startstop

Renault Symbioz spoznal slovenské ceny, je lacnejší ako Arkana

Foto: Renault

Medzi modelmi Captur a Austral bola údajne medzera, ktorú bolo potrebné vyplniť novým modelom. Učinil tak Symbioz, ktorý teraz vstupuje aj na slovenský trh.

Renault Symbioz je postavený na predĺženej verzii platformy CMF-B, ktorú používajú aj malé SUV Captur či Clio a na ktorej jazdí model Arkana. Každý z týchto spomínaných modelov je pritom vybavený plne hybridným pohonným ústrojenstvom E-Tech hybrid 145. To isté bude platiť aj pre novinku Symbioz. Pod jeho kapotou teda nájdeme 1,6-litrový atmosférický štvorvalcový benzínový motor, ktorý spolu s jedným elektromotorom poháňa predné kolesá, zatiaľ čo samostatný motor štartér-generátor pomáha v prípade potreby naštartovať motor a rekuperuje energiu vznikajúcu pri brzdení, ktorú ukladá do akumulátora s kapacitou 1,2 kWh.

Hybrid

Batéria je umiestnená pod podlahou batožinového priestoru a automobilu umožňuje vždy naštartovať v režime EV a v meste stráviť až 80 % času jazdou na čisto elektrický pohon. Obsahuje tiež „prediktívnu hybridnú jazdu“, ktorá využíva údaje o trase, čase cesty a premávke z Máp Google na optimalizáciu využitia elektromotora a benzínového motora. Samozrejme, je potrebné mať v navigácii zadaný cieľ cesty.

Foto: Renault

Kým predná časť nesie znaky podobné Scénicu a Capturu, dizajn zadnej časti je originálny. Vzhľad bude možné prispôsobiť 7 farbami karosérie a rôznymi typmi 18 a 19-palcových kolies. Interiér výrazne pripomína súčasný Captur. Línia výbavy Esprit Alpine dodá kabíne niekoľko špeciálnych prvkov, vrátane športových sedadiel či francúzskej trikolóry. Symbioz je vybavený 10,3-palcovým virtuálnym kokpitom a 10,4-palcovou vertikálne ukotvenou obrazovkou s najnovšou verziou informačného a zábavného systému Renault OpenR Link. Je založený na operačnom systéme Android Automotive od spoločnosti Google.

Foto: Renault
Zachovaná variabilita

Rovnako ako Captur má aj Symbioz posuvnú zadnú lavicu, ktorú možno posúvať dopredu o 16 cm. Tým je možné zväčšiť základný objem batožinového priestoru 492 litrov až na 624 litrov. Po sklopení zadných sedadiel vznikne priestor s objemom 1582 litrov.

Foto: Renault

Renault Symbioz je dlhý 4413 mm, široký 1797 mm a vysoký 1575 mm. Pre vodiča bude k dispozícii celkovo až 29 asistenčných systémov vodiča vrátane autonómnej jazdy úrovne 2.

Základná cena začína na 27 900 € pre verziu Techno. Cena verzie Esprit Alpine začína na 29 900€ a ponuku uzatvára verzia Iconic, ktorá je k dispozícii od 31 900 €. Ešte v tomto roku bude Symbioz doplnený o základnú plne hybridnú verziu Evolution E-Tech 145, po ktorej budú v roku 2025 nasledovať dve mild-hybridné pohonné jednotky, čím by mala klesnúť aj cena.

Exit mobile version