startstop

Mate Rimac: Zrýchlenie z 0-100 km/h pod 1 s je možné, ale…

Foto: Rimac a Tesla, koláž startstop.sk

Je zrýchlenie z 0-100 km/h pod jednu sekundu možné? Mate Rimac tvrdí, že áno. Nie je to však také jednoduché.

Šéf Tesly Elon Musk pred pár dňami povedal, že s dlho očakávanou druhou generáciou modelu Roadster budú mieriť v otázke zrýchlenie z nuly na sto pod jednu sekundu. Musk si však za roky vybudoval aj povesť akéhosi kecálka, a tak ho väčšina ľudí nebrala vážne, niektorí ho až vysmiali. Na jeho stranu sa však nepostavili len fanúšikovia Tesly, ale dokonca aj samotný Mate Rimac, šéf značky Bugatti-Rimac.

Potrebujete až 30-tisíc Nm na kolesách

Na jeho facebookovej stránke mu pristála otázka, či je Muskov výrok vierohodný, na čo odpovedal pomerne prekvapivo, že áno. „S prúdovými motormi je to možné, urobili sme simuláciu,“ prezradil Rimac. „Problém je, že vzduch vypustíte za dve až tri sekundy a potom máte veľa mŕtvej váhy, ktorú nesiete so sebou (nádrže, kompresor, ventily, trysky atď.),” pokračoval Mate Rimac. „To isté platí aj o ventilátoroch – tie vám zvyšujú priľnavosť, ale na zrýchlenie z 0 – 100 km/h pod jednu sekundu potrebujete na kolesách niečo okolo 30 000 Nm, čo znamená, že potrebujete obrovské motory, meniče, prevodovky, hnacie hriadele, atď.

Rimac Nevera. Foto: Rimac

Okrem toho auto musí byť aj extrémne ľahké. To je však pri elektrických vozidlách s batériami pomerne veľký problém. Veď aj samotný Rimac Nevera, ktorý dá stovku pod dve sekundy, váži až 2,3 tony. Ak by sa chceli priblížiť hranici jednej sekundy, poriadna odtučňovacia kúra by bola nevyhnutná, no pravdepodobne stále nedostatočná. Mate Rimac totiž verí, že jedinou reálnou možnosťou je použitie spomínaných prúdových motorov. Na druhej strane uznáva, že prinášajú aj veľa nevýhod.

Tesla Roadster Concept. Foto: Tesla

Ako nakoniec dopadne celá sága ohľadom Tesly Roadster, je zatiaľ otázne. Elon Musk toho už totiž nasľuboval veľa. V roku 2018 dokonca naznačil, že by ich novinka mohla dostať až desať malých prúdových motorov rovnomerne rozmiestnených okolo vozidla. Veľkou otázkou je však v tomto prípade aj bezpečnosť. Pustiť do premávky auto s prúdovými motormi by totiž nebola úplne sranda. Už čoskoro by sme však mali dostať odpovede na tieto otázky. Podľa niektorých informácií by mala Tesla Roadster debutovať ešte tento rok.

Exit mobile version