startstop

Nadšenie opadlo. Čínska kópia Porsche sa ľuďom rozpadá pod rukami

Foto: Xiaomi

Prvý sériový automobil od Xiaomi vzbudil pozornosť celého sveta. Najprv svojim dizajnom, technickými parametrami a neskôr nízkou cenou a množstvom prijatých objednávok od klientov. Výroba modelu SU7 je však už spustená, po cestách začali jazdiť prvé vozidlá a zďaleka nejde o také zlato ako sa pôvodne javilo.

Čínsky gigant Xiaomi sa do výroby elektromobilov pustil s obrovskými nadšením a slovami vedenia firmy sa chce v priebehu nasledujúcich rokov stať piatou najväčšou automobilkou na svete. Vstup na automobilový trh však dopadol veľmi rozpačito. Na jednu stranu firma v priebehu 24 hodín po spustení predaja obdržala viac než 100-tisíc objednávok, no na strane druhej priznala, že vozidlá vlastne predáva so stratou. Zákazníci postupne odhaľujú biednu kvalitu jednotlivých automobilov. Tie sa pritom vyrábajú viac menej bez zásahu ľudskej ruky. Každých 76 sekúnd vyjde z továrne nové auto, napriek tomu niektorí naň budú musieť čakať dlhé mesiace.

Foto: Xiaomi
Požiare, zlyhania bŕzd a havárie

Viacerí zákazníci i populárne osobnosti na sociálnych sieťach odkrývajú nedostatky, ktorými toto zaujímavé štvordverové kupé disponuje. Automobilu zlyháva stabilizačný systém, kontrola trakcie či vzduchový podvozok. To sú dosť zásadné veci, keďže ide o výkonný elektromobil. Kožené čalúnenie sa začína deformovať už po niekoľkých dňoch používania. Niektorým vozidlám zlyhávajú brzdy a vyskytli sa aj prípady vznietenia batérií počas nabíjania. Na jednu stranu mnohí vyzdvihujú vynikajúcu konektivitu vozidla k ostatných výrobkom značky Xiaomi, no mnohí sa tiež stretávajú s mrznúcim infotainmentom a čiernymi obrazovkami. Dielenské spracovanie je takisto biedne. Zákazníkom boli doručené vozidlá s veľkými medzerami medzi jednotlivými dielmi karosérie a zaznamenané sú aj prípady odpadnutých častí karosérie počas jazdy.

Reakcia výrobcu na tieto problémy bude veľmi dôležitá. Xiaomi totiž chce pokračovať v modelovej ofenzíve a priniesť na trh elektrické SUV, ktoré sa podľa prvých informácií bude podobať na Porsche Cayenne. S poškvrneným imidžom sa spoločnosti však bude ťažko presadzovať na vysoko konkurenčnom čínskom trhu, nehovoriac o ambíciách exportu na zahraničné trhy.

Exit mobile version