startstop

Dôležitá cesta pri Bratislave dostala značku, čo zásadne mení predpisy. Cesta pre motorové vozidlá obsahuje paradox

Dopravná značka č. 311 Cesta pre motorové vozidlá

Dopravná značka č. 311 Cesta pre motorové vozidlá

Nová dopravná značka Cesta pre motorové vozidlá zvyšuje bezpečnosť na danej cene, avšak ľudia stále nevedia, čo presne znamená. Dokonca je značka paradoxná, pretože symbol v nej zákon definuje s odlišným významom.

Na ceste v tesnej blízkosti Bratislavy správca cesty nedávno osadil nové zvislé dopravné značenia, ktoré spravili z bežnej cesty II. triedy cestu pre motorové vozidlá. Zmenili sa tým dopravné predpisy.

Obchvat Mostu pri Bratislave

Koncom septembra 2019 sa motoristi cestujúci zo satelitných obcí v okolí hlavného mesta dočkali novej cesty II. triedy, ktorá významne odbremenila obec Most pri Bratislave. Obchvat II/572 dnes využívajú motoristi, ktorí cestujú zo Studeného, Tomášova, Štvrtku na Ostrove a ďalších obcí do bratislavskej Vrakune a Podunajských Biskupíc.

Predtým museli prechádzať buď cez obec Most pri Bratislave, alebo sa vydať smerom na Dunajskú Lužnú a tam naraziť na každodenné ranné dopravné špičky. Alternatívne motoristi využívali takzvanú „opileckú cestu“, formálne Vinohradnícku cestu smerujúcu do Podunajských Biskupíc.

Zhotoviteľom obchvatu je spoločnosť D4R7 Construction s.r.o. a ako informuje Slovenský správa ciest, výstavba obchvatu trvala od novembra 2017 do septembra 2019 a súčasťou 5-kilometrového úseku sú tri mostné objekty a tri križovatky. Z jednej z nich sa môžu motoristi napojiť na oba smery diaľnice D4.

Mapa cestnej siete – Obchvat Mosta pri Bratislave, celková situácia (zdroj: Slovenská správa ciest)
Zmena organizácie dopravy bez upozornenia

Pomerne dlhý čas po sprístupnení rozšírenia cesty č. 572, teda obchvatu Mostu pri Bratislave, správca cesty na danej ceste osadil nové dopravné značenia. Prekvapivo zmenil organizáciu dopravy bez upozornenia na nové zmeny. Upravila sa prednosť v jazde v križovatke č. 4424A993 vedúcej do Mostu pri Bratislave v smere od Studeného.

PREDTÝM: Križovatka na obchvate Mostu pri Bratislave. Predtým platilo, že odbočujúc doprava mám prednosť, zatiaľ čo vozidlo z protismeru odbočujúce doľava dáva prednosť mne. Reprofoto Google Maps

Fotografia vyššie zobrazuje predchádzajúci stav ešte z júla 2023. Dnes sa na tejto križovatke uplatňuje organizácia dopravy vyplývajúca z dopravných značiek osadených pred niekoľkými týždňami. V súčasnosti platí, že keď odbočujem doprava, musím už dať prednosť pôvodne protiidúcemu vozidlu teraz prichádzajúcemu zľava. Upozorňujú na to riadne osadené a dobre viditeľné dopravné značky.

Ďalšia značka: Cesta pre motorové vozidlá

Spoločne s uvedenou zmenou v organizácii dopravy správca cesty nechal osadiť aj celkom nové dopravné značenie č. 311. Ide o značku Cesta pre motorové vozidlá, ktorá zásadným spôsobom upravuje typy vozidiel, ktoré sa môžu po danej ceste pohybovať.

Aj táto zmena prebehla bez upozornenia a z našej malej ankety medzi domácimi motoristami vyplynulo, že nemajú vedomosť o význame tejto značky. Mnohých pritom obmedzuje.

Značky č. 311 a 312 sa týkajú cesty pre motorové vozidlá. Nie je to diaľnica ani rýchlostná cesta.
Kto môže jazdiť po ceste pre motorové vozidlá?

Cesta pre motorové vozidlá, ako už vyplýva z názvu, je určená pre vozidlá poháňané motorom. To znamená, že na takejto ceste nemôže jazdiť bicykel alebo kolobežka.

Rozsah obmedzení je však pestrejší, pretože aj keď tieto vozidlá motor majú, uplatňuje sa najnižšia konštrukčná rýchlosť 60 km/h – to znamená, že na túto cestu nepatria ani elektrické bicykle, elektrické kolobežky a dokonca ani motocykle, ktorých rýchlosť nedosahuje 60 km/h.

Dodajme, že najvyššia dovolená rýchlosť na takejto ceste pre motorové vozidlá je 90 km/h, ak to nie je dopravným značením uvedené inak.

Záležitosti týkajúce sa ciest pre motorové vozidlá objasňuje § 37 Zákona o cestnej premávke č. 8/2009.

Obmedziť pohyb cyklistov a ľahkých motocyklov na tejto ceste malo účel. Veľká časť cesty je uprostred polí, vyvýšená a typická silným bočným vetrom. Navyše, úsek je pre kopcovitý profil menej prehľadný a platí na ňom zákaz predchádzania.

Paradox: Symbol nie je značka!

V rámci uvedeného je potrebné pripomenúť, že naša legislatíva týkajúca sa dopravy obsahuje nevšedný paradox. Je ním symbol osobného automobilu na dopravnej značke cesty pre motorové vozidlá.

Rovnaký symbol, odlišný význam. (foto: príloha Zákona č. 30/2020)

Totiž, značka č. 311 Cesta pre motorové vozidlá obsahujúca symbol osobného automobilu v prílohe Vyhlášky o dopravnom značení č. 30/2020 znamená „Motorové vozidlá s výnimkou motocyklov bez postranného vozíka“. Lenže v prípade Cesty pre motorové vozidlá sú motocykle dovoleným vozidlom, a to bez ohľadu na prítomnosť postranného vozíka. Musia len dosahovať rýchlosť aspoň 60 km/h.

Motorista tak môže nadobudnúť nesprávny dojem, že danú cestu nesmie používať vodič motocykla, hoci v skutočnosti môže.

Veľké zmeny v dopravných predpisoch sa posúvajú o päť rokov

Doprava aj automobilky v SR potrebujú ľudí z Indie, vláda reaguje

 

Exit mobile version