Domov SPRÁVY News Mazda vzkriesila športovú divíziu, aké sú plány Spirit Racing?

Mazda vzkriesila športovú divíziu, aké sú plány Spirit Racing?

Foto: Mazda

Zánik športovej divízie Mazdaspeed bola smutná udalosť. Našťastie, k jej návratu nie je ďaleko. Mazda Spirit Racing ohlasuje hneď dva modely. Najväčšiu pozornosť púta rotačný motor. 

Tohtoročný tokijský autosalón odštartovala domáca Mazda vo veľkom štýle. Jej zástupcovia o návrate športovej divízie Mazda Spirit Racing hovorili pomerne nahlas. Dokonca sa šušká o športovom modeli s legendárnym spaľovacím motorom podľa pôvodného návrhu Felixa Wankela. Súčasne automobilka predstavila dva koncepty, ktoré skutočne nadchnú pravoverných fanúšikov značky. Tie to dotiahnu do sériovej podoby, teda minimálne na domácom trhu.

Foto: Mazda
Obľúbený roadster

Prvým z predstavených konceptov je hneď obľúbený roadster. MX-5 nadopovaná steroidmi nesie označenie RS. Prvý z dvojice konceptov stojí na základoch najnovšej evolúcie generácie ND3. Samozrejme, ani tejto novinke nechýbajú rôzne prvky výbavy. O športové sedadla sa postarala renomovaná firma Recaro, tie sú doplnené pretekárskymi, viacbodovými bezpečnostnými pásmi, a vášmu oku určite neunikne razantne zväčšená koncovka výfukového systému. Takéto auto potrebuje aj poriadne brzdy, preto japonská automobilka siahla po zaručenej kvalite od výrobcu Brembo. Zoznam vylepšení stále nekončí. Roadster disponuje zníženým podvozkom, ale nechýbajú ani také drobnosti ako zatmavené logá alebo rôzne špeciálne polepy. Zatiaľ to oficiálne nevieme, ale predpokladáme že novo-vzniknutá, športová divízia sa nestránila ani úprav pod kapotou.

Mazda Spirit Racing
Foto: Mazda
Ďalší obľúbenec

V poradí druhý z predstavených konceptov je pomenovaný Mazda Spirit Racing 3. Tu už hneď podľa samotného názvu tušíme, na akom základe koncept stojí. Automobilka z japonskej Hirošimi stavila na istotu a zvolila opäť veľmi obľúbený model, hatchback Mazda 3. Oba koncepty sa nesú v rovnakom duchu. Pri tomto kúsku okamžite badáme mierne rozšírený, agresívnejší bodykit. Pri predstavení oboch športových modelov nová odnož značky zvolila špecifické lakovanie karosérie spolu s odľahčenými diskami kolies značky Rays, ktoré sú obuté na gumách Bridgestone Potenza. Reinkarnovaná športová divízia, ktorá nahradila kultovú odnož Mazdaspeed, sa bude špecializovať výhradne na športové modely. Vrcholom pomyselnej pyramídy plánovaných modelov je športové auto s wankelom pod kapotou. Až čas ukáže, nakoľko sú hlavní predstavitelia odhodlaní a či sa im podarí túto ambíciu previesť do reality.

Mazda Spirit Racing
Foto: Mazda

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 6

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJMazda
Predchádzajúci článokNKÚ: inštitút objektívnej zodpovednosti sa využíva málo
Nasledujúci článokBMW M hlási rekordné predaje. Prvýkrát sa dostali cez dôležitý míľnik