startstop

Toto SUV každý rok kupovali stovky Slovákov, zastavili jeho výrobu

Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata

Nové emisné normy Euro 6e, ktoré pre všetky vozidlá vstúpia do platnosti od 1. septembra 2024, narobia v portfóliách jednotlivých značiek poriadny vietor. Niektoré modely zostanú na trhu s priškrteným výkonom, no iné sa stiahnu z trhu úplne. To je príklad aj populárnej Mazdy CX-5.

Na Slovensku je Mazda CX-5 mimoriadne populárnym autom. Pre svoj elegantný vzhľad, širokú ponuku rôznych verzií (benzín, nafta, 2WD, 4WD), spoľahlivosť, kvalitné vypracovanie a veľký vnútorný priestor si získala srdcia mnohých rodín. Za minulý rok ide o najpredávanejší model značky Mazda na Slovensku. Aj keď Mazda má v ponuke aj novšie SUV CX-60, CX-5 si stále dokázala udržať skvelé predajné čísla. Podľa niekoľkých od seba nezávislých zdrojov blízkych značke Mazda máme však informácie, že výroba modelu CX-5 bola predčasne ukončená. Rovnaký osud mal dokonca postihnúť aj model 6 a 2. Na trhu zostane iba Mazda 2 s hybridnou motorizáciou, čo je vlastne prezlečená Toyota Yaris.

Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata
Nástupca príde v roku 2025

O budúcich plánoch značky Mazda sa vie vždy veľmi málo a ide väčšinou iba o špekulácie. Napríklad stále nie je s určitosťou zrejmé, či Mazda vyvíja nástupcu modelu 6. Predstavitelia automobilky sa totiž vyjadrili, že sústrediť sa budú najmä na SUV modely, ktoré sú ziskovejšie. Do tejto stratégie zapadajú informácie o tom, že nástupca modelu CX-5 by sa mal predstaviť v druhej polovici roka 2025. Ešte tento rok sa očakáva príchod modelu CX-80. Pokiaľ sa pozrieme na americký trh a príklad modelov CX-90 a CX-70, tak model CX-80 by mal byť v podstate CX-60 s tromi radmi sedadiel.

Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata

V čase čoraz prísnejších emisných noriem potrebuje Mazda predávať v Európe vozidlá s papierovo nízkymi emisiami. To je však trochu problém, keďže v ponuke má zatiaľ iba jeden elektromobil (MX-30) a dva plug-in hybridy (MX-30 REV, CX-60 PHEV). Našťastie, na trhu vydrží model MX-5. To sa však nemôže povedať o dvojičkách Toyobaru, ktoré sa kvôli európskym reguláciám z Európy budú musieť stiahnuť.

Exit mobile version