startstop

Uťahovali si z nás, ale TOTO je najlepšie hodnotené auto v histórii ADAC

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Posmešky bokom. Toto je prvé auto v histórii autoklubu ADAC, ktoré si v rozsiahlom a komplexnom teste vyslúžilo hodnotenie “veľmi dobré.”

Nie je to tak dávno, čo Volkswagen ID.7 prešiel našimi rukami. Naše dojmy z týždňového testu sme vám zhrnuli v predchádzajúcom článku. Jeho nadpis zarezonoval predovšetkým na našom Facebooku, kde sa dočkal viac-menej ironických komentárov. Elektromobily nie sú dokonalé a porovnávať ich so spaľovacími autami je častokrát dosť ošemetné. Ich neustálym vývojom sa však čoraz zdokonaľujú a VW ID.7 je toho najlepším dôkazom. Všeobecne, v mnohých oblastiach ide skutočne o výborné auto a jeden z najlepších elektromobilov, aké sa zatiaľ v našej redakcii objavili. Pozitívne hodnotenia si vyslúžil aj v iných domácich či zahraničných redakciách a jeho kvality najnovšie dokazuje aj test nemeckého autoklubu ADAC.

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos
Test ADAC

Odborníci z „Allgemeiner Deutscher Automobil-Club eV“ (ADAC) každoročne testujú približne 100 vozidiel. Testujú ich naozaj komplexne, podľa viac ako 350 kritérií v siedmich hlavných kategóriách. Volkswagen ID.7 v konečnom zúčtovaní získal vynikajúce skóre v kategóriách motor/pohon (1,0), bezpečnosť (1,1), environmentálny/ekologický test (1,2) a komfort (1,5). Elektrická limuzína zaujala aj v ďalších hlavných kategóriách, ktoré prispeli k celkovému hodnoteniu. Napríklad oblasti jazdných vlastností (2,1), karoséria/batožinový priestor (2,3) a interiér (2,4) boli ohodnotené ako „dobré“. Keďže dve kategórie environmentálnych/ekologických testov a bezpečnosti majú najvyššiu váhu, celkové skóre pre ID.7 bolo 1,5, výsledkom čoho je celkové hodnotenie „veľmi dobré,“ čo sa stalo vôbec prvýkrát.

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Test bol vykonaný na modeli Volkswagen ID.7 Pro s výkonom 210 kW (286 k). Zaujal najmä vysokou energetickou účinnosťou. So spotrebou len 18,1 kWh/100 km v kombinovanej prevádzke v teste ADAC Ecotest je toto vozidlo jedno z najúspornejších modelov v strednej triede. Získalo preto skóre 0,7 za podkategóriu „Spotreba/CO2“ a v dôsledku toho získalo aj plných päť hviezdičiek v Ecoteste, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou testu vozidiel ADAC už viac ako 20 rokov.  Toto hodnotenie bolo prekonané len v podkategórii „Aktívna bezpečnosť – asistenčné systémy“, ktorá získala najlepšie hodnotenie 0,6.

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos
Prekonal aj výrazne drahšie autá

Pre nás je skvelé vidieť, že bezpečnosť, efektivita a komfort nie sú len otázkou ceny,“ hovorí Dino Silvestro, vedúci testovania vozidiel v technologickom centre ADAC v Landsberg am Lech. „Vďaka našim komplexným testovacím metódam s modernými testovacími laboratóriami je náš test vozidiel jedným z najkomplexnejších testov ochrany spotrebiteľa a umožňuje porovnávať všetky výsledky testov bez obmedzenia – bez ohľadu na triedu vozidla a cenu.

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Z výsledkov testu mali radosť aj vo Volkswagene. Kai Grünitz, člen predstavenstva zodpovedný za technický vývoj, k tomu povedal: „Sme veľmi hrdí a potešení týmto fantastickým výsledkom. Test vozidla, ktorý vykonáva ADAC, je mimoriadne dôležitý a vzhľadom na postavenie organizácie ako nezávislého orgánu je veľmi uznávaný. V tejto súvislosti som presvedčený, že toto hodnotenie môže zohrať úlohu pri presviedčaní veľkého počtu potenciálnych zákazníkov, aby sa rozhodli pre náš plne elektrický sedan.

Testovali sme jeden z najlepších elektromobilov. Štvala nás iba jedna vec

Exit mobile version