým pohonom svoju dušu a napriek častokrát ohromujúcim zrýchleniam aj veľkú časť zábavného faktora. Plne elektrické budú napríklad nové modely Alpine či Audi RS. Postupne však k tomuto kroku inklinujú aj ďalšie automobilky. Jednou z nich je aj Volkswagen. Volkswagen Golf GTI patrí k najikonickejším hothatchom histórie. Postupne však stráca zo svojich tradičných hodnôt. Je to len pár mesiacov dozadu, kedy automobilka predstavila variant GTI 380 určený pre americký trh. Na tom by nebolo nič zvláštne, no VW ho označil za posledný ostrý Golf s manuálom. No a pár rokov príde aj o spaľovací motor.

VW Golf GTI
Foto: Volkswagen
Už v roku 2026

Golf čaká už budúci rok modernizácia a týkať sa bude aj verzie GTI. Pravdepodobne však pôjde o posledné GTI so spaľovacím motorom, nahradiť by ho mal elektromobil. Potvrdil to samotný šéf dizajnu značky Andreas Mindt. Ten pred pár dňami na Instagrame zverejnil fotku so skicou prvého Golfu GTI a konceptu ID. GTI. V popise fotografie pritom uvádza: „Golf GTI bol prvýkrát predstavený na autosalóne vo Frankfurte v roku 1975 v 5000-kusovej sérii. Do dnešného dňa sa ich predalo viac ako 2,8 milióna. V roku 2026 predstavíme elektrickú verziu tohto ikonického modelu.“

Foto: Volkswagen
Nové GTI logo

Prvý elektrický Golf GTI tak príde za zhruba dva roky a nejaký čas by mal koexistovať so spaľovacou verziou, ktorá si prejde faceliftom v roku 2024. Elektrická novinka by podľa všetkého mala vychádzať z Mindtom spomínaného konceptu ID. GTI, ktorý vyzerá veľmi dobre. Nateraz však nie je na 100 % isté či skutočne aj ponesie meno Golf GTI alebo sa bude volať ID.2 GTI. Pravdepodobne však pôjde o vôbec prvý model, ktorý bude niesť nové GTI logo. Naň si VW pred pár mesiacmi zabezpečil ochrannú známku. Písmeno „I“ v ňom nahradil bleskom, čím odkazuje práve na elektrický pohon. Ako to nakoniec bude, sa dozvieme snáď už budúci rok.

ssangyong-torres-evx
Foto: Volkswagen

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAndreas Mindt / Instagram
Predchádzajúci článokBudúce GT-R nebude elektro? Nissan si nechal patentovať…
Nasledujúci článokIdentita auta, ktorého EČV našli v Gaze, je odhalená