Domov SPRÁVY News Renault Symbioz spoznal slovenské ceny, je lacnejší ako Arkana

Renault Symbioz spoznal slovenské ceny, je lacnejší ako Arkana

Foto: Renault

Medzi modelmi Captur a Austral bola údajne medzera, ktorú bolo potrebné vyplniť novým modelom. Učinil tak Symbioz, ktorý teraz vstupuje aj na slovenský trh.

Renault Symbioz je postavený na predĺženej verzii platformy CMF-B, ktorú používajú aj malé SUV Captur či Clio a na ktorej jazdí model Arkana. Každý z týchto spomínaných modelov je pritom vybavený plne hybridným pohonným ústrojenstvom E-Tech hybrid 145. To isté bude platiť aj pre novinku Symbioz. Pod jeho kapotou teda nájdeme 1,6-litrový atmosférický štvorvalcový benzínový motor, ktorý spolu s jedným elektromotorom poháňa predné kolesá, zatiaľ čo samostatný motor štartér-generátor pomáha v prípade potreby naštartovať motor a rekuperuje energiu vznikajúcu pri brzdení, ktorú ukladá do akumulátora s kapacitou 1,2 kWh.

Hybrid

Batéria je umiestnená pod podlahou batožinového priestoru a automobilu umožňuje vždy naštartovať v režime EV a v meste stráviť až 80 % času jazdou na čisto elektrický pohon. Obsahuje tiež „prediktívnu hybridnú jazdu“, ktorá využíva údaje o trase, čase cesty a premávke z Máp Google na optimalizáciu využitia elektromotora a benzínového motora. Samozrejme, je potrebné mať v navigácii zadaný cieľ cesty.

Renault Symbioz
Foto: Renault

Kým predná časť nesie znaky podobné Scénicu a Capturu, dizajn zadnej časti je originálny. Vzhľad bude možné prispôsobiť 7 farbami karosérie a rôznymi typmi 18 a 19-palcových kolies. Interiér výrazne pripomína súčasný Captur. Línia výbavy Esprit Alpine dodá kabíne niekoľko špeciálnych prvkov, vrátane športových sedadiel či francúzskej trikolóry. Symbioz je vybavený 10,3-palcovým virtuálnym kokpitom a 10,4-palcovou vertikálne ukotvenou obrazovkou s najnovšou verziou informačného a zábavného systému Renault OpenR Link. Je založený na operačnom systéme Android Automotive od spoločnosti Google.

Renault Symbioz
Foto: Renault
Zachovaná variabilita

Rovnako ako Captur má aj Symbioz posuvnú zadnú lavicu, ktorú možno posúvať dopredu o 16 cm. Tým je možné zväčšiť základný objem batožinového priestoru 492 litrov až na 624 litrov. Po sklopení zadných sedadiel vznikne priestor s objemom 1582 litrov.

Renault Symbioz batožinový priestor
Foto: Renault

Renault Symbioz je dlhý 4413 mm, široký 1797 mm a vysoký 1575 mm. Pre vodiča bude k dispozícii celkovo až 29 asistenčných systémov vodiča vrátane autonómnej jazdy úrovne 2.

Základná cena začína na 27 900 € pre verziu Techno. Cena verzie Esprit Alpine začína na 29 900€ a ponuku uzatvára verzia Iconic, ktorá je k dispozícii od 31 900 €. Ešte v tomto roku bude Symbioz doplnený o základnú plne hybridnú verziu Evolution E-Tech 145, po ktorej budú v roku 2025 nasledovať dve mild-hybridné pohonné jednotky, čím by mala klesnúť aj cena.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.6 / 5. Počet hodnotení 12

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS Renault
Predchádzajúci článokTakmer 1000 koní. Audi predstavilo nové modely radu e-tron GT
Nasledujúci článokProgresívna daň za auto zvyšuje ceny do absurdnosti. Aj nové lacné auto sa stáva luxusom