Domov SPRÁVY News Notebook, ktorý navždy zmenil náš pohľad na počítače

Notebook, ktorý navždy zmenil náš pohľad na počítače

Foto: startstop.sk, Andrej Cvik

Pri slove notebook si asi všetci predstavíme hliníkovú placku s displejom hore a klávesnicou s touchpadom dole. Ale čo keby to tak nemuselo byť?

S myšlienkami ako pozmeniť tento dizajn, na ktorý sme zvyknutí už dlhé roky, experimentujú rôzne firmy. Najnovšou ideou je prevedenie nie s jednou, ale s dvoma obrazovkami.

notebook Asus Zenbook Duo
Foto: startstop.sk, Andrej Cvik
Nový Asus Zenbook Duo 2024 s dvoma displejmi

Jedno takéto zariadenie sme testovali. Konkrétne je reč o notebooku Asus Zenbook Duo najnovšej generácie, z ktorej sa vykľul azda ten najlepší notebook s dvoma obrazovkami na trhu. Nová generácia vyšla na začiatku roka 2024 a naviazala na predchádzajúci Zenbook Pro Duo, avšak s jednou podstatnou zmenou. Na spodnej polovici tela totižto inžinieri naposledy posunuli klávesnicu a touchpad do spodnej polovice a na hornú polovicu umiestnili druhú, polovičnú obrazovku.

Asus Zenbook Duo 2024 však zašiel ďalej. Na spodnej strane má ďalší 14-palcový displej, ktorý je rovnako žiarivý a kontrastný ako ten primárny. Tento spodný displej pritom dokážete prekryť bezdrôtovou bluetooth klávesnicou. Nechýbajú magnetické úchyty, vďaka ktorým klávesnica drží na mieste.

notebook Asus Zenbook Duo
Foto: startstop.sk, Andrej Cvik
Klame telom

V takomto stave je Zenbook Duo v podstate obyčajný notebook. Hmotnosť činí len niečo cez 1,6 kilogramu a hrúbka je okolo 2 centimetrov. Vzhľadom na to, čo zariadenie ponúka, to vôbec nie je zlé. Bez použitia druhej obrazovky ide o solídne zariadenie s výbornou a ostrou 3K OLED obrazovkou s obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Viac než dostatočný výkon mu dodáva procesor Intel Core Ultra 14. generácie (Ultra 7 alebo Ultra 9), rýchla LPDDR5x pamäť RAM (až 32 GB) a grafika Intel Arc alebo Nvidia RTX 4070. V podstate mu nič nechýba, len má niečo navyše.

Toto niečo navyše je druhá 3K obrazovka v spodnej časti tela, ktorú odhalíte odopnutím bezdrôtovej klávesnice s touchpadom. Inžinieri z Asusu taktiež prišli s geniálnym riešením, ako ešte lepšie využiť tento formát. Na zadnú stranu spodnej časti tela umiestnili vyťahovací kovový stojan, o ktorý dokážete notebook oprieť.

notebook Asus Zenbook Duo
Foto: startstop.sk, Andrej Cvik
Počítačový transformer

Dostávate sa tak v podstate do režimu, ktorý pripomína prácu za stolným počítačom s dvoma obrazovkami. Pohodlný je aj fakt, že klávesnicu si môžete položiť na stehná a pracovať s dvoma obrazovkami aj na diaľku.

Ide o dokonalé zariadenie pre ľudí, ktorí často multitaskujú a skutočne vyťažia z dvoch obrazoviek, ale zároveň potrebujú prenosný počítač, teda notebook. Skutočnou výhodou je aj skvelé riešenie Asusu Zenbook Duo, ktorý sa v podstate skladá z jedného kusu, keď klávesnicu magneticky pripojíte.

Na rozdiel od konkurencie dokážete Zenbook Duo zatvoriť aj keď je klávesnica umiestnená vo vnútri. Samotný stojan je skrutkami primontovaný k telu. Nemusíte tak nosiť so sebou žiadne ďalšie komponenty alebo súčasti – jednoducho máte vždy pohodlne poruke skutočne prenosnú pracovnú stanicu. Túto pracovnú stanicu poháňa veľká 75-watthodinová batéria, vďaka ktorej Asus Zenbook Duo vydrží prekvapivo dlho aj v režime s dvoma jasnými obrazovkami.

notebook Asus Zenbook Duo
Foto: startstop.sk, Andrej Cvik
Budú raz takto vyzerať všetky notebooky?

Tento notebook dokázal niečo, čo sa doposiaľ nepodarilo žiadnemu inému. Presvedčil nás, že práve tento formát je budúcnosť, ku ktorej smerujeme od klasických notebookov. Asus Zenbook Duo 2024 je dostatočne prenosný, ľahký a výkonný s dobrou výdržou batérie, že aj v režime bežného notebooku mu nič nechýba a človek pri ňom nerobí takmer žiadne kompromisy. Nenúti vás ho neustále používať s bezdrôtovou klávesnicou a s dvoma obrazovkami opretými o stojan.

Keď si to však zmyslíte, premena zariadenia do tohto režimu trvá doslova sekundy. Rovnako aj opätovné zloženie do bežného formátu notebooku. Musíme teda prísť k záveru, že nevidíme dôvod, prečo by tento nápad nemal v budúcnosti prevziať v podstate každý notebook na trhu (mimo tých ultra tenkých alebo herných). Toto riešenie prináša obrovské výhody pre ľudí, ktorí potrebujú druhú obrazovku a prenosné zariadenie.

Foto: startstop.sk, Andrej Cvik
Cena, ktorú dokážete odôvodniť

Cenovka sa v prípade nižšieho modelu s Intel Core Ultra 7, 16 GB RAM a 1 TB SSD vyšplhá na 1 999 eur, respektíve pri modeli s Intel Core Ultra 9, 32 GB RAM a 2 TB SSD až 2 649 eur. Na druhú stranu však za to človek dostane dve veľmi kvalitné obrazovky, bezdrôtovú klávesnicu (na ktorej sa, mimochodom, skvelo píše) a viac než dostatočne výkonný počítač na bežnú prácu.

Ak pre vás má hodnotu prenosnosť a zároveň potrebujete vykonávať hlbokú prácu, pri ktorej sa vám zíde druhá obrazovka, lepšie zariadenie na trhu aktuálne nenájdete. A v takom prípade si dokážete odôvodniť aj tú cenovku. Klobúk dolu, Asus. Teraz už len dúfame, že toto riešenie budú aj naďalej zdokonaľovať a dostane sa aj do dostupnejších zariadení.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokStavebné práce na privádzači D3 Kysucké Nové Mesto finišujú
Nasledujúci článokToto nikto nečakal. Nenápadné auto má zadné sedačky ako pre kráľov

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here