startstop

Nechávajú si zadné dvierka. Spaľovacie motory v elektromobiloch?

Foto: Jeep

Plány automobiliek ohľadom veľkého prechodu k elektromobilom začínajú pomaly narážať. Stellantis zvažuje možnosť ponúkať pôvodne elektrické modely so spaľovacími motormi.

Ambiciózne plány jednotlivých výrobcov s prechodom na čisto elektrický pohon zažívajú nepríjemný stret s realitou. Dopyt totiž nie je taký, ako by sa očakávalo a značky tak musia prehodnocovať svoje plány. Tie pred pár týždňami posunul Mercedes či Aston Martin. Obdobný scenár visí aj nad koncernom Stellantis. Ten síce stále vidí budúcnosť v elektromobiloch, no je ochotný sa uchýliť k pomerne prekvapivému kroku.

Z elektromobilov spravia spaľováky

Stellantis má veľmi ambiciózny cieľ, a to je mať v Európe 100 % elektrické portfólio do roku 2030. V Amerike je však tento plán okresaný presne na polovicu, teda 50 percent. To je podstata ich plánu s názvom Dare Forward 2030 a napriek tomu, že v USA došlo k útlmu v oblasti elektrických vozidiel, stále sa svojho cieľa nevzdávajú. Zároveň však spoločnosť priznáva, že autá so spaľovacím motorom bude vyrábať, ak si to budú želať zákazníci.

Foto: Stellantis
Všetko závisí od dopytu

Vyplýva to z nedávnej správy WardsAuto, ktorá cituje finančnú riaditeľku spoločnosti Stellantis Natalie Knightovú. Tá hovorila o flexibilite ich elektrických platforiem a možnosti použitia aj spaľovacieho motora. Inými slovami, ak bude dopyt po spaľovacej verzii elektrického modelu, Stellantis je ochotný vymeniť elektrický pohon za konvenčný.

„Nechcem ignorovať skutočnosť, že chceme zostať blízko k spotrebiteľom, a ak uvidíme, že existuje príležitosť s modelmi, ktoré sme predstavili najprv ako BEV, pozrieme sa na to,” povedala Knightová podľa WardsAuto.

Stellantis má v súčasnosti pomerne čerstvý rad platforiem STLA navrhnutých tak, aby mohli byť vybavené elektrickým alebo spaľovacím pohonom. Koncern to totiž považuje za výhodu do budúcnosti. Vzhľadom na stále pozvoľný a miestami až otázny prechod k elektromobilom sa s tým nedá nesúhlasiť. Podľa hovorcu Stellantisu je však koncern stále naplno odhodlaný naplniť svoj plán Dare Forward 2030. Jeho cieľová čiara je však vzdialená už len na 6 rokov a ak sa elektromobilom nezačne výraznejšie dariť, automobilový megakoncern môže mať s jeho plnením problémy.

Exit mobile version