Domov SPRÁVY News Jaguar hrá ruletu a všetko vsádza na jedno číslo

Jaguar hrá ruletu a všetko vsádza na jedno číslo

Foto: Jaguar

Jaguar uvádza na trh špeciálny model F-PACE 90th Annyversary Edition. Pôjde pravdepodobne o poslednú rozlúčku s jedným z predajne najúspešnejších Jaguarov.

Ako tvrdí samotná automobilka, oslavuje 90 rokov priekopníckeho dizajnu, výkonu a inovácií. Lenže výročný model prichádza v čase, keď sa Jaguar blíži k plne elektrickej budúcnosti. Jej počiatok je naplánovaný už na budúci rok, ale ešte tento budeme svedkami zhmotnenej vízie, ako bude budúcnosť anglickej značky vyzerať. Nová edícia je zároveň rozlúčkou s jedným z najúspešnejších vozidiel, aké kedy vznikli pod hlavičkou Jaguaru. Vydanie 90th Anniversary Edition sa vyznačuje odznakmi a s vonkajšími prvkami línie R-Dynamic. Vnútri poskytuje športové sedadlá s kontrastným prešívaním, ebenovým stropom a hliníkovým obložením interiéru luxusné prostredie.

Jaguar F-PACE 90th Annyversary
Foto: Jaguar

Klienti si môžu vybrať zo špecifikácií S, SE a HSE so širokým výberom motorov vrátane mild-hybridu a plug-in hybridu. Ten ponúka dojazd 64 km podľa WLTP len na elektrický pohon a možnosť rýchleho jednosmerného nabíjania na dobitie batérie z 0 na 80 % už za 30 minút. Jaguar F-PACE sa stal najrýchlejšie predávaným Jaguarom všetkých čias. Vyrobených bolo viac než 328-tisíc exemplárov. F-PACE je takisto uznávaným SUV v širokých oblastiach svojho pôsobenia, o čom svedčí viac než 90 medzinárodných ocenení vrátane World Car of the Year z roku 2017.

Jaguar F-PACE 90th Annyversary
Foto: Jaguar
F-PACE SVR 575

Súčasne sa na trh dostane aj edícia F-PACE SVR 575. Jedno z najlepšie znejúcich SUV súčasnosti poháňa preplňovaný päťlitrový vidlicový osemvalec s výkonom zvýšeným o 25 koní na konečných 575. S krútiacim momentom 700 Nm dokáže zrýchliť z 0 na 100 km/h za 4,0 sekundy. Edícia SVR 575 ťaží z jedinečnej karosérie s predným nárazníkom optimalizovaným pre výkon, čiernym exteriérovým balíkom s čiernym rámom mriežky a lamelami kapoty aj zadným nárazníkom s čiernymi detailmi. SVR 575 Edition má tiež 22-palcové kované zliatinové disky kolies. Vo vnútri sú kožené sedadlá s výrazným bočným vedením, vyhrievané, ventilované a s elektrickým nastavovaním v 14 smeroch.

Foto: Jaguar

História pohonnej jednotky siaha do roku 2009, kedy nahradila veľmi úspešný 4,2-litrový motor V8. Rovnako ako jeho predchodca, aj 32-ventilový celohliníkový motor so štyrmi vačkami bol pôvodne ponúkaný vo verziách s atmosférickým nasávaním a preplňovaním, pričom ponúkal väčší výkon, väčší krútiaci moment a vyššiu kultivovanosť. Tento motor je súčasťou modelu F-TYPE od roku 2012 a modelu F-PACE SVR od roku 2018.

Foto: Jaguar

Jaguar zároveň oznámil, že koncom tohto roka predstaví v USA koncept elektromobilu novej generácie. Novinka v podobe štvordverového kupé príde na trh v roku 2025 a od tohto momentu sa značka Jaguar preorientuje výhradne na elektromobily. Ďalšie batériové vozidlá budú nasledovať neskôr. Kým doteraz Jaguar konkuroval napríklad BMW, nové vozidlá budú oveľa luxusnejšie, technicky vyspelejšie a budú skôr smerovať k zákazníkom obzerajúcim sa po vozidlách značky Bentley alebo Porsche. Základná cena žiadneho z nich by nemala byť nižšia ako 100-tisíc eur.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS Jaguar
Predchádzajúci článok12-valec nahradili 8-valcom do zásuvky. Nový Continental GT je za rohom
Nasledujúci článokČo sa tam deje? Polícia zhabala 134 áut kvôli milimetrovej vlajke